Zienswijze niet openbaar maken

Gesloten

Van: Verspeek, Cassandra
Verzonden: woensdag 14 juni 2023 15:33
Aan: Chantal van Duin
Onderwerp: RE: Zienswijze

Hallo Chantal,

De werkwijze is dat je de gastouder in eerste instantie vraagt om de zienswijze aan te passen en te beperken tot de inhoud van het rapport. In de FAQ staan de regels waarop je het verzoek aan de houder kunt baseren om de zienswijze aan te passen. Je kunt dan ook wijzen op andere wegen om haar grieven te uiten, zoals een gesprek, de klachtenprocedure, etc. Het kan helpen om het GOB hierbij te betrekken, wie weet kunnen zij ook de gastouder ervan overtuigen dat het beter is de zienswijze aan te passen (het geeft lezers immers ook een bepaald beeld van de professionaliteit van de gastouder als de toon/inhoud van de zienswijze zo fel is of persoonlijk grievend is).

Wanneer iemand er niet toe bereid is e.e.a. aan te passen kun je in tegenstelling tot wat je aan het eind schrijft (bij ‘klopt dit etc’) NIET schrappen in de zienswijze. Alleen als de structuur van het epistel zodanig is dat het makkelijk op te splitsen is (bijvoorbeeld: ze gaat eerst in op alle overtredingen en daarna volgt een uiteenzetting over de bejegening etc) dan kun je het tweede deel achterwege laten in de openbare versie van het rapport. Maar als het door elkaar loopt kun je geen (delen van) zinnen schrappen.

In dat geval kun je aangeven dat je de zienswijze niet opneemt in het openbare rapport maar separaat naar de gemeente stuurt. Als ze er wel belang aan hecht dat de (in haar ogen wellicht onterechte) overtredingen van een openbaar weerwoord worden voorzien kan ze dus beter alsnog een aangepaste zienswijze schrijven. (Ook is het een optie dat ze de zienswijze in zin geheel zelf publiceert op haar eigen website/de website van het GOB).

Zoals in de FAQ staat is het officieel verplicht de zienswijze openbaar te maken, maar is een zienswijze dus beperkt tot de bevindingen van de toezichthouder/het rapport. Het kan ook gaan over het proces van toezicht (bijvoorbeeld: dat er niet is doorgevraagd, of: ik wilde een nieuwe versie aanleveren van document x omdat ik me had vergist en dat mocht niet, of: de conclusie is gebaseerd op 1 uitspraak van een kind, etc etc) dat gaat dan over de vraag of het onderzoek zorgvuldig was.

Overleg in ieder geval met de gemeente.

Wanneer je de afweging maakt de zienswijze niet te publiceren kun je hier niet toe gedwongen worden. Maar in verdere stappen kan dit eventueel wel meespelen in bezwaar of bij de rechter. Dan zal het feit dat de zienswijze wel door de gemeente is ontvangen en dus is meegenomen in de besluitvorming over eventuele handhaving waarschijnlijk tot de conclusie leiden dat de procedure van handhaving wel zorgvuldig is verlopen. Maar dat kan ik natuurlijk niet garanderen.

Kun je hier verder mee?

Hartelijke groet

Cassandra

Met vriendelijke groet,

Cassandra Verspeek
Juridisch beleidsmedewerker
Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang

[cid:image001.png@01D99ED5.4F19E4E0]

Zwarte Woud 2
E-mail
: cverspeek@ggdghor.nl
3524 SJ Utrecht
Website
: www.ggdghor.nl
Mobiel: 06-28829172
Twitter
: @GGDGHORNL
Werkdagen: ma woe do

Lees over het werk van de mensen van GGD en GHOR hier op onze site.
[Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving]

Van: Chantal van Duin >
Verzonden: maandag 12 juni 2023 12:45
Aan: Verspeek, Cassandra >
Onderwerp: Zienswijze

Hoi Cassandra,

Heb je ruimte om met mij mee te denken over het volgende?

Wij hebben een zienswijze ontvangen n.a.v. een concept inspectierapport met tekortkomingen bij een gastouder. In deze zienswijze staan een aantal zaken vanuit de getergde mening van de gastouder. Dit uit zich in persoonlijke aantijgingen richting de toezichthouder. De volgende opmerkingen worden onder andere in de zienswijze beschreven:

* De hoeveelheid (en ook de ongegronde) kritiek heeft mij onzeker gemaakt. Ik durf wel te zeggen dat er hierdoor ook emotionele schade is ontstaan;
* Ik vind deze aanpak onmenselijk.

Op Kennisnet vinden wij het volgende over zienswijzen waarin andere zaken vermeld zijn, dan zaken die de inhoud van het rapport raken:

Vraag
Wat is de werkwijze wanneer de zienswijze van de houder over andere zaken dan de inhoud van het rapport gaat?

Antwoord
In artikel 1.63, lid 3 van de Wet kinderopvang staat: “De toezichthouder geeft de houder de gelegenheid om van het ontwerprapport kennis te nemen en daarover zijn zienswijze kenbaar te maken. De toezichthouder vermeldt de zienswijze van de houder in een bijlage bij het rapport.”
De zienswijze moet op basis van de wettekst gaan over de inhoud van het rapport en is daarmee niet bedoeld voor ander zaken als reclame-uitingen of klachten over de bejegening door de toezichthouder e.d.
Wanneer de houder dat in zijn zienswijze toch doet, kan de toezichthouder hem vragen zich alsnog te beperken tot een inhoudelijke reactie.
Wanneer de houder niet meewerkt en plaatsing van de tekst echt te bezwaarlijk is, dan schrapt de toezichthouder niet zelf in de tekst van de zienswijze.
Bij hoge uitzondering kan de toezichthouder in zo’n geval aan de houder melden dat hij de zienswijze niet als bijlage bij het openbare rapport opneemt.
Wanneer de inhoud van de zienswijze gemakkelijk is te herleiden naar een deel over de bevindingen in het rapport en een deel over het functioneren van de toezichthouder, dan kan de toezichthouder ook alleen het laatst genoemde deel niet plaatsen.
In beide gevallen stuurt de toezichthouder de zienswijze in zijn geheel en los van het rapport naar de gemeente. Deze handelswijze gaat uiteraard in samenspraak met de gemeenteambtenaar.

Let wel: Niet opnemen als bijlage is alleen in uiterste gevallen mogelijk.
De hoofdregel is plaatsing in de bijlage bij het openbare rapport. Artikel 1.63 lid 3 Wet kinderopvang is dwingend opgeschreven. Er staan geen uitzonderingen geformuleerd. Wanneer de toezichthouder de zienswijze niet plaatst voldoet hij feitelijk niet aan de wet. Echter, omdat de zienswijze wel de gemeente bereikt is dat in een eventuele verdere procedure waarschijnlijk niet bezwaarlijk omdat de belangen van de houder niet worden geschaad.
De toezichthouder kan de houder er ook op wijzen dat hij de zienswijze op de eigen website kan plaatsen bij de vermelding van het inspectierapport.
Wet en regelgeving
Artikel 1.63 lid 3 Wet kinderopvang

Klopt dit (lees ik het goed) dat ik kan stellen richting GOB en gastouder dat een aantal passages uit de zienswijze verwijderd worden door ons, die de toezichthouder persoonlijk raken. Natuurlijk is dit wel iets om over in gesprek te gaan, maar daarvoor zijn andere kanalen dan de zienswijze in een openbaar inspectierapport (bijvoorbeeld de klachtenregeling, gesprek tussen toezichthouder en gastouder). De zienswijze sturen wij wel in zijn geheel naar de gemeente. Hoe sterk staan wij hierin op het moment dat de houder van het GOB blijft aangeven dat dit wel in de zienswijze opgenomen moet worden?

Ik hoor heel graag van je.

Met vriendelijke groet,

Chantal van Duin, Operationeel Manager
Team IKO/WMO
Hecht | GGD Hollands Midden
M 088 308 3460 | E cvanduin@ggdhm.nl / TKO-secretariaat@ggdhm.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, vrijdag

Hecht bestaat uit GGD Hollands Midden, RAV Hollands Midden, GHOR Hollands Midden en het Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden.

Antwoorden

Secretariaat

06-22-202310:29 am

Cassandra Verspeek

06-22-202311:08 am