Hallo Cassandra,
Helaas heb ik nog geen reactie op onderstaande mail ontvangen.
Zou je dat alsnog willen doen?
Dank alvast!
Met vriendelijke groet,
Nergiz Söner
Coördinerend toezichthouder kwaliteit & communicatie
Toezicht & Handhaving Inspectie Kinderopvang
06 – 10 24 53 99
n.soner@utrecht.nl
www.utrecht.nl
Gemeente Utrecht
Volksgezondheid
maandag t/m donderdag
[cid:image003.png@01D96618.CD58D6E0]
[Standaard]
Van: Söner, Nergiz
Verzonden: maandag 20 maart 2023 13:01
Aan: Verspeek, Cassandra
Onderwerp: RE: terugkoppeling vragen afgelopen donderdag
Hallo Cassandra,
Graag zouden we wat meer duidelijkheid willen over de begrippen: ‘korte tijd’ dat aangemerkt kan worden als activiteit waarin het kind niet meetelt in BKR op de wengroep.
En ‘langere periode’ in de nieuwe groep waarbij het kind wel wordt meegerekend in BKR op de wengroep.
Bij een grote houder in Utrecht is nu door ons afgekeurd dat er meerdere ‘wenactiviteiten’ achter elkaar worden aangeboden aan de kinderen die op de wengroep aan het ‘wennen’ zijn. Dit kan zo 1 – 2 uur achter elkaar duren. En wordt een wenactiviteit genoemd. Volgens jou uitleg hieronder zou je het wen kind niet mee tellen in BKR. Maar waar ligt de grens in deze als we het hebben over korte tijd en langere tijd?
Met vriendelijke groet,
Nergiz Söner
Coördinerend toezichthouder kwaliteit & communicatie
Toezicht & Handhaving Inspectie Kinderopvang
06 – 10 24 53 99
n.soner@utrecht.nl
www.utrecht.nl
Gemeente Utrecht
Volksgezondheid
maandag t/m donderdag
[cid:image003.png@01D96618.CD58D6E0]
[Standaard]
Van: Verspeek, Cassandra
Verzonden: maandag 20 februari 2023 14:07
Aan: Söner, Nergiz
Onderwerp: terugkoppeling vragen afgelopen donderdag
Hallo Nergiz en team,
Zoals donderdag toegezegd heb ik twee punten uitgezocht.
1. Wennen als activiteit.
In deze FAQ op ons ondersteuningsportaal
De houder beschrijft zijn wenbeleid in het pedagogische beleidsplan (Besluit kwaliteit kinderopvang art. 3, lid 2 onder e) en brengt dit zo ook in de praktijk. In de regel strekt een wenperiode zich uit over enkele dagen of langer, en wordt de wentijd per dag steeds wat langer opgebouwd.
In het begin van de wenperiode gaat een kind slechts voor korte tijd naar de wengroep. In zo’n geval kun je het wennen aanmerken als activiteit buiten de groep en telt het kind niet mee voor de BKR op de wengroep. De plaats voor het kind moet onbezet blijven op de eigen stamgroep omdat het te allen tijde terug moet kunnen gaan naar de eigen groep.
Indien het kind voor langere periode gaat wennen in de nieuwe groep dan maakt het deel uit van deze groep. Daarom wordt het meegeteld voor de BKR op de groep waar het went. Het moet gedurende de wenperiode mogelijk zijn dat het kind terugkeert naar de ‘oude’ groep. Daarvoor moet zijn geregeld dat ook de BKR op de ‘oude’ groep in orde is als het kind terugkeert.
Bijgaande uitspraak bevestigt deze beoordelingswijze. In deze casus werden twee ‘wenkinderen’ vrijwel de gehele dag in een andere groep geplaatst. De rechter was het eens met de GGD-toezichthouder dat er in zo’n geval geen sprake meer was van “een activiteit buiten de groep”.
(http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBOBR:2015:58).
Is dit een antwoord op jullie vraag? Neem anders gerust contact op.
1. Formulering items rondom MOA
Dit signaal is bekend. Zie ook https://www.onderwijsinspectie.nl/documenten/publicaties/2022/12/21/factsheet-meld-overleg-en-aangifteplicht-in-de-kinderopvang
De Inspectie van het Onderwijs heeft dit onderwerp in het landelijk rapport gemeentelijk toezicht kinderopvang 2021 eruit gelicht.
De wetteksten zijn erg complex en als gevolg daarvan zijn ook de teksten van deze items in de rapporten lastig leesbaar (omdat deze zo dicht mogelijk bij de teksten in wet- en regelgeving aansluiten).
Mijn collega’s buigen zich nu over mogelijkheden de formulering aan te passen met oog voor handhaafbaarheid (de wet verandert immers niet). Ook wordt beoordeeld of het klopt dat de wettekst niet volledig is opgenomen in de itemlijst. Ik heb nog geen informatie over op welke termijn dit meegenomen wordt in de aanpassing van de itemlijsten. Deze lijsten worden 2 keer per jaar aangepast, in juli en januari.
Tot zover de terugkoppeling,
Hartelijke groet,
Cassandra
Met vriendelijke groet,
Cassandra Verspeek
Juridisch beleidsmedewerker
Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang
[cid:image001.png@01D95B29.8C4E51B0]
Zwarte Woud 2
E-mail
: cverspeek@ggdghor.nl
3524 SJ Utrecht
Website
: www.ggdghor.nl
Telefoon: 030-2525060
Twitter
: @GGDGHORNL
Mobiel: 06-28829172
Werkdagen
: ma woe do
Lees over het werk van de mensen van GGD en GHOR hier op onze site
[Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving]
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.