Hoi Jacqueline,
Hoofdregel is dat kinderen in de dagopvang in een stamgroep worden opgevangen en kinderen in de buitenschoolse opvang in een basisgroep worden opgevangen (art. 9 lid 1 en artikel 18 lid 1 Besluit kwaliteit kinderopvang). Bij dagopvang is in art. 9 lid 8 Wko bepaald dat het vaste gezichtencriterium en vaste stamgroepsruimte niet geldt indien blijkens de overeenkomst tussen houder en ouder het kind gebruik maakt van dagopvang op dagen die per week verschillen. Deze bepaling ontbreekt in de wet voor de BSO omdat die bepaling ook niet van toepassing is voor een BSO. In die zin dus ook geen reden om een uitzondering voor in de wet- en regelgeving op te nemen. Maar In de praktijk wordt in de BSO ook wel gebruik gemaakt van een flexibel contract.
Nu even naar jouw casus: De houder geeft aan dat alle kinderen een flex-contract hebben.
Maar is dat zo?
In Besluit kwaliteit kinderopvang staat bij Artikel 2:
Verantwoorde dagopvang
In het kader van het bieden van verantwoorde dagopvang, draagt de houder er in ieder geval zorg voor dat, rekening houdend met de ontwikkelingsfase waarin kinderen zich bevinden:
a. op een sensitieve en responsieve manier met kinderen wordt omgegaan, respect voor de autonomie van kinderen wordt getoond en grenzen worden gesteld aan en structuur wordt geboden voor het gedrag van kinderen, zodat kinderen zich emotioneel veilig en geborgen kunnen voelen ;
In jouw geval gaat de houder voorbij aan de hoofdregel dat de opvang plaatsvindt in een stamgroep. Om die reden kun je met de houder in gesprek gaan en is het aan de houder om aan te tonen dat alle kinderen feitelijk flexibel zijn geplaatst. Dit dient uit de overeenkomst tussen de houder en ouder te blijken, maar je kunt ook de planningsoverzichten bekijken om te zien of dit daadwerkelijk het geval is. Het liefst over een langere periode.
Op het moment dat de toezichthouder concludeert dat kinderen op regelmatige basis naar de opvang komen, dan zijn dit geen flexibele kinderen en rechtvaardigt dit niet een flex-contract. De houder zal zelf met feiten moeten komen wanneer hij vindt dat wel degelijk gebruik gemaakt kan worden van flexibele opvang. Deze beoordeling vindt plaats bij de voorwaarde âstabiliteit van de opvang voor de kinderenâ.
Als blijkt dat een kind op vaste dagen komt, geldt de hoofdregel dat een kind in één stamgroep wordt opgevangen. Dus het moet duidelijk voor het kind en ouders zijn in welke stamgroep het kind zit.
Ik wil je het advies meegeven om ook het beleid van deze houder goed na te kijken en naast de praktijk te leggen. Doet de houder wat er daadwerkelijk beschreven staat? Ik kan me bijna niet voorstellen dat het door jou aangedragen voorbeeld ook zodanig beschreven staat in het beleid. En heeft de oudercommissie hier vervolgens ook een positief advies over gegeven? Wellicht is het onderzoek nog uit te breiden, zodat er contact met de oudercommissie kan worden opgenomen om navraag te doen naar het beleid, de werkwijze en het adviesrecht?
Maar het uitgangspunt is dus:
Lid 8 van Artikel 9 is bedoeld voor de uitzonderingen , in beginsel vindt kinderopvang plaatst in een vaste groep met vaste gezichten.
Uitzonderingen op de hoofdregel zijn van toepassing indien (Art 9 lid 8 Besluit kwaliteit): De tweede zin van het eerste lid, en het vierde tot en met zesde lid zijn niet van toepassing op een kind dat blijkens de overeenkomst tussen de houder en de ouders van het kind gebruik maakt van dagopvang op dagen die per week verschillen.
Hier kan je twee zaken uithalen: het blijkt uit de schriftelijke overeenkomst en het kind maakt gebruik van dagopvang op dagen die per week verschillen .
Hopelijk heb ik jullie hiermee verder kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: “Herwijnen, Jacqueline van”
>Datum: 04/07/2023 14:37
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164993) wanneer is de opvang werkelijk flexibelte noemen en heeft het kind geen stamgroepen, vaste beroepskrachten,handtekening tweede stamgroep etc. nodig?
> Dat is superfijn, Renate. We zitten echt met smart op je antwoord te wachten.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Jacqueline van Herwijnen
>
>Toezichthouder Kinderopvang
>
>
>
>
> (https://www.ggdwestbrabant.nl/professionals/onderzoek/)Doornboslaan 225-227, Breda
>
>Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
>
>www.ggdwestbrabant.nl (http://www.ggdwestbrabant.nl/)
>
>06-43293303
>ja.hogervorst@ggdwestbrabant.nl
>
>Aanwezig op: maandagochtend â dinsdag â woensdagochtend – donderdag
>
>[img:linkedin1] (https://nl.linkedin.com/company/ggd-west-brabant)[img:twitter1] (https://twitter.com/ggdwestbrabant)
>
>Let op: Documenten met persoonsgegevens dienen i.v.m. de privacywetgeving beveiligd verstuurd te worden.
>
>
>
>
>
>
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: woensdag 28 juni 2023 14:53
>Aan: Herwijnen, Jacqueline van
>Onderwerp: (Referentienummer:164993) wanneer is de opvang werkelijk flexibel te noemen en heeft het kind geen stamgroepen, vaste beroepskrachten, handtekening tweede stamgroep etc. nodig?
>
>
>
>Hallo Jacqueline,
>
>
>
>Je vraag is in goede orde ontvangen en ik ben er ook al mee bezig geweest.
>
>Maar om er zeker van te zijn dat mijn antwoord juist is, zal ik dit eerst intern nog even bespreken.
>
>Ik hoop je er volgende week meer duidelijkheid over te kunnen geven.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Renate van Lith
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>Mobiel: 06-81343811
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl/)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: Jacqueline van Herwijnen
>>Datum: 2023-06-20 15:32:42
>>Onderwerp: wanneer is de opvang werkelijk flexibel te noemen en heeft het kind geen stamgroepen, vaste beroepskrachten, handtekening tweede stamgroep etc. nodig?
>>
>>
>>Beste collega’s bij de GGD GHOR,
>>
>>Mijn collega en ik stuiten op een houder met een aantal kdv’s waarbij er volgens hen sprake is van flexibele opvang bij alle kinderen. Alle ouders mogen namelijk wekelijks op vrijdagochtend aangeven op welke dagen zij de week erna hun kind willen komen brengen. Zij bekijken op vrijdagmiddag of dit mogelijk is en plaatsen de kinderen, in eerste instantie in hun eigen groep en als dat niet lukt in zomaar een andere groep en als de ouder die groep niet wenst, kan het ook zijn dat ze het kind in een derde groep plaatsen of zelfs op een andere locatie. Aan het begin van de dag worden alle kinderen op deze locatie ook samengevoegd tot ongeveer 8 uur in één groep, dit gebeurt ook aan het einde van de dag. Er komen dan ook kinderen van een andere locatie in deze samengevoegde groep om zo met zijn allen op één groep af te sluiten.
>>
>>Feit is echter dat er een aantal ouders zijn die al voor een maand vooruit laten weten wanneer hun kind komt, dus ook bijv. elke week dezelfde dagen kiezen. Omdat de ouders dan de ene keer kiezen voor brengen om 7.15 uur en de andere keer 7.45 uur (en zo ook aan het einde van de dag) en dat de ouder alleen betaalt voor de uren dat zij afnemen, geeft de houder aan dat dit flexibele opvang is, ook al zijn er kinderen die elke week maandag – dinsdag – donderdag komen.
>>In vakanties betalen ze niet door en ook niet als ze (deels) niet komen om andere reden.
>>
>>Doordat dit allemaal flexibel wordt genoemd, lijken we als toezichthouders niet zoveel te kunnen op het moment dat we zien dat er met kinderen wordt gesleept. Als voorbeeld:
>>
>>een kind komt om 6.30 uur in locatie A in de samengevoegde groep nummer 1.
>>om 8.30 uur wordt dit kind gehaald door een BSO-beroepskracht om het te brengen naar locatie B waar het kind peuteropvang heeft)
>>om 13.00 uur wordt dit kind teruggebracht van locatie B naar locatie A omdat er op locatie B niet langer peuteropvang wordt geboden. Het kind komt dan op locatie A in groep nummer 2.
>>het kind gaat dan slapen in een rustruimte op locatie A die hoort bij groep nummer 3.
>>daarna speelt het kind op locatie A in groepnummer 2.
>>om 16.30 uur wordt het kind samengevoegd in locatie A in de samengevoegde groep nummer 1.
>>
>>Bovenstaande is heel gebruikelijk met dit ‘flexibele’ kind. Het kind komt op zo’n dag in aanraking met minstens 8 beroepskrachten en het aantal verschillende kinderen dat zo’n kind ziet is zo’n 40.
>>
>>Vanwege bovenstaande vragen wij ons af:
>>a. wat we met deze situatie kunnen doen als toezichthouder (wellicht wettelijk mogelijk maar lijkt ons niet wenselijk)
>>b. zijn er een aantal kinderen die in bovenstaande situatie toch gezien kunnen worden als kinderen met een ‘vast’ contract die vaste gezichten behoeven en maximaal twee stamgroepen… waar ligt hier de grens?
>>c. is het zo dat als een ouder gedurende een bepaalde periode (welke?) maandag en dinsdag opvang afneemt, dat dit dan gezien kan worden als vaste afname?
>>d. kan 7.15 uur brengen en de volgende week 7.45 uur brengen op dezelfde dag, gezien worden als flexibele opvang?
>>
>>We horen graag van jullie.
>>
>>Astrid van Dooren en Jacqueline van Herwijnen
>>GGD West-Brabant
>>
>>
>