vragen over denklijn rookmelders

Gesloten

Dag Joke,

Zoals zojuist besproken hierbij een schriftelijke reactie in rood op jullie vragen:

Groetjes, Pauline

Van: Joke Bos
Verzonden: donderdag 26 januari 2023 14:51
Aan: Khoury el–Verscheijden, Pauline
Onderwerp: RE: Uitnodiging online themabijeenkomst 30 januari toezicht op rookmelders

Beste Pauline,

Ik had me al aangemeld voor de online themabijeenkomst toezicht rookmelders d.d. 30-01-2023.

Hieronder de vragen/opmerkingen van de toezichthouders van GGD Zeeland:

1. Als ik het goed gelezen heb, dan is de Denklijn vooral ook bedoeld om de gastouder bewust te maken van de brandveiligheid. We gaan de rookmelders niet (laten) testen, maar controleren wel of ze opgehangen zijn (aan het plafond), op ieder niveau 1 en op iedere vluchtroute en of ze werken door een zichtbaar lampje of als de gastouder verklaart dat hij/zij dit regelmatig test. Klopt dat?
De denklijn is bedoeld om de tzh handvatten te geven hoe de kwaliteitseis beoordeeld moet worden. Daarnaast ook tips voor het gesprek tijdens het toezicht om de gastouder bewust te maken van brandveiligheid. Je controleert of er op elke verdieping een rookmelder in de gang (= vluchtroute) hangt aan het plafond (niet tegen de muur). Je hoeft de rookmelder niet te testen of van het plafond te halen om te checken of deze het doet. Dat voert te ver. Indien je twijfelt of de rookmelder het wel doet kun je dat wel aan de gastouder vragen. bv de gastouder heeft geen idee hoe oud de rookmelder is en of deze wel eens piept of hoe ze moet testen. De gastouder kan je een dag later een foto sturen van de rookmelder waarop bv de houdbaarheidsdatum te zien is.
2. Het is voor mij niet helemaal duidelijk hoeveel rookmelders er per woonlaag waar de kinderen aanwezig zijn noodzakelijk zijn. Op de tekeningen op de laatste pagina’s zie ik dat het afhankelijk is van hoe de ruimtes waarin de kinderen verblijven en langs moeten vluchten zijn ingedeeld. Dat zou bepalen of er één of meer rookmelders op een woonlaag nodig zijn. Vanuit alle ruimtes moet je veilig kunnen vluchten. Er moeten rookmelders zijn in alle ruimtes waardoor je moet vluchten. Of is dit van toepassing voor iedereen(alle huizen) en zijn de eisen voor huizen van gastouders strenger en zoals hieronder beschreven? De regel is dus op iedere bouwlaag/ verdieping 1 rookmelder in de vluchtroute/ gang. Indien de gang op een verdieping opgesplitst is in meerdere delen met tussendeuren, dan moeten in alle delen van die gang een rookmelder. Anders worden bewoners te laat gealarmeerd. In verblijfsruimten hoeven geen rookmelders te hangen (afgesloten kamers zoals slaapkamers, badkamer etc). Wel indien deze ruimte onderdeel is van een vluchtroute. Zie hiervoor de denklijn figuur 1b. Ik kom nog even terug op je voorbeeld met een bijkeuken die naar de tuin gaat.

Bij punt 3, pagina 3 van de denklijn staat iets anders: Dat rookmelders aanwezig zijn op iedere verdieping. Dit geldt voor verblijfsruimtes én in besloten ruimtes waar vluchtroutes doorheen lopen. Dat zou betekenen dat er in alle verblijfruimtes en de vluchtroute(als dit een besloten ruimte is) een rookmelder aanwezig moet zijn. Zie uitleg hierboven. Deze zin is onduidelijk en gaan we aanpassen.

1. Ik heb de denklijn doorgenomen en heb nog een vraag over het volgende onderdeel:

Indien je tijdens je inspectie constateert dat een rookmelder niet op de reguliere afstand van de muur hangt, wat is daar de reden van? Kan de gastouder, b.v. met de gebruiksaanwijzing, aantonen dat de rookmelder conform de instructies van de leverancier is opgehangen? Als dat zo is én de rookmelder voldoet aan de NEN/EN norm, dan kan de toezichthouder concluderen dat aan de voorwaarde m.b.t. rookmelders wordt voldaan.

We komen in de praktijk ook situaties tegen waarbij de rookmelder is opgehangen door de brandweer of een ander professioneel bedrijf en dat deze dan toch bijv. niet op het plafond hangt of op minder dan 50 cm. van de muur. Moeten we ook in deze gevallen aanvullende informatie vragen of de rookmelders conform leveranciersvoorschriften zijn opgehangen? En hoe weten wij (of hoe kan een gastouder aantonen) dat een gemonteerde rookmelder voldoet aan de NEN/NE-norm? Ja, de gastouder moet aantonen dat die rookmelder volgens de instructie goed is geïnstalleerd. De gastouder moet dat navragen bij desbetreffend instantie die dat heeft gedaan. Als de gastouder dat niet kan is het niet aannemelijk dat de rookmelder juist is geïnstalleerd. Deel bv informatie van de websites van brandweer.nl met de gastouder. De gastouder kan ook contact opnemen met de veiligheidsregio/ brandweer voor bevestiging op schrift. Omschrijf de feiten in je rapport.

Wellicht is het daarom ook handig om bij punt 6 (Linken met extra informatie) eveneens links op te nemen naar NEN 2555 en de EN 14604. Goed idee.

1. Kunnen jullie voorbeelden geven van besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt? Zie ruimte 1 in figuur 1b.

Met vriendelijke groet,

Joke Bos
Toezichthouder wet kinderopvang – GGD Zeeland

T: 06-82638441
E: joke.bos@ggdzeeland.nl
W: maandag en dinsdag

Van: Khoury el–Verscheijden, Pauline >
Verzonden: dinsdag 17 januari 2023 14:28
Aan: Khoury el–Verscheijden, Pauline >
CC: Corven, Anne van >
Onderwerp: Uitnodiging online themabijeenkomst 30 januari toezicht op rookmelders

Beste specialisten,

Bij deze de uitnodiging voor de themabijeenkomst van 30 januari van 10.00 tot 11.00 uur over het toezicht op de rookmelders.
Bob Heukels en Monique Leijssen- Verwijst zullen een presentatie houden over brandveiligheid en het gebruik van rookmelders in het bijzonder. Bob Heukels is adviseur risicobeheersing in de regio Limburg Noord en weet alles van het Bouwbesluit. Monique Leijssen-Verwijst werkt in het team Brandveilig leven in dezelfde regio en kan alles vertellen over brandveiligheid in woningen.

Mochten jullie al vragen hebben, mail deze naar mij zodat ik deze vooraf door kan sturen naar hen. Verder is er voldoende ruimte voor het stellen van overige vragen.
De huidige denklijn “rookmelders in de gastouderopvang” vormt de basis van het toezicht. Deze is te vinden in het ondersteuningsportaal.

Aanmelden:
Meld je aan door een mail te sturen naar pelkhoury@ggdghor.nl Per GGD kunnen 2 toezichthouders deelnemen.
27 januari ontvang je de link om deel te nemen aan Teams.

Dat dan!

Met vriendelijke groet,
Pauline el Khoury
Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang
[cid:image001.png@01D936F6.55E906D0]

Zwarte Woud 2
E-mail
: pelkhoury@ggdghor.nl
3524 SJ Utrecht
Website
: www.ggdghor.nl
Mobiel: 06-36483490
Twitter
: @GGDGHORNL
Werkdagen
: ma, di, do, vrij

Lezen over het werk van de GGD’en en GHOR? Ga naar DaaromGGD!

[cid:image002.jpg@01D936F6.55E906D0]

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.