Hallo Renate,
Excuses voor mijn late reactie. Maar heel erg bedankt voor de snelle reactie! Ik kon zeker weer verder met het onderzoek.
Met vriendelijke groet,
Sabine Smallegange
Toezichthouder Kinderopvang
[cid:image001.png@01D94B77.E50742B0]
Rijksstraatweg 65
7231 AC Warnsveld
Postbus 3
7200 AA Zutphen
T. 088 – 443 35 21 (direct)
T. 088 – 443 30 00 (algemeen)
E. s.smallegange@ggdnog.nl
W. www.ggdnog.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: woensdag 22 februari 2023 12:06
Aan: Smallegange, Sabine
Onderwerp: (Referentienummer:164606) Vraag ZZP’ers
Hallo Sabine,
Ervan uitgaande dat hier een ZZP-er wordt bedoeld die als beroepskracht wordt ingezet, kun je kijken naar de definitie van beroepskracht: werkzaam bij een kindercentrum, bezoldigd en belast met verzorging, opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Uiteraard moet deze persoon ook beschikken over een passende opleiding zoals opgenomen in de cao Kinderopvang.
Om werkzaam te zijn is het niet noodzakelijk dat de beroepskracht een arbeidsovereenkomst heeft met de houder. De beroepskracht kan bijvoorbeeld worden ingehuurd via een uitzendbureau of ook als ZZP’er.
Het inzetten van ZZP-ers en uitzendkrachten is onder bepaalde voorwaarden dus toegestaan. Denk bij deze voorwaarden aan het voldoen aan de beroepskwalificaties, het beschikken over een VOG en het ingeschreven staan in het PRK. Voordat de ZZP-er zijn werkzaamheden start, moet er bovendien in het PRK een koppeling zijn gelegd met de houder. De houder en zzp-er moeten ook een overeenkomst hebben afgesloten waaruit de opdracht van de houder aan de zzp-er blijkt.
Als de ZZP-er als beroepskracht wordt ingezet en aan de voorwaarden voldoet, mag deze dus ook alleen op de groep of op de locatie worden ingezet.
De inzet van ingehuurd personeel hoeft ook niet direct te betekenen dat dit van invloed is op de kwaliteit van de kinderopvang die door de houder wordt geboden, hoewel daar soms wel sprake van kan zijn. Als toezichthouder kun je daarom ook breder kijken: is de ZZP-er langdurig werkzaam voor de houder en betreft het een vast gezicht die vertrouwd is met de locatie? Betreft het een incident? Of staan er telkens wisselende ingehuurde beroepskrachten op de groep? Als het laatste het geval is, dan zou je je kunnen afvragen (en onderzoeken) wat dit betekent voor de kwaliteit van de kinderopvang. Hierover kun je in gesprek gaan met de houder, of binnen je team verder over sparren.
Hopelijk heb ik je verder weten te helpen met het bovenstaande antwoord.
Verwijzing wet- en regelgeving:
Wet kinderopvang
Artikel 1.1
beroepskracht:
a. de persoon van 18 jaar of ouder die werkzaam is bij een kindercentrum, bezoldigd is en belast is met de verzorging, de opvoeding en het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen;
Vriendelijke groet,
Renate van Lith.