Hallo,
Hierbij een specifieke vraag van een vraagouder over de plaatsing van een rookmelder in een huis, gebouwd vóór 2003, zie mail hieronder.
Bij inspectie bij een GO is gebleken dat de rookmelders op begane grond en de eerste etage in een hoek aan het plafond hangen, minder dan 50 cm van de muur ( ong 6 cm)
Meneer wil weten waar in de wet staat dat ook rookmelders bij huizen van vóór 2003, die dus moeten voldoen aan EN 14604., ook 50 cm van de muur moeten hangen.
In de denklijn staat dat de afstand van 50 cm alleen voor NEN 2555 zou gelden. Meneer is jurist en hij wil de rookmelder niet verplaatsen als dat voor de vereiste EN 14604 aantoonbaar is.
Ik heb gezocht maar niet gevonden.
Graag ontvang ik je reactie. Aangezien al 2x het hersteltermijn is verlopen (VO zou ziek geweest zijn) zou het fijn zijn als ik binnenkort reactie kan krijgen 😊
Alvast hartelijk dank!
Met vriendelijke groet,
Helena Westerhout-Ruijgrok
Toezichthouder kinderopvang
GGD regio Utrecht
T 030-6086086
M 06-23413776
Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag
[cid:0db6d935-07f0-4942-8e14-a1d08704e616@icloud.com]
[cid:d1a001f6-92ec-45bf-8cc0-fe9b2df759bb@icloud.com]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
Beste Helena,
Hopelijk is alles goed met je. Wij kennen elkaar niet maar ik ben een van de `”vraagouders” waarvoor GO werkt. Ik begrijp dat jij gedurende een inspectiebezoek hebt aangegeven dat de rookmelders in ons huis niet goed hangen en dat deze (conform norm NEN 2555) op 50 cm van de muur moeten hangen. Ik heb daar een vraag over die ik hieronder kort zal inleiden:
In het GGD document “denklijn rookmelders in de gastouderopvang” (bijgevoegd) wordt gerefereerd aan artikel 14 lid 1(c) van de Regeling kwaliteit gastouderbureaus, gastouders en voorzieningen voor gastouderopvang en aangegeven dat de volgende eis geldt ten aanzien van rookmelders: “De voorziening voor gastouderopvang is voorzien van voldoende en goed functionerende rookmelders conform de eisen uit het vigerende Bouwbesluit.” Daaruit volgt dat de eisen voor een voorziening voor gastouders niet anders zijn zoals vastgelegd in het Bouwbesluit 2012.
Op grond van Bouwbesluit 2012 gelden voor gastouderopvang in een woning de eisen aan rookmelders die gelden voor woonfuncties. In het Bouwbesluit 2012 is onder artikel 6.21 lid 6 de volgende eis opgenomen ten aanzien van rookmelders in bestaande woonfuncties: “Een bestaande woonfunctie heeft op iedere bouwlaag met een verblijfsruimte of met een besloten ruimte waardoor een vluchtroute voert tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van de woonfunctie een rookmelder die voldoet aan EN 14604
In het GGD document “denklijn rookmelders in de gastouderopvang” wordt uitsluitend gerefereerd norm NEN 2555 voor het bepalen van de afstand van de rookmelder tot de muur (welke norm op grond van artikel 6.21 lid 1 Bouwbesluit 2012 geldt voor nieuw te bouwen woonfuncties). Ons huis is een bestaande woonfunctie conform Bouwbesluit 2012 (waar de norm EN 14604 op van toepassing is).
Mijn vraag is dus als volgt: wordt met NEN 2555 de juiste norm gehanteerd? Ik kan de NEN 2555 en EN 14604 normen niet online vinden, en dus ook de verschillen tussen de normen niet bekijken, maar vraag me dus af of op grond van EN 14604 dezelfde eisen gelden.
Ik hoor graag van je. Mocht je vragen hebben of willen overleggen dan kan je me ook mobiel bereiken via
Alvast bedankt. Met vriendelijke groet,
Naam vraagouder
Disclaimer
De informatie verzonden in dit bericht (inclusief de bijlagen) is alleen bestemd voor de geadresseerde en kan vertrouwelijk zijn. Indien dit e-mailbericht niet aan u is gericht, verzoekt GGD regio Utrecht (GGDrU) u het e-mailbericht te retourneren aan de afzender en het ontvangen en verzonden bericht direct te verwijderen. Het is niet toegestaan om een bericht dat niet voor u is bestemd te vermenigvuldigen dan wel te verspreiden. GGDrU staat door de elektronische verzending van dit bericht niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud, noch voor tijdige ontvangst daarvan.
This message (including any attachments) may be privileged or confidential. If you have received it by mistake, please notify the sender by return e-mail and delete directly this message. In view of the electronic nature of this communication, GGDrU is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained therein nor for any delay.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.