Dankjewel voor je uitgebreide reactie. En fijn voor mij zelf om te mogen concluderen dat ik het tot nu toe goed aanpak 😉
Nog even ter aanvulling: ik zag dat de NEN normen zijn aangepast afgelopen februari. Met name voor slechthorende en dove mensen. Veranderd dit nog aan iets aan de denklijn? Heb eerlijk gezegd mij er verder nog niet in verdiept, maar kwam het wel tegen.
Groet, Kirsten
Verstuurd vanaf mijn iPhone
Op 30 okt 2023 om 08:49 heeft Helpdesk Kinderopvang het volgende geschreven:
Beste Kirsten,
Dankjewel voor je vraag. Fijn dat je de denklijn hebt gevonden.
Jullie beredenering is juist: zeker de handleiding van de rookmelder is een goed document om uit op te halen op welke wijze een rookmelder moet hangen om goed te functioneren. Ik adviseer dan ook om, in geval van constatering dat een rookmelder niet volgens de handleiding hangt, dit op te nemen in het rapport. En de handleiding op te nemen bij de bronnen.
Ik zou voorzichtig zijn met het geven van “advies”. Het is aan de gastouder om aan te tonen dat zaken voldoende zijn. Bijvoorbeeld door dit aan te tonen via de handleiding. Wanneer hij/zij dit moeilijk vindt kun je altijd het gastouderbureau betrekken. Of de gastouder verwijzen naar de veiligheidsregio om advies in te winnen/ motivatie op te halen waarom het voldoende zou zijn. Het advies van de veiligheidsregio is dan een “bron” waarmee de gastouder(bureau) heeft aangetoond zorg te hebben gedragen aan de eis voldoende en goed functionerend.
Overigens kunnen jullie zelf ook altijd advies inwinnen bij de veiligheidsregio (zie contactgegevens laatste pagina van de denklijn) mocht je twijfelen over een situatie. Zij zouden jullie kunnen ondersteunen bij de afweging of een de wijze waarop de rookmelder hangt voldoende is. Ook dan is mijn advies: neem dit op in het rapport.
Dan je vraag t.a.v. herstelaanbod: Het doel van herstelaanbod is om een geconstateerde overtreding z.s.m. in orde te maken. Een prima middel dus om te gebruiken in je toezicht op rookmelders.
Is hiermee je/jullie vraag voldoende beantwoord?
Met vriendelijke groet,
Anne van Corven
Helpdesk kinderopvang
Telefoon:06-28829167
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: Kirsten Bosma
Datum: 27/10/2023 10:58
Aan: Helpdesk Kinderopvang
Onderwerp: Vraag t.a.v. rookmelders gastouderopvang
Beste collega,
Wij hebben een vraag t.a.v. rookmelders in de gastouderopvang en het wel of niet aanbieden van een herstelaanbod als het gaat om onjuiste plaatsing volgens de NEN normen, dan wel volgens de gebruiksaanwijzing van de rookmelder.
Zover bekend zijn de NEN normen niet van dwingend recht en lijkt het erop dat wij enkel en alleen een advies kunnen geven voor verplaatsing (o.a. min 50cm hoek/muur, afstand lichtbron, afstand vanuit een nok). Aan de andere kant is de voorwaarde “voldoende werkende rookmelders en goed functionerend”. Er kan beargumenteerd worden dat de rookmelders niet goed functionerend zijn als er geen rekening wordt gehouden met de afstanden. Zie natuurlijk ook de uitleg die wordt gegeven in de Denklijn hierover.
Dus de vragen zijn:
* Zie ik (wij) dit juist?
* Is de wijze van plaatsing dan alleen een streng advies én bied je dan ook niet officieel een herstelaanbod aan?
* Of kan dit anders worden aangevlogen?
Als het advies van verplaatsing door de gastouder niet wordt opgevolgd, dan lijkt het mij namelijk juridisch moeilijk haalbaar om het af te keuren omdat de normen immers niet van dwingend recht zijn.
Hoe hier mee om te gaan?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groet,
Kirsten Bosma
Toezichthouder Kinderopvang
Afdeling Toezicht & Advies
‘ 06-27277789
• kirsten.bosma@ggd.groningen.nl
• www.ggd.groningen.nl
Werkdagen: ma, di, do en vr
Bezoekadres: Hanzeplein 120, Groningen
GGD Groningen streeft naar optimale dienstverlening en zorgvuldige afhandeling van mailverkeer. Heeft u mail ontvangen die niet voor u bestemd is? Onze excuses voor het ongemak. Wij vragen u vriendelijk deze mail te verwijderen, zonder de informatie zelf te gebruiken of te delen met anderen, en de afzender zo snel mogelijk hiervan op de hoogte te stellen.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
GGD Groningen streeft naar optimale dienstverlening en zorgvuldige afhandeling van mailverkeer. Heeft u mail ontvangen die niet voor u bestemd is? Onze excuses voor het ongemak. Wij vragen u vriendelijk deze mail te verwijderen, zonder de informatie zelf te gebruiken of te delen met anderen, en de afzender zo snel mogelijk hiervan op de hoogte te stellen.