Hoi Isabelle,
In beginsel wordt in jouw casus dus niet voldaan aan Wko art 1.58 lid 2 onder a en is daarom deze uitzondering op art 1.58 lid 1 niet rechtmatig. Lid 1 wordt dan overtreden. Aan allebei de deelvoorwaarden van lid 2 moet zijn voldaan.
Het risico is dat de houder zal aanvoeren dat hij wel (bv eerder, een geruime tijd geleden) die poging heeft gedaan en daarom nu volstaat met AOR. Maar de plicht (zie ook MvT hieronder) is inspanning te verrichten en te blijven verrichten.
Dan kan het argument zijn dat de houder moet blijven inspannen on een OC tot stand te brengen. Dat is op grond van art 1.58 lid 3 (â… biedt de houder de ouders de gelegenheid deel te nemen aan een oudercommissie â)
Er is dus sprake van inspannen om een oc tot stand te brengen en los daarvan âde gelegenheid biedenâ, is gelijk aan continu blijven inspannen. Je moet wel kiezen, lijkt me, voor een overtreding op grond van lid 2 of lid 3.
Daarnaast is het niet verboden om alternatieve ouderraadpleging uit te voeren, maar die is dan feitelijk niet rechtsgeldig. Je stelt immers dat er een OC zou moeten zijn en het ontbreken beoordeel je als overtreding.
Dan zou je â9â mogelijk niet moeten beoordelen als je ervan uitgaat dat je eist dat 1.58 lid 1 moet worden voldaan. Dat zou dan toch een beetje raar zijn. Je kan eventueel toelichten dat je die voorwaarde adviesrecht bij AOR niet beoordeeld omdat je constateert dat 1 wordt overtreden.
Wat denk jij?
kst340453.pdf (parlementairemonitor.nl) (https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j4nvgs5kjg27kof_j9vvij5epmj1ey0/vjnnmxohh6x8/f=/kst340453.pdf)
Uit: paragraaf 3.2.3
âAlvorens tot alternatieve ouderraadpleging over te gaan, is deze houder verplicht aan te tonen dat hij zich voldoende inspant een oudercommissie in te stellen. Hierbij ligt het voor de hand dat de inspanningen zich specifiek richten op nieuwe ouders, in algemene zin op bestaande ouders en specifiek op de locatie. Uitgangspunt hierbij is dat er sprake is van een continue inspanning , waarbij bijvoorbeeld een eenmalige mailingactie niet voldoende is. De inspanningsverplichting kan de houder op verschillende manieren invullen. Dit kan bijvoorbeeld door aandacht te geven aan de oudercommissie op de website van de houder, in nieuwsbrieven, als onderdeel van de intakeprocedure en tijdens jaarlijkse oudergesprekken. Ook kunnen de pedagogisch medewerkers op de hoogte worden gehouden van het doel en belang van de oudercommissie, zodat zij de ouders hierover kunnen informeren. Naast genoemde inspanningsverplichting is de houder eveneens verplicht om ouders de gelegenheid te blijven bieden deel te nemen aan een oudercommissieâ
âIn het voorgestelde artikel 1.58, tweede lid, is een uitzondering geformuleerd op de in het eerste lid van dat artikel neergelegde verplichting van de houder om een oudercommissie in te stellen. Zoals in paragraaf 3.2.3 van het algemeen deel van deze memorie van toelichting is uiteengezet, is deze uitzondering van toepassing indien het een kindercentrum of een gastouderbureau betreft (waar maximaal 50 kinderen worden opgevangen respectievelijk bij welk bureau maximaal 50 gastouders zijn aangesloten) en de houder zich voldoende heeft ingespannen om een oudercommissie in te stellen. Deze inspanningsverplichting kan de houder op verschillende manieren invullen. Of de houder aan zijn inspanningsverplichting heeft voldaan, wordt beoordeeld door de toezichthouder. Verder is de houder vrij in de wijze waarop hij de ouderbetrokkenheid vorm geeft, hetgeen is verwoord in het voorgestelde derde lid van artikel 1.58. Denkbaar is dat ook bij een klein kindercentrum of een klein gastouderbureau wél voldoende ouders bereid zijn om een oudercommissie te vormen. In dat geval is het uiteraard wenselijk dat zoân oudercommissie er dan ook komt.â
en
âZie voor een toelichting op artikel 1.58 en 1.59 ook paragraaf 3.1.3 en 3.2.3 van het algemeen deel van deze memorie van toelichting.â
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 06 81343845
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Isabelle de Bree
>Datum: 03/07/2023 15:27
>Aan: Helpdesk Kinderopvang
>Onderwerp: Vraag over de oudercommissie
> Goedemiddag medewerker van de helpdesk,
>
>
>
>Een vraag vanuit GGD Gooi en Vechtstreek over de oudercommissie.
>
>
>
>Een locatie heeft minder dan 50 geplaatste kinderen en spant zich onvoldoende in om een oudercommissie in te stellen. Mogen zij dan gebruik maken van de alternatieve ouderraadpleging? Of kun je dan zeggen dat zij niet conform artikel 1.58 tweede lid werken omdat zij zich onvoldoende hebben ingespannen? Als dit het geval is keur je dan zowel voorwaarde 5 als 9 af?
>
>
>
>Ik hoor het graag en alvast bedankt.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Isabelle de Bree
>
>Toezichthouder kinderopvang
>Team Algemene Gezondheidszorg
>Maandag, dinsdag en vrijdag
>T 035-6926258
>M 06-25678270
>E i.debree@ggdgv.nl (mailto:i.debree@ggdgv.nl)
>
>[img:handtekening-e-mail-ggd+svg]Let op: De te toetsen voorwaarden zullen worden beoordeeld op basis van de aangeleverde informatie. Het is daarom van belang dat de informatie volledig en actueel is en dat alle informatie binnen de aangegeven termijn verstrekt wordt. Wanneer de informatie niet compleet is en/of je hebt een verzoek om van de aangegeven termijn af te mogen wijken, neem dan zo spoedig mogelijk contact op.
>
>
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>