Vraag m.b.t. BSO-er op een verticale groep

Gesloten

Beste collega’s,

Naar aanleiding van een inspectie wil ik graag de volgende vraag aan jullie voorleggen:

Mag een BSO-kind met een flexibel contract gebruik maken van opvang op een verticale groep (0-4 jaar) waardoor er een combinatiegroep ontstaat? Deze combinatiegroep is dus niet op structurele momenten geopend en e.e.a. is dus ook niet beschreven in het pedagogisch beleid.

Ik ben benieuwd of in dit geval gewoon de eisen van een combinatiegroep gelden (moet zijn geopend op vaste momenten, wordt beschreven in pedagogisch plan e.d.) of dat een BSO-kind met een flexibel contract gewoon van deze groep als tweede basisgroep gebruik mag maken (zonder dat de combinatiegroep wordt beschreven en op vaste momenten open is), omdat de eisen bij flexibele contracten nu eenmaal minder strikt zijn?

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Met vriendelijke groet,
Marcel Dissen
Toezichthouder Kinderopvang
T: (06) 30 99 77 23
E: Marcel.Dissen@ggdzeeland.nl
W: www.ggdzeeland.nl

Werkdagen:
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagmorgen

[cid:image001.jpg@01DA2453.7E1A4FB0]

Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Edith

12-01-20231:58 pm

Renate

12-04-20233:45 pm

Hallo Marcel,

De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep .

De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang , op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter . De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.

Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

o De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
o De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan. De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name aandacht moet zijn voor bepaalde kwaliteitseisen die je terug kunt lezen in de FAQ â Wat is een gecombineerde groep? â

De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang. Het omgaan met de grote variatie in leeftijd moet onder andere terugkomen in de risico-inventarisaties, het pedagogisch beleid, het spelmateriaal en inrichting van de ruimte.

Gezien het bovenstaande en de door jouw beschreven situatie lijkt het mij dat er geen sprake is van een combinatiegroep. De combinatiegroep staat immers niet beschreven in het pedagogisch beleidsplan en heeft geen structureel karakter.

Kinderen (ook uit de BSO) mogen overigens niet âzomaarâ opgevangen worden op een andere locatie.

Als de opvang in een ander kindercentrum plaatsvindt moet dit contractueel zijn geregeld. Zie daarvoor de FAQ: âBrief aan de brancheorganisaties over locatie-overstijgende opvang d.d. 1-8-2019.â Hoe dit kan worden geregeld lees je in de FAQ: âHoe is de opvang contractueel geregeld en wat is nodig bij opvang op een ander kindercentrum?â

Uitgangspunt is dat opvang plaatsvindt op basis van een schriftelijk overeenkomst (SO) De SO vermeld elk geval (Regeling Wko): de soort kinderopvang waarop de overeenkomst betrekking heeft, de voor die kinderopvang te betalen prijs per uur, naam, geboortedatum en adres van het kind, het aantal uren kinderopvang per jaar en de duur van de overeenkomst). De opvang vindt plaats in een specifiek kindercentrum (Wko art 1.52 lid 1)

Kinderopvang geschiedt op basis van een schriftelijke overeenkomst tussen de houder van een kindercentrum. In beginsel vindt kinderopvang plaats op een specifiek adres (Besluit LRK-def): kinderopvangvoorziening: âbuitenschoolse opvang op een specifiek adres, dagopvang op een specifiek adres, een gastouderbureau of een voorziening voor gastouderopvang.â Die voorziening heeft een uniek nummer;
âKvK-vestigingsnummer: een door de Kamer van Koophandel toegekend uniek nummer aan een vestiging in het handelsregister.;â

Ik hoop dat je hiermee en met de FAQâs verder komt bij het oplossen van jouw vraagstuk.

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Marcel Dissen
>Datum: 01/12/2023 12:50
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: Vraag m.b.t. BSO-er op een verticale groep
> Beste collegaâs,
>
>
>
>Naar aanleiding van een inspectie wil ik graag de volgende vraag aan jullie voorleggen:
>
>
>
>Mag een BSO-kind met een flexibel contract gebruik maken van opvang op een verticale groep (0-4 jaar) waardoor er een combinatiegroep ontstaat? Deze combinatiegroep is dus niet op structurele momenten geopend en e.e.a. is dus ook niet beschreven in het pedagogisch beleid.
>
>
>
>Ik ben benieuwd of in dit geval gewoon de eisen van een combinatiegroep gelden (moet zijn geopend op vaste momenten, wordt beschreven in pedagogisch plan e.d.) of dat een BSO-kind met een flexibel contract gewoon van deze groep als tweede basisgroep gebruik mag maken (zonder dat de combinatiegroep wordt beschreven en op vaste momenten open is), omdat de eisen bij flexibele contracten nu eenmaal minder strikt zijn?
>
>
>
>Alvast bedankt voor jullie reactie!
>
>
>
>
> Met vriendelijke groet,
>
>
> Marcel Dissen
>
>
> Toezichthouder Kinderopvang
>
>
> T: (06) 30 99 77 23
>
>
> E: Marcel.Dissen@ggdzeeland.nl (mailto:Marcel.Dissen@ggdzeeland.nl)
>
>
> W: www.ggdzeeland.nl (http://www.ggdzeeland.nl/)
>
>
>
>Werkdagen:
>
>Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagmorgen
>
>
>
>
>
>Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Renate

12-04-20233:56 pm

NPS script

12-05-202311:33 am

NPS script

12-05-202311:36 am