vraag binnenruimte

Gesloten

Hallo,

Ik heb een vraag over het gebruik van de binnenruimte. Het gaat hier om een nieuwe registratie. In de bijlage heb ik een plattegrond gedaan om de situatie duidelijk te maken.

De houder wilde in eerste instantie een registratie voor 1 kdv groep van 16 kinderen in de “huiskamer en speelruimte”. Deze ruimte heeft echter maar 26 m2 dus voldoende voor 7 kinderen. Als aanvulling voor de m2 wilde de houder de 3 ruimtes erbij gebruiken die geel gearceerd zijn (“speelruimte en atelier”, “speelruimte en eetruimte” en “berging”). Ik heb tijdens het onderzoek voor registratie aangegeven dat dit voor kdv niet bij elkaar opgeteld kon worden. Ik kwam vooral ook tot die conclusie omdat er een gang tussen de lokalen en langs de slaapkamer loopt die dient als verkeersruimte en vluchtroute. Dit wordt op een andere plattegrond van de brandweer ook zo aangegeven. De conclusie was dat ze 2 groepen zou maken (1 van 7 en 1 van 8). In eerste instantie vond de houder dit prima maar later kwam ze daar toch op terug en nu wil ze toch graag 1 groep maken. Ze geeft (wellicht terecht) aan dat de Wet niet concreet genoeg is in de uitleg van een afzonderlijke groepsruimte voor kdv en geeft aan dat ze op deze manier toch voor elk kind voldoende m2 heeft in het kindercentrum.

Ik heb alle eerdere antwoorden van jullie op dit soort vragen er al bij gepakt en doorgelezen maar daarin komt vooral de situatie naar voren dat het om een aangrenzende hal gaat die als speelruimte ingericht en gebruikt wordt. In deze situatie is de aangrenzende gang duidelijk door de brandweer benoemd als verkeersruimte en zelfs ook vluchtroute. Daarnaast zijn de 3 geel gearceerde ruimtes achter in het gebouw en dat betekent in mijn ogen ook iets voor de overzichtelijkheid.

Kortom ik kom er nog niet echt uit en zal dit ook nog berspreken met de betreffende gemeente maar ik hoopte eigenlijk ook dat jullie hier iets over kunnen zeggen. Wellicht hebben jullie eerder een soortgelijke situatie bij de hand gehad. Of is het duidelijk dat dit gewoon echt niet kan/wenselijk is?

Met vriendelijke groet,

Inge Moerenhout
Toezichthouder Wet kinderopvang
GGD IJsselland
Team Toezicht

T 06 – 12395267
E i.moerenhout@ggdijsselland.nl
Werkdagen: ma – di – wo (ochtend) – do – vr (ochtend)

[cid:image001.jpg@01D915ED.5370E3C0]

Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | T 038 – 428 14 28
E info@ggdijsselland.nl | I www.ggdijsselland.nl | locatiegegevens

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Fred

12-22-20222:04 pm

Hoi Inge,

Ik kan een advies geven, niet beoordelen. Een toezichthouder moet zich een beeld vormen van welke ruimte als binnenspeelruimte mee kan tellen, gezien de wet kinderopvang.

Vanuit toezicht kinderopvang zijn we geen bouwtechnisch toezichthouders maar moeten wel een advies t.b.v. registratie geven omtrent het aantal m2 dat voor kinderen als beschikbare ruimte geldt. Dat is een dilemma, want zoals je weet wordt er in de regel blind van toedeling van m2 door de toezichthouder uitgegaan, terwijl er risico is dat we ruimte meerekenen die eigenlijk niet geschikt is voor opvang. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de eisen aan een vide, maar ook bijvoorbeeld de gang die wordt meegerekend kent dit probleem. In de regels staat dat een ruimte buiten de groep kan meetellen, maar wat als de ruimte niet geschikt is om permanent als opvang te dienen?

De Wko heeft de begrippen binnenspeelruimte (wat is âspeelruimteâ) en welk ruimte telt mee en wat niet (een gang kan mogelijk voor de brandveiligheid niet worden ingericht waarmee het niet kan worden beoordeeld als beschikbare ruimte) niet erg nauwkeurig uitgewerkt. En we hebben er geen jurisprudentie over. In de regelgeving wordt vooral aandacht besteed aan het beoordelen van de kwaliteit. Het betekent niet dat je je geen beeld en mening kan vormen over de mate van beschikbaarheid in de praktijk.

Ruimte die niet volledig kan worden ingezet is moeilijk te beoordelen als beschikbare speelruimte voor kinderen. In de regelgeving wordt genoemd dat ruimte buiten de groep kan mee tellen, maar daaraan wordt voorbij gegaan aan andere aspecten als beschikbaarheid, bereikbaarheid, mogelijkheid van toezicht, haalbaarheid van gebruik.

Wil je als toezichthouder meer zekerheid of de ruimte die wordt opgevoerd wordt voor kinderopvang ook redelijkerwijs beschikbaar is voor opvang, kan je de houder vragen aan te tonen of de opvangruimte voldoet aan de regels van het bouwbesluit. Als een vide of gang wordt opgevoerd kan je de houder vragen dit te laten aantekenen op de tekening die hoort bij de omgevingsvergunning. Daaruit moet dan wel blijken dat is aangegeven dat de ruimte als opvangruimte voor kinderen wordt gebruikt. Immers, de ruimte wordt verkocht als kindplaats dus ook ouders hebben er recht op om te weten dat de ruimte ook bestemd is om permanent kinderen te laten verblijven. Je voorkomt dat je zelf een fout maakt en laat de verantwoordelijkheid bij de houder.

Daarbij geldt dat redelijkerwijs moet worden aangetoond dat de opvangruimte permanent kan worden ingezet als speelruimte. Ik vraag me af hoe de houder dat regelt als er zoveel verschillende ruimtes zijn. Dagopvang kinderen zijn niet kinderen die je langdurig zonder toezicht in een ruimte kan laten verblijven. Zelfs niet kortdurend. Dus hoe wordt dat geregeld? Wordt in elk ruimte een beroepskracht ingezet? Als de houder dat regelt zou meer kans zijn dit wel als opvang in een groep te kunnen beoordelen. Want de basisregel is dat de kinderen in een basisgroep worden opgevangen. Dus de kinderen maken dan deel uit van één groep. Hoe is dat geregeld als de ruimte zo versnipperd is?

Allemaal vragen die de houder moet kunnen beantwoorden. Gezien de plattegrond wordt dat een lastige klus lijkt me.

Treed zo nodig, als je twijfels hebt over hetgeen in een bouwtekening wordt weergegeven, in overleg met de gemeente, met de afdeling die over bouwvergunningen gaat. Wij zij geen bouwtechnisch deskundigen, maar zoals gezegd, in de regel wordt blindelings van toedeling van m2 door de toezichthouder uitgegaan. Je wil zelf niet het risico lopen dat je ruimte als beschikbare ruimte beoordeeld als niet duidelijk is dat ruimte bestemd is voor de opvang van kinderen. Het is aan de houder dat aan jou aan te tonen. Zowel wat betreft het opvangen van kinderen op die specifieke plek(ken) als het bieden van kwaliteit in die ruimten.

Succes met de vervolgstappen bij deze beoordeling.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Inge Moerenhout
>Datum: 22/12/2022 10:41
>Aan: ‘Helpdesk Kinderopvang’
>Onderwerp: vraag binnenruimte
> Hallo,
>
>
>
>Ik heb een vraag over het gebruik van de binnenruimte. Het gaat hier om een nieuwe registratie. In de bijlage heb ik een plattegrond gedaan om de situatie duidelijk te maken.
>
>
>
>De houder wilde in eerste instantie een registratie voor 1 kdv groep van 16 kinderen in de âhuiskamer en speelruimteâ. Deze ruimte heeft echter maar 26 m2 dus voldoende voor 7 kinderen. Als aanvulling voor de m2 wilde de houder de 3 ruimtes erbij gebruiken die geel gearceerd zijn (âspeelruimte en atelierâ, âspeelruimte en eetruimteâ en âbergingâ). Ik heb tijdens het onderzoek voor registratie aangegeven dat dit voor kdv niet bij elkaar opgeteld kon worden. Ik kwam vooral ook tot die conclusie omdat er een gang tussen de lokalen en langs de slaapkamer loopt die dient als verkeersruimte en vluchtroute. Dit wordt op een andere plattegrond van de brandweer ook zo aangegeven. De conclusie was dat ze 2 groepen zou maken (1 van 7 en 1 van 8). In eerste instantie vond de houder dit prima maar later kwam ze daar toch op terug en nu wil ze toch graag 1 groep maken. Ze geeft (wellicht terecht) aan dat de Wet niet concreet genoeg is in de uitleg van een afzonderlijke groepsruimte voor kdv en geeft aan dat ze op deze manier toch voor elk kind voldoende m2 heeft in het kindercentrum.
>
>
>
>Ik heb alle eerdere antwoorden van jullie op dit soort vragen er al bij gepakt en doorgelezen maar daarin komt vooral de situatie naar voren dat het om een aangrenzende hal gaat die als speelruimte ingericht en gebruikt wordt. In deze situatie is de aangrenzende gang duidelijk door de brandweer benoemd als verkeersruimte en zelfs ook vluchtroute. Daarnaast zijn de 3 geel gearceerde ruimtes achter in het gebouw en dat betekent in mijn ogen ook iets voor de overzichtelijkheid.
>
>
>
>Kortom ik kom er nog niet echt uit en zal dit ook nog berspreken met de betreffende gemeente maar ik hoopte eigenlijk ook dat jullie hier iets over kunnen zeggen. Wellicht hebben jullie eerder een soortgelijke situatie bij de hand gehad. Of is het duidelijk dat dit gewoon echt niet kan/wenselijk is?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Inge Moerenhout
>
>Toezichthouder Wet kinderopvang
>
>GGD IJsselland
>
>Team Toezicht
>
>
>
>T 06 – 12395267
>
>E i.moerenhout@ggdijsselland.nl
>
>Werkdagen: ma – di â wo (ochtend) – do â vr (ochtend)
>
>
>
>
>Zeven Alleetjes 1, 8011 CV Zwolle | T 038 – 428 14 28
>E info@ggdijsselland.nl (mailto:info@ggdijsselland.nl) | I www.ggdijsselland.nl (http://www.ggdijsselland.nl/) | locatiegegevens (https://www.ggdijsselland.nl/over-de-ggd/locaties/)
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Fred

12-22-20222:54 pm

NPS script

12-22-20223:25 pm