Vraag afwijken CAO bij verminderde belastbaarheid BBL student

Gesloten

Goedemiddag,

Onderstaande vraag heb ik ontvangen:
Hier werkt een BBL studente. Zoals vast bij jullie bekend, moet volgens de CAO, de overeenkomst van de student minimaal 20 uur zijn op het KDV. Ze heeft een indicatie banenafspraak met een verminderde belastbaarheid waardoor ze maximaal 17 uur per week kan werken. Ze is een gemotiveerde studente en een goede PM’er die we graag willen behouden. We hebben inmiddels met het ROC vastgesteld dat haar BPV-uren ook behaald kunnen worden met 17 uur per week stage.

Ze hebben dit bij het fcb voorgelegd en het fcb heeft ze naar BMK verwezen. BMK zegt het volgende:
Met het aantal uren wordt niet voldaan aan hetgeen is bepaald in de Cao. Dit betekent dat in beginsel deze werkwijze niet is toegestaan. Vanuit de Juridische Helpdesk kan niet worden bepaald of u in dit zeer specifieke geval mag afwijken van de Cao. Ik raad u daarom aan in overleg te treden met de GGD uit uw regio, om na te gaan of deze uitzondering op de regel in hun ogen is toegestaan. Indien de GGD (bij voorkeur schriftelijk) aangeeft geen problemen te hebben met een arbeidsomvang van 17 uren per week, heeft u de zekerheid niet in de problemen te komen bij een controle.

Mijn vraag:
Als toezichthouder mogen we hier ook niet van afwijken. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Alvast bedankt!

Antwoorden

Fred

03-02-20233:48 pm

Hoi Lisa,

Eigenlijk moet de branche of cao partij ondersteunen bij de oplossing en niet de toezichthouder. Maar goed. Ik kan me voorstellen dat in dit geval voor een pragmatische oplossing wordt gekozen. Ik ben zelf geen toezichthouder. Als je iets aanbiedt doe je dat uit je rol van toezichthouder vanuit jullie GGD. Het is belangrijk dat intern draagvlak is voor de gekozen oplossing. Ik zie twee denkbare oplossingen ie ik je meegeef als advies.

1 Onder cao 9.6.1 lid 1 onder c staat dat de werkgever een arbeidsovereenkomst voor meer uur kan afsluiten (i.c. meer dan 20 uur)
o Denkbaar is dat met de medeweker in dit geval overeenkomst wordt aangegaan dat ze dan maar 17 uur hoeft te werken en de overgebleven uren 3 per week (plus eventueel extra uren die worden toegekend voor studie) aan studie besteed.
o Wij (Toezicht) constateren dat er een geldige overeenkomst is, voor (minimaal) 20 uur, en beoordelen op grond van de verklaring van school en werkgever dat 17 uur in dit geval in de praktijk voldoet (onder hun verantwoordelijkheid).
o Dit hoeft (uit privacy overweging) niet in het rapport beschreven te worden,. Het is wel goed als de afspraken hierover inzichtelijk zijn, bijvoorbeeld met een gespreksverslag
o Daarbij wordt verwezen naar de keus van school en werkgever in overleg met de toezichthouder en dat deze op grond van de verklaring instemt dat 17 uur praktijk toereikend kan zijn mits voortgang van de opleiding plaatsvind en de houder periodiek de vordering volgens het protocol van de opleiding en cao evalueert.

1 Onder cao 9.6.1 lid 1 onder b staat een uitzondering indien de opleiding gewoonlijk langer dan drie jaar duurt. Je zou kunnen redeneren (al gaat deze oplossing strikt genomen niet over een duur die âgewoonlijkâ is) dat de uren die niet worden gewerkt (drie uur per week), bereikt worden door de stageperiode van de praktijkvorming te verlengen. Bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Dit laatste omdat het niet gewenst is dat de student een jaar extra inschrijving bij de school kwijt is.
Een BPV?POK bestaat uit verplichte uren school en uren verplichte praktijk. Je laat dus de vereiste âpraktijkâ-uren aan sluiten op de vereiste school uren uit de BPV/POK, en laat dat aansluiten op de arbeidsovereenkomst. Maar je smeert de praktijk uren dus over wat langere tijd uit. Dit kan worden beschreven in de BPV/POK
Zijn dit oplossingen? Belangrijkste is dat evident sprake is van onredelijkheid of âhardheidâ van de situatie. De werkgever (of opleiding) lost het op en komt tegemoet aan hetgeen in regels wordt beoogd. Door verantwoordelijkheid te nemen en waar nodig waarborgen in te bouwen in lijn met wet en regels. De toezichthouder is flexibel en ziet toe of de betrokken partijen in redelijkheid tot een oplossing komen. Daarbij is ingebouwd dat als, een en ander niet loopt zoals gewenst, daarvoor ook oplossingen of stopmomenten zijn ingebouwd.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Lisa Vulpen
>Datum: 2023-03-02 12:21:09
>Onderwerp: Vraag afwijken CAO bij verminderde belastbaarheid BBL student
> Goedemiddag,
>
>Onderstaande vraag heb ik ontvangen:
>Hier werkt een BBL studente. Zoals vast bij jullie bekend, moet volgens de CAO, de overeenkomst van de student minimaal 20 uur zijn op het KDV. Ze heeft een indicatie banenafspraak met een verminderde belastbaarheid waardoor ze maximaal 17 uur per week kan werken. Ze is een gemotiveerde studente en een goede PMâer die we graag willen behouden. We hebben inmiddels met het ROC vastgesteld dat haar BPV-uren ook behaald kunnen worden met 17 uur per week stage.
>
>Ze hebben dit bij het fcb voorgelegd en het fcb heeft ze naar BMK verwezen. BMK zegt het volgende:
>Met het aantal uren wordt niet voldaan aan hetgeen is bepaald in de Cao. Dit betekent dat in beginsel deze werkwijze niet is toegestaan. Vanuit de Juridische Helpdesk kan niet worden bepaald of u in dit zeer specifieke geval mag afwijken van de Cao. Ik raad u daarom aan in overleg te treden met de GGD uit uw regio, om na te gaan of deze uitzondering op de regel in hun ogen is toegestaan. Indien de GGD (bij voorkeur schriftelijk) aangeeft geen problemen te hebben met een arbeidsomvang van 17 uren per week, heeft u de zekerheid niet in de problemen te komen bij een controle.
>
>Mijn vraag:
>Als toezichthouder mogen we hier ook niet van afwijken. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
>
>Alvast bedankt!

Fred

03-02-20233:59 pm

Lisa van Vulpen

03-03-20239:11 am

Goedemorgen Fred,

Dank je wel voor je snelle reactie en fijne denkrichtingen. Ik ga dit met collega’s bespreken en mocht ik nog vragen hebben, dan kom ik er nog even op terug.

Met vriendelijke groet,

Lisa van Vulpen
Toezichthouder Kinderopvang
GGD regio Utrecht
M 06-57587486
Werkdagen: maandag t/m donderdag
[GGD regio Utrecht]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
[https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174848.svg] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174876.svg] [cid:image003.png@01D94DB1.E085DE40] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174857.svg]

Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: donderdag 2 maart 2023 15:05
Aan: Lisa van Vulpen
Onderwerp: (Referentienummer:164669) Vraag afwijken CAO bij verminderde belastbaarheid BBL student

Hoi Lisa,

Eigenlijk moet de branche of cao partij ondersteunen bij de oplossing en niet de toezichthouder. Maar goed. Ik kan me voorstellen dat in dit geval voor een pragmatische oplossing wordt gekozen. Ik ben zelf geen toezichthouder. Als je iets aanbiedt doe je dat uit je rol van toezichthouder vanuit jullie GGD. Het is belangrijk dat intern draagvlak is voor de gekozen oplossing. Ik zie twee denkbare oplossingen ie ik je meegeef als advies.
1. Onder cao 9.6.1 lid 1 onder c staat dat de werkgever een arbeidsovereenkomst voor meer uur kan afsluiten (i.c. meer dan 20 uur)
· Denkbaar is dat met de medeweker in dit geval overeenkomst wordt aangegaan dat ze dan maar 17 uur hoeft te werken en de overgebleven uren 3 per week (plus eventueel extra uren die worden toegekend voor studie) aan studie besteed.
· Wij (Toezicht) constateren dat er een geldige overeenkomst is, voor (minimaal) 20 uur, en beoordelen op grond van de verklaring van school en werkgever dat 17 uur in dit geval in de praktijk voldoet (onder hun verantwoordelijkheid).
· Dit hoeft (uit privacy overweging) niet in het rapport beschreven te worden,. Het is wel goed als de afspraken hierover inzichtelijk zijn, bijvoorbeeld met een gespreksverslag
· Daarbij wordt verwezen naar de keus van school en werkgever in overleg met de toezichthouder en dat deze op grond van de verklaring instemt dat 17 uur praktijk toereikend kan zijn mits voortgang van de opleiding plaatsvind en de houder periodiek de vordering volgens het protocol van de opleiding en cao evalueert.

2. Onder cao 9.6.1 lid 1 onder b staat een uitzondering indien de opleiding gewoonlijk langer dan drie jaar duurt. Je zou kunnen redeneren (al gaat deze oplossing strikt genomen niet over een duur die ‘gewoonlijk’ is) dat de uren die niet worden gewerkt (drie uur per week), bereikt worden door de stageperiode van de praktijkvorming te verlengen. Bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Dit laatste omdat het niet gewenst is dat de student een jaar extra inschrijving bij de school kwijt is.
Een BPV?POK bestaat uit verplichte uren school en uren verplichte praktijk. Je laat dus de vereiste ‘praktijk’-uren aan sluiten op de vereiste school uren uit de BPV/POK, en laat dat aansluiten op de arbeidsovereenkomst. Maar je smeert de praktijk uren dus over wat langere tijd uit. Dit kan worden beschreven in de BPV/POK

Zijn dit oplossingen? Belangrijkste is dat evident sprake is van onredelijkheid of ‘hardheid’ van de situatie. De werkgever (of opleiding) lost het op en komt tegemoet aan hetgeen in regels wordt beoogd. Door verantwoordelijkheid te nemen en waar nodig waarborgen in te bouwen in lijn met wet en regels. De toezichthouder is flexibel en ziet toe of de betrokken partijen in redelijkheid tot een oplossing komen. Daarbij is ingebouwd dat als, een en ander niet loopt zoals gewenst, daarvoor ook oplossingen of stopmomenten zijn ingebouwd.

Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang
[cid:image005.png@01D94DB1.E085DE40]

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Lisa Vulpen
Datum: 2023-03-02 12:21:09
Onderwerp: Vraag afwijken CAO bij verminderde belastbaarheid BBL student

Goedemiddag,

Onderstaande vraag heb ik ontvangen:
Hier werkt een BBL studente. Zoals vast bij jullie bekend, moet volgens de CAO, de overeenkomst van de student minimaal 20 uur zijn op het KDV. Ze heeft een indicatie banenafspraak met een verminderde belastbaarheid waardoor ze maximaal 17 uur per week kan werken. Ze is een gemotiveerde studente en een goede PM’er die we graag willen behouden. We hebben inmiddels met het ROC vastgesteld dat haar BPV-uren ook behaald kunnen worden met 17 uur per week stage.

Ze hebben dit bij het fcb voorgelegd en het fcb heeft ze naar BMK verwezen. BMK zegt het volgende:
Met het aantal uren wordt niet voldaan aan hetgeen is bepaald in de Cao. Dit betekent dat in beginsel deze werkwijze niet is toegestaan. Vanuit de Juridische Helpdesk kan niet worden bepaald of u in dit zeer specifieke geval mag afwijken van de Cao. Ik raad u daarom aan in overleg te treden met de GGD uit uw regio, om na te gaan of deze uitzondering op de regel in hun ogen is toegestaan. Indien de GGD (bij voorkeur schriftelijk) aangeeft geen problemen te hebben met een arbeidsomvang van 17 uren per week, heeft u de zekerheid niet in de problemen te komen bij een controle.

Mijn vraag:
Als toezichthouder mogen we hier ook niet van afwijken. Hoe kunnen we hiermee omgaan?

Alvast bedankt!
Disclaimer

De informatie verzonden in dit bericht (inclusief de bijlagen) is alleen bestemd voor de geadresseerde en kan vertrouwelijk zijn. Indien dit e-mailbericht niet aan u is gericht, verzoekt GGD regio Utrecht (GGDrU) u het e-mailbericht te retourneren aan de afzender en het ontvangen en verzonden bericht direct te verwijderen. Het is niet toegestaan om een bericht dat niet voor u is bestemd te vermenigvuldigen dan wel te verspreiden. GGDrU staat door de elektronische verzending van dit bericht niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud, noch voor tijdige ontvangst daarvan.

This message (including any attachments) may be privileged or confidential. If you have received it by mistake, please notify the sender by return e-mail and delete directly this message. In view of the electronic nature of this communication, GGDrU is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained therein nor for any delay.