Goedemorgen collega’s,
Ik heb een casus die ik aan jullie voor wil leggen. Ik heb vorig jaar een OVR en ONR uitgevoerd bij een bso, welke in een scoutinggebouw zit. Tot die tijd werd het als activiteit ingezet en de houder besloot i.v.m. het structurele gebruik er van, om er een LRK nummer voor aan te vragen. Er wordt alleen gebruik van gemaakt tijdens vakanties. Ouders van één houder, van kinderen van 5+ jaar, in één gemeente, krijgen de mogelijkheid om per vakantie in te schrijven voor deze bso. Het komt dus voor dat ouders de ene vakantie er wel gebruik van maken en de andere vakantie niet. En bijvoorbeeld wisselende dagen (afhankelijk van bijvoorbeeld de aanwezigheid van vriendjes/vriendinnetjes): ene dinsdag in de zomervakantie op de scouting, volgende week dinsdag weer eigen bso.
Op dit moment heeft de houder er voor gekozen om het nog als ‘activiteit’ in te zetten en blijken de kinderen geen contracten te hebben voor deze locatie. De kinderen worden deels gebracht en gehaald van eigen bso locaties en deels gebracht en gehaald door ouders (ouders gaven zelf aan het fijn te vinden om te zien waar kinderen op gevangen worden en waar de kinderen zo enthousiast over zijn). Deze opvang situatie/activiteit staat in het pedagogisch beleid beschreven van alle bso locaties van die houder in de betreffende gemeente. De kinderen worden op de scouting locatie opgevangen in drie basisgroepen met vaste beroepskrachten. Ik heb gevraagd of kinderen te alle tijden terug kunnen naar hun eigen basisgroep op hun originele locatie; “ik denk het wel, maar dat zou ik planning technisch zo moeten maken”. Eigenlijk is alles in kannen en kruiken om als LRK nummer te draaien (locatiespecifieke beleidsplannen, basisgroepen, beroepskrachten etc.), behalve dat de manager zegt; ik heb hier geen contracten op gemaakt voor de ouders, omdat ouders er incidenteel gebruik van (kunnen) maken. Dus ik kan voor kind A. niet in zijn contract zetten dat hij iedere vakantie, of iedere dinsdag in de vakanties, gebruik maakt van deze bso, omdat dat niet zo vast staat. Dit geeft veel werk, ook voor de ouders, aldus de manager.
Ik ben er tijdens OVR en ONR van uit gegaan dat het draaide als eigen bso. Ik heb niet de contracten in gezien, want daar had ik geen reden toe, omdat het allemaal zo op zichzelf draaide.
Een aantal vragen:
– Is dit (nog) te zien als activiteit? Ik kom er niet uit met de denklijn van activiteit. Of is het te structureel van aard, om als activiteit te zien?
– Zou een addendum op het contract, bij alle (5+) kinderen van die houder in die gemeente, voldoende zijn? Maar dan ontstaat er een ‘kan daar opgevangen worden in de vakanties, maar is niet altijd zo zeker’. Locatieoverstijgend opvangen staat wel als addendum in de contracten, maar dan is het zo dat kinderen van locatie A iedere vakantie op locatie B verblijven, dus geen ‘kan principe’. Alle locatie overstijgende afspraken staan als bijlage bij de contracten van alle kinderen in de gemeente, zodat niet ieder kind een ander addendum heeft voor het locatie overstijgend opvangen. Kan deze situatie ook aan datzelfde addendum worden toegevoegd?
– Hoe lang mag een locatie in het LRK staan, zonder als dusdanig in gebruik te zijn?
Dankjewel alvast!
Met vriendelijke groet,
Pleun de Graaf
Toezichthouder Wet Kinderopvang
[GGD HvB_fc]
Aldetiendstraat 23, Uden
Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
Heb je onze vernieuwde website al gezien?
www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang
088-3686551
p.de.graaf@ggdhvb.nl
Aanwezig op:
even weken: ma-di-wo-vrij
oneven weken: ma-di-wo
[cid:image002.jpg@01D9622A.F8842AA0]
[cid:image003.png@01D9622A.F8842AA0]
[GGD_Pay-off_Gezond2doetleven_vrij_blauw_rgb]
Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan. Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. enz. Wij communiceren dit met jullie omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.