Hoi Alexander,
In principe behoort een kind in een (vaste-red) groep te zijn geplaatst. Immers: âBij buitenschoolse opvang vindt de opvang plaats in basisgroepen. Een kind wordt opgevangen in één basisgroep. âDit valt onder het artikel over stabiliteit. Opvang in vaste groepen (basisgroep: vaste groep kinderen in de buitenschoolse opvang).
M.a.w. er moet sprake zijn van één vaste groep waar het kind in thuis hoort.
Daarbuiten kan een kind in één ander groep worden opgevangen. Art 18 lid 4: Met vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouders kan een kind gedurende een tussen houder en ouders overeengekomen periode worden opgevangen in één andere basisgroep dan de basisgroep, bedoeld in de tweede zin van het eerste lid.
M.a.w. opvang vindt plaats in ten hoogste één andere groep dan de eigen basisgroep.
In jouw voorbeeld is de karekieten de tweede basisgroep. De periode is dan de periode waarin het kind op woensdagen in een tweede basisgroep wordt geplaatst. Immers, er is voor gekozen om de kinderen in een andere groep te plaatsen,
Dit gaat aan de hand van schriftelijke toestemming waarbij een kind (kinderen) stelselmatig in een ander groep worden opgevangen. De ouders van kind(eren) die in een ander basisgroep worden geplaatst geven daarvoor toestemming. In de vakantie kan daarvan worden afgeweken en kunnen kinderen voor een bepaalde periode dan in een andere groep worden opgevangen.
Een plaatsing aan de hand van schriftelijke toestemming voor plaatsing gedurende een periode in een ander groep is dus een vorm van een structurele plaatsing. Een ouder kan daar in principe dus ook nee tegen zeggen.
Het is niet zo dat als een kind structureel/stelselmatig in een andere groep wordt geplaatst dat dit geen plaatsing in een andere groep is. Wat is anders de betekenis van âopvang vindt plaats in basisgroepenâ en âeen kind wordt opgevangen in één basis groepâ?
Ik ben benieuwd hoe jij en je collegaâs hier tegenover staan of dat jullie hieraan een ander invulling geven.
Het onderwerp staat op het programma van het door SZW geïnitieerde zogenaamde âspoor 3â, waarin de betekenis en interpretatie van het begrip groep opnieuw ter discussiestaat. De uitkomst daarvan duurt nog wel even.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Alexander Geraedts
>Datum: 2023-01-27 16:05:50
>Onderwerp: tweede basisgroep
> Als een kind op maandag en woensdag naar de bso gaat, en op maandag in de groep Krekels zit en op woensdag in de groep Karekieten (ivm het kindaantal is op woensdag de groep Krekels dicht), is die Karekieten groep dan een tweede basisgroep waarvoor een toestemmingsformulier nodig is?
>
>In vakanties kan het ook voorkomen dat alle kinderen in basisgroep 1 kunnen worden opgevangen en basisgroep 2, 3 en 4 dicht blijven). Moeten ouders van kinderen uit basisgroep 2, 3 en 4 dan ook zo`n formulier tekenen?
>
>M.a.w.: speelt het vraagstuk ’tweede stamgroep’ ook een rol wanneer de opvang structureel op de hierboven beschreven wijze plaatsvindt?
>
>Of speelt deze kwestie vooral ‘op dagniveau’? Dus wanneer een kind extra wil komen of een ruiltegoed wil inzetten, en het kan niet in de eigen basisgroep, maar wel in een tweede stamgroep. Dat er dan zo`n formulier ondertekend moet zijn.
>
>Ook het thema ‘samenvoegen van groepen’ roept in ons team vragen op in dit verband:
>
>Hoe zit het bijvoorbeeld met samenvoegen aan het eind van de dag, bv. vanaf 17 uur? Kom je als kind dan mogelijk in een tweede stamgroep waar ouders voor moeten toestemming geven? Of is het voldoende dat zo`n werkwijze in het PBP is beschreven?