Hoi Saskia, dat hangt ervan af op welk gebied je een overtreding constateert. De eisen voor VGO en kindercentra verschillen iets. Wat betreft de kindercentra is er geen reden dat, sinds de RI is vervallen, de eisen die worden gesteld aan hygiëne (en veiligheid) naar beneden zijn bijgesteld. Dat is nooit de doelstelling van IKK geweest. Er moet een verantwoord beleid worden gevoerd. Dus bij de beschrijving die jullie geven en sowieso (laten we het nare woord maar weer eens gebruiken) bij een onbestemd onderbuik gevoel bij de toezichthouder, is doorgaans sprake van een duidelijk signaal dat er iets niet in de haak is. Dan is inderdaad allen zaak hoe dat aan te pakken. En de Wko geeft veel ruimte daarover wat te vinden.
Ik kan echter geen algemeen advies geven dat overal op van toepassing is. Ik denk dat het belangrijkste is dat ook de nieuwe werkwijzemoet leiden tot (1:50 Wko) een verantwoord beleid dat redelijkerwijs leidt tot verantwoorde kinderopvang. Lid 2a van 1:50 regelt veiligheid en gezondheid en daar zijn verschillende eisen aan gesteld. Kernvragen zijn: neemt de houder verantwoordelijkheid, word personeel betrokken, worden regelgeving (hygiënecode, bedden- en boxenbesluit, attractiebesluit) in acht genomen, worden normen (Veiligheid.nl, hygiënerichtlijn kinderopvang) in acht genomen en toegepast? Naast de randvoorwaarden (wordt beleid jaarlijks geëvalueerd, is de werkwijze daarvoor beschreven, worden beroepskrachten daadwerkelijk betrokken daarbij, is het actueel, zijn er evaluaties en zijn die inzichtelijk, is er een plan van aanpak grensoverschrijdend gedrag) zijn er meer concrete aanknopingspunten, zoals zijn alle grote risicoâs (uitstapjes, omgevingsfactoren, accommodatie-risicoâs, etc. etc. in beeld en is daarvoor een plan van aanpak. En is daarnaast voor alle ander risicoâs (geen risico onder b, zie het Besluit kwaliteit art 4 lid 3 onder C) duidelijk wat er gedaan moet worden door kinderen en dus door personeel zodat de kinderen doen wat ze doen moeten? Zijn de schoonmaakschemaâs eenduidig? M.a.w. afpellen of alle mogelijk beleid dat nodig is om verantwoorde kinderopvang te bieden en te borgen aanwezig is, en dan uitzoeken waar iets dat mist en wat leidt tot âonvoldoende hygiëneâ (of onveiligheid) precies onder valt. Dat kan ik vanachter een bureau niet overnemen. Het is goed dit soort zaken onderling te bespreken, vooral bij een situatie waar je de vinger niet achter krijgt.
Als dit geen antwoord is op de vraag moet de vraag concreter worden gemaakt. Ik hoop jullie hiermee jullie vraag voor nu voldoende te hebben beantwoord.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 06 81343845
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
Beleid veiligheid en gezondheid
1 Is er een beleid? Zorgt dit beleid ervoor dat, bijvoorbeeld risicoâs op verspreiding van infectieziekten of de kans op ongelukken, tot een minimum zijn beperkt? Zorgt de houder er ook (voldoende) voor dat er naar wordt gehandeld?
1 Is het schriftelijk vastgelegd, vastgesteld en verstrekt bij aanvraag? Wordt het geëvalueerd i.v.t. geactualiseerd 3 mnd. na opening? Is het actueel en dus toegespitst op de werkelijke situatie?
1
o Is beschreven hoe de houder ervoor zorgt dat het beleid, samen met de beroepskrachten, een continu proces is van vormen van beleid, implementeren, evalueren en actualiseren.
o Bevat het beleid een concrete beschrijving van mogelijke risicoâs op de opvang, waarbij elk geval wordt beschreven:
o de voornaamste risicoâs met grote gevolgen (grote risicoâs) voor de veiligheid en gezondheid van kinderen
o en het risico op grensoverschrijdend gedrag door beroepskrachten, beroepskrachten in opleiding, stagiairs, vrijwilligers, overige aanwezige volwassenen en kinderen.
o Is er voor de grote risicoâs een plan van aanpak opgenomen waarin concreet is aangegeven welke maatregelen er zijn (zijn of moeten worden genomen) om de grote risicoâs (voornaamste risicoâs met grote gevolgen) van veiligheid, gezondheid én grensoverschrijdend gedrag in te perken.
o Is daarbij tevens aangegeven wat te doen als risicoâs zich daadwerkelijk voordoet?
o Bevat het veiligheids- en gezondheidsbeleid een beschrijving voor alle risicoâs die niet onder grote risicoâs vallen (hierboven), hoe kinderen wordt geleerd om te gaan met beperkte risicoâs (risicoâs waarvan de gevolgen beperkt zijn/die geen risico met groot gevolg zijn) veiligheid, gezondheid en/of grensoverschrijdend gedrag.
o Het beleid bevat tevens een (concrete) beschrijving hoe de houder zorgt dat het actuele beleid en de evaluaties inzichtelijk zijn voor de beroepskrachten, beroepskrachten in opleiding, stagiairs, vrijwilligers en ouders.
o Is er i.v.t. een (concrete) beschrijving van de wijze waarop de achterwacht is geregeld, indien conform de BKR of bij afwijken van de BKR, slechts één beroepskracht op het kindercentrum aanwezig is.
1 (Alleen dagopvang) Beschrijft de houder voor de opvang bij de maatregelen om het risico op grensoverschrijdend gedrag te beperken, in ieder geval de wijze waarop georganiseerd is dat een beroepskracht, beroepskracht in opleiding of stagiair de werkzaamheden uitsluitend kan verrichten terwijl hij gezien of gehoord kan worden door een andere volwassene.
1 Zorgt de houder dat er gedurende de dagopvang altijd ten minste één volwassene aanwezig is die EHBO gekwalificeerd is. > Van: Saskia van Boxsel
>Datum:
>Onderwerp: Slechte hygiëne
> Soms komen we een kinderopvanglocatie (KC of VGO) tegen waar het dermate vies is dat we binnen zelf niets willen aanraken. Daardoor twijfelen we aan de veiligheid & gezond van de kinderen op die opvang. We kunnen naar het schriftelijk beleid kijken en kunnen het gesprek met de houder aangaan over dit onderwerp. Wat kunnen we nog meer doen als toezichthouders WKO? Waar (op welk item) keur je veiligheid en gezondheid in de praktijk af als hygiëne te wensen overlaat?