Slaapkamerraam bij gastouder

Gesloten

________________________________

Beste medewerker helpdesk

Ik heb de volgende vraag. Een gastouderheeft in haar tuin een ruime tuinkamer alwaar zij kinderen opvangt. De kinderen ( jonger dan 1,5 jr) slapen achter een gordijn. Dit is geen aparte slaapruimte. Dus dat mag niet.
Aangrenzend aan de tuinkamer is een kleine aanbouw ( nu nog ingericht als bergplaats) met een (glazen)toegangsdeur. Er is geen raam aanwezig. Mag in dit aanbouwtje een slaapplaats worden ingericht? De rommel wordt opgeruimd. Hoe zit het met de ventilatie?
Als ik op ondernemersplein kijk, lees ik het volgende:
https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-gastouderopvang

https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-kinderdagverblijf/

Zie bijlage.

Ik verneem graag je advies,

Vriendelijke groet,

Ellen van Peer

Toezichthouder Wet Kinderopvang

Sociaal verpleegkundige

[Image]

Doornboslaan 225-227, Breda

Postbus 3024, 5003 DA Tilburg

www.ggdwestbrabant.nl

0613013408
e.peer@ggdwestbrabant.nl

Aanwezig op: ma-wo-vrij

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

AnneC

04-12-202310:03 am

Dag Ellen,

Wat leuk om een vraag van je te krijgen. Hoe is het met je? Nog altijd druk aan het werk begrijp ik 🙂

Fijn dat je de richtlijnen hebt gevonden. Zoals je ziet verschillen de richtlijnen t.a.v. kindercentra en VGO’s van elkaar. Dat heeft te maken dat kindercentra onder een andere gebruikersfunctie vallen (namelijk bijeenkomstfunctie) als VGO’s (woonfunctie). Aan KDV (bijeenkomstfunctie) zitten strengere eisen, vastgelegd in bouwbesluit. Je kunt je voorstellen dat dit o.a. te maken heeft met (over het algemeen) groter aantal kinderen dat op een KDV op 1 slaapruimte ligt (hoe meer kinderen er op een slaapkamer samen liggen, hoe meer maatregelen genomen moeten worden (denk aan uitstoot co2)).

Ten aanzien van slaapruimtes is het geen verplichting om ramen te hebben, zowel niet bij KDV als VGO’s. Maar het is, ook bij VGO’s, wél van belang dat er geventileerd kan worden. Zoals gezegd: er zijn geen strenge normen voor VGO’s vastgelegd in bouwbesluit zoals bij KDV. Maar gelukkig zijn er wel modelprotocollen en informatie vanuit veiligheid.nl (zie onderaan links).

Om te beoordelen of een ruimte veilig gebruikt kan worden als slaapruimte weeg je als toezichthouder zelf een aantal zaken af. In de dialoog kun je vragen stellen als:

o Hoeveel kinderen gaan van deze ruimte gebruik maken?
o Als de deur dicht is, hoe wordt er dan toch gezorgd dat er frisse lucht binnen komt? Rooster? Afzuiging?
o Wat doet de gastouder als het warm (of juist koud?) weer is? Wat is de min-max. temperatuur dat zij een kindje in de ruimte zou laten slapen?
o Op welke momenten zorgt zij voor extra ventilatie (b.v. deur even open voor en na slapen min 10 min) Op basis hiervan kom je tot een oordeel of er inderdaad sprake gaat zijn/is van een veilige en gezonde situatie. Welke passende maatregelen t.a.v. veilig slapen (incl. ventilatie) er worden genomen moet door de gastouder uiteraard goed worden vastgelegd in RIE en plan van aanpak. Samen met het gastouderbureau. Én ouders moeten op de hoogte en akkoord zijn met de wijze waarop e.e.a. georganiseerd wordt.

Tot slot:

In de FAQ “Waar vind ik informatie over veilig slapen in de kinderopvang en bij gastouders”. Link: SuperOffice Customer Service (https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.fcgi?action=viewKbEntry&id=764) staat ook wat genoemd over ventilatie. En daarin wordt ook verwezen naar het Modelprotocol Veilig slapen in de KOV_apr 2022.pdf (veiligheid.nl) (https://www.veiligheid.nl/sites/default/files/2022-11/Modelprotocol%20Veilig%20slapen%20in%20de%20KOV_apr%202022.pdf)

Hopelijk kun je met bovenstaand verder om tot je oordeel te komen. Succes (maar alle vertrouwen in :-))

Groetjes ook aan de rest van het team!

Anne van Corven

Helpdesk kinderopvang

Telefoon:06-28829167

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: “Peer – Geers, Ellen van”
>Datum: 10/04/2023 19:52
>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'”
>Onderwerp: Slaapkamerraam bij gastouder
>
>————————————————————
> >>Beste medewerker helpdesk Ik heb de volgende vraag. Een gastouderheeft in haar tuin een ruime tuinkamer alwaar zij kinderen opvangt. De kinderen ( jonger dan 1,5 jr) slapen achter een gordijn. Dit is geen aparte slaapruimte. Dus dat mag niet. Aangrenzend aan de tuinkamer is een kleine aanbouw ( nu nog ingericht als bergplaats) met een (glazen)toegangsdeur. Er is geen raam aanwezig. Mag in dit aanbouwtje een slaapplaats worden ingericht? De rommel wordt opgeruimd. Hoe zit het met de ventilatie? Als ik op ondernemersplein kijk, lees ik het volgende:
>>>https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-gastouderopvang (https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-gastouderopvang/) https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-kinderdagverblijf/ (https://ondernemersplein.kvk.nl/inrichtingseisen-voor-een-kinderdagverblijf/) Zie bijlage. Ik verneem graag je advies, Vriendelijke groet,
>>
>>Ellen van Peer
>>
>>
>>
>>Toezichthouder Wet Kinderopvang
>>
>>Sociaal verpleegkundige
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>
>>[img:Image] (https://www.ggdwestbrabant.nl/professionals/onderzoek/)Doornboslaan 225-227, Breda
>>
>>Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
>>
>>www.ggdwestbrabant.nl (http://www.ggdwestbrabant.nl/)
>>
>>0613013408
>>e.peer@ggdwestbrabant.nl
>>
>>Aanwezig op: ma-wo-vrij
>>
>>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

AnneC

04-12-202310:11 am