Beste meneer/mevrouw,
Graag wil ik (mede namens collega’s) een signaal afgeven over de huidige complexiteit van de kwalificatie eisen. Steeds vaker lopen wij er tegenaan dat de kwalificatie eisen zo complex of op detail niveau zijn, dat het voor ons als toezichthouder al lastig kan zijn om te beoordelen of een kwalificatie voldoet. Laat staan voor een houder. Dit is foutgevoeliger en kost ons ook meer tijd dan voorheen. Ik licht graag in deze e-mail toe waar wij onder andere tegenaan lopen.
Complexiteit
Vaak zit het hem in detailniveau of een diploma wel of niet voldoet. Dit is voor ons soms al lastig te beoordelen, maar zorgt bij houders ook eerder tot verwarring of tekortkomingen. Een voorbeeld hiervan heb ik (geanonimiseerd) toegevoegd in de bijlage. Het gaat om het diploma voor social work. Dit diploma voldoet niet in de dagopvang zonder aanvullend bewijs. In dit geval heeft de beroepskracht wel de minor ‘Youth’ gevolgd. Waardoor de houder in de veronderstelling was dat dit voldeed. Bij navraag bij het FCB bleek dat dit niet voldoende was.
In de beoordeling missen wij zelf soms ook kennis of informatie of een facilitering hierin. Zelf kunnen wij niet meer bij het FCB terecht voor vragen. Wij kunnen een houder wel vragen om het FCB te benaderen.
Tijdrovend
Voor diploma’s hebben wij steeds vaker extra informatie nodig om de kwalificaties te beoordelen. Dit kost extra tijd, die wij niet voor de onderzoeken krijgen en kan er toe leiden dat een onderzoek langer loopt. Denk aan: Aanvullende scholingen, informatie om overgangsregelingen te beoordelen, of cijferlijsten om te zien of bepaalde uitstroomprofielen zijn gevolgd. Door het detailniveau zijn we hier langer mee bezig en ook het opvragen van de extra informatie zorgt ervoor dat het soms langer duurt voor we een onderzoek kunnen afronden. Daarbij komen we ook regelmatig complexe zaken tegen die een houder dan eerst nog zelf voor moet leggen aan het FCB, wat nog meer tijd kost (zie bovengenoemd voorbeeld).
Foutgevoelig
De complexiteit maakt het ook foutgevoeliger. Niet alleen voor onszelf in de beoordeling, maar ook voor houders, of soms zelfs het FCB. We komen vaker tekortkomingen tegen op dit vlak. Ook is er een situatie geweest waarbij het FCB tijdens een onderzoek aangaf dat een diploma niet voldeed, wat achteraf niet juist bleek. (zie diploma voor psychologie in de bijlage van deze e-mail.) Er was tijdens het onderzoek twijfel of het diploma zou vallen onder het ’tijdelijk besluit universitaire bachelors en hbo- of universitaire masters’. Met name vanwege de afstudeerrichting. Het diploma is vervolgens voorgelegd aan het FCB en deze gaf aan dat het niet voldeed. Er is een tekortkoming opgenomen in het rapport en deze is definitief gemaakt. De houder is daarna direct aan de slag gegaan door een gelijkstelling aan te vragen voor deze beroepskracht. Wat bleek? De gelijkstellingscommissie gaf aan dat het diploma wel degelijk viel onder het tijdelijk besluit. Een vervelende situatie voor de houder.
Wij geven dit signaal graag af, omdat het belang te benadrukken van vooraf goede informatievoorziening. Voor zowel houders als toezichthouders. Zodat houders gemakkelijker aan de eisen kunnen voldoen (preventief) en de toezichthouders hun werk ook beter (zowel efficiënter als effectiever) kunnen doen.
P.s. Marja van Maurik heeft al eerder een signaal afgegeven over de complexiteit. Fred van der Wal is hiervan op de hoogte.
Met vriendelijke groet,
Merel Donkers | Toezichthouder kinderopvang
m +316 3607 66 16
e mm.donkers@ggdzhz.nl
w www.ggdzhz.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag
Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ
[cid:image001.png@01D913AF.5BCEBBE0]
Volg je ons al op social media?
[Facebook Email Icoon]
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.