Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Gesloten

Beste collega,
In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.

Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.

Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
– Er moet een oudercommissie zijn,
– leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
– personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC

Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zo’n raad of notulen. Maar dan nog….

Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKC’s die steeds meer voor gaat komen.
In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.

Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.

Antwoorden

Fred

02-02-20233:51 pm

Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.

De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).â Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.â Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl) (https://oudersenonderwijs.nl/kennisbank/medezeggenschap/)

o In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
o Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
o Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
o OCâs kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
o Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
o Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
o Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1). Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal (https://www.kinderopvangtotaal.nl/medezeggenschap-regelen-binnen-een-ikc/)

In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.

Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.

Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Marco Oranje
>Datum: 2023-02-01 11:48:43
>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
> Beste collega,
>In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
>Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.
>
>Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.
>
>Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
>- Er moet een oudercommissie zijn,
>- leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
>- personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC
>
>Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
>Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
>Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zoân raad of notulen. Maar dan nog….
>
>Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKCâs die steeds meer voor gaat komen.
>In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
>De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
>In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.
>
>Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
>Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.
>
>Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
>En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.

Fred

02-02-20233:57 pm

Fred

02-02-20233:21 pm

Fred

02-02-20234:24 pm

Dit is een hele goede folder.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Fred
>Datum: 2023-02-02 15:26:51
>Aan: “Marco Oranje”
>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
> Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.
>
>De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).â Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.â Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl) (https://oudersenonderwijs.nl/kennisbank/medezeggenschap/)
>
>
> o In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
> o Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
> o Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
> o OCâs kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
> o Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
> o Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
> o Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1). Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal (https://www.kinderopvangtotaal.nl/medezeggenschap-regelen-binnen-een-ikc/)
>
>In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.
>
>Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.
>
>Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Fred van der Wal
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 030 – 252 50 60
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>> Van: Marco Oranje
>>Datum: 2023-02-01 11:48:43
>>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>> Beste collega,
>>In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
>>Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.
>>
>>Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.
>>
>>Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
>>- Er moet een oudercommissie zijn,
>>- leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
>>- personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC
>>
>>Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
>>Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
>>Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zoân raad of notulen. Maar dan nog….
>>
>>Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKCâs die steeds meer voor gaat komen.
>>In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
>>De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
>>In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.
>>
>>Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
>>Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.
>>
>>Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
>>En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.
>

Marco Oranje

07-10-202310:29 am

Goedemorgen Fred,
ja hoor het gaat goed, dank je. Met jou ook hoop ik?

We zijn ondertussen een aantal weken verder en hebben meerdere overleggen gehad met een kinderopvang/basisonderwijs-organisatie waar dit onderwerp actueel is.
Ik moet eerlijk zeggen dat we er nog steeds niet goed uit komen. Bestaat er een mogelijkheid dat we dit telefonisch eens met elkaar bespreken?

Met vriendelijke groet,
Marco Oranje
Toezichthouder Kinderopvang GGD Drenthe
Technische Hygiëne Zorg

T. 0592 – 306300
M. 06 – 46607141
E. m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl

Werkdagen: maandag, t/m donderdag + vrijdagochtend

Bezoekadres Mien Ruysweg 1, 9408 KA Assen
Postadres Postbus 144, 9400 AC Assen

In verband met de privacywetgeving
dient u er zorg voor te dragen dat documenten
met persoonsgegevens beveiligd verstuurd
worden.

Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: donderdag 2 februari 2023 15:27
Aan: Marco Oranje
Onderwerp: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.

De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).” Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.” Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl)
· In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
· Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
· Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
· OC’s kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
· Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
· Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
· Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1).

Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal

In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.

Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.

Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9B31A.056E8130]

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov

Van: Marco Oranje
Datum: 2023-02-01 11:48:43
Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Beste collega,
In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.

Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.

Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
– Er moet een oudercommissie zijn,
– leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
– personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC

Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zo’n raad of notulen. Maar dan nog….

Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKC’s die steeds meer voor gaat komen.
In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.

Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.
Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe.

Fred

07-13-20237:55 pm

Hoi Marco.

Zeker. Ik werk ma t/m do. Bijvoorbeeld, ik doe een voorzet, maandag tussen 10.30-12.30 of na 15.30 uur Schikt jou daar een tijd? Hoe laat? Wil je dat even appen naar 06-81343845? Of anders graag een voorstel voor een ander dag. OK?

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Marco Oranje
>Datum: 10/07/2023 10:51
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad /medezeggenschapsraad
> Goedemorgen Fred,
>ja hoor het gaat goed, dank je. Met jou ook hoop ik?
>
>
>
>We zijn ondertussen een aantal weken verder en hebben meerdere overleggen gehad met een kinderopvang/basisonderwijs-organisatie waar dit onderwerp actueel is.
>Ik moet eerlijk zeggen dat we er nog steeds niet goed uit komen. Bestaat er een mogelijkheid dat we dit telefonisch eens met elkaar bespreken?
>
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>Marco Oranje
>
>Toezichthouder Kinderopvang GGD Drenthe
>Technische Hygiëne Zorg
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>T. 0592 – 306300
>
>M. 06 – 46607141
>
>E. m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl (mailto:m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl)
>
>
>
>Werkdagen: maandag, t/m donderdag + vrijdagochtend
>
>
>
>Bezoekadres Mien Ruysweg 1, 9408 KA Assen
>
>Postadres Postbus 144, 9400 AC Assen
>
>
>In verband met de privacywetgeving
>dient u er zorg voor te dragen dat documenten
>met persoonsgegevens beveiligd verstuurd
>worden.
>
>
>
>
>
>
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: donderdag 2 februari 2023 15:27
>Aan: Marco Oranje
>Onderwerp: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>
>
>
>Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.
>
>De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).â Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.â Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl) (https://oudersenonderwijs.nl/kennisbank/medezeggenschap/)
>
>· In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
>
>· Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
>
>· Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
>
>· OCâs kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
>
>· Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
>
>· Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
>
>· Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1).
>
>Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal (https://www.kinderopvangtotaal.nl/medezeggenschap-regelen-binnen-een-ikc/)
>
>In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.
>
>Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.
>
>Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Fred van der Wal
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 030 – 252 50 60
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>>
>>
>>Van: Marco Oranje
>>Datum: 2023-02-01 11:48:43
>>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>>
>>
>>Beste collega,
>>In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
>>Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.
>>
>>Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.
>>
>>Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
>>- Er moet een oudercommissie zijn,
>>- leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
>>- personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC
>>
>>Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
>>Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
>>Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zoân raad of notulen. Maar dan nog….
>>
>>Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKCâs die steeds meer voor gaat komen.
>>In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
>>De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
>>In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.
>>
>>Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
>>Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.
>>
>>Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
>>En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.
>>
>>
>Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe (https://www.ggddrenthe.nl/over-de-ggd/uw-privacy-bij-ggd-drenthe/).
>
>

Fred

07-17-20234:58 pm

Fred

07-17-20234:26 pm

Met Marco kortgesloten en verduidelijkt. Besproken dat , ook als adviesrecht in de praktijk vaag is geregeld, dat vanuit de Wko moet zijn geborgd dat de OC de rechten heeft die vanuit de Wko toekomt. Dus, in gesprek met de houder en in dialoogvorm de houder laten vertellen en onderbouwen dat de OC per vestiging wel degelijk adviesrecht in stand houd. En voorkomen dat de toezichthouder er achter aan moet lopen dat het niet klopt , maar de houder moet aantonen dat het wel klopt. Daarnaast speelde hier dat OC’ middels een huishoudelijk regelement’ vaak alle adviesrecht hebben weggegeven aan ‘het centrale orgaan’. Ook dat is niet juist. Als is dat lastiger om dit in de regels te lezen, het is wel degelijk de bedoeling dat de ouders adviesrecht houden over hetgeen hun eigen vestiging aangaat. Daarnaast is het bedenkelijk dat in een huishoudelijk regelement alle adviesrecht is gemandateerd. Het is goed mogelijk dat de houder hier ook bemoeienis in heeft gehad. Dat is niet de bedoeling. De ouder blijft adviesrecht behouden m.b.t. de eigen vestiging. Fred

NPS script

07-17-20236:00 pm

Marco Oranje

07-26-202311:30 am

Goedemorgen Fred,

Even ter info, al weet ik niet of je hier ook behoefte aan hebt.
Ik heb met jou gesproken over IKC’s en oudercommissies. Ondertussen heb ik met verschillende mensen gesproken van gemeenteambtenaar tot toezichthouders en van jurist tot inspecteur van het onderwijs.
Naar aanleiding van al deze gesprekken We hebben het in de bijlage meegestuurde stuk opgesteld, waarin we onze overwegingen, worstelingen en zorgen beschrijven ten aanzien van oudercommissies in IKC’s. Maar ook hoe we hierop toezicht willen houden.
Het is (nog) geen echte denklijn of zelfs werkinstructie, het zit er misschien een beetje tussen in. Het is een werk in uitvoering en we zullen het gaandeweg aan blijven passen.
Het stuk gaan we ook met Groningen en Friesland bespreken en trekken hier samen mee op, zodat we hierin ieder geval voor Noord Nederland eenzelfde benadering.

Bedankt nog voor je input, fijne vakantie en tot horens,

Met vriendelijke groet,
Marco Oranje
Toezichthouder Kinderopvang GGD Drenthe
Technische Hygiëne Zorg

T. 0592 – 306300
M. 06 – 46607141
E. m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl

Werkdagen: maandag, t/m donderdag + vrijdagochtend

Bezoekadres Mien Ruysweg 1, 9408 KA Assen
Postadres Postbus 144, 9400 AC Assen

In verband met de privacywetgeving
dient u er zorg voor te dragen dat documenten
met persoonsgegevens beveiligd verstuurd
worden.

Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: donderdag 2 februari 2023 16:36
Aan: Marco Oranje
Onderwerp: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Dit is een hele goede folder.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9BFAC.46AC5700]

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov

Van: Fred
Datum: 2023-02-02 15:26:51
Aan: “Marco Oranje” >
Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.

De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).” Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.” Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl)
· In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
· Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
· Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
· OC’s kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
· Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
· Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
· Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1).

Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal

In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.

Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.

Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D9BFAC.46AC5700]

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov

Van: Marco Oranje
Datum: 2023-02-01 11:48:43
Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad

Beste collega,
In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.

Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.

Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
– Er moet een oudercommissie zijn,
– leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
– personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC

Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zo’n raad of notulen. Maar dan nog….

Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKC’s die steeds meer voor gaat komen.
In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.

Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.

Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.
Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe.

Fred

07-26-202312:28 pm

Hoi Marco,

Goed idee om het zo op te schrijven en af te stemmen. Ik heb er vrijblijvend wat opmerkingen bij gezet , maar sommige dingen komen ook elders in de tekst terug. Bedankt voor het delen. Als jullie nog eens tot een gemeenschappelijk statement komen is het misschien ook interessant om te delen met anderen, bijvoorbeeld op het forum. Ik sluit de vraag voor nu af.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Marco Oranje
>Datum: 26/07/2023 11:14
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad /medezeggenschapsraad
> Goedemorgen Fred,
>
>
>Even ter info, al weet ik niet of je hier ook behoefte aan hebt.
>Ik heb met jou gesproken over IKCâs en oudercommissies. Ondertussen heb ik met verschillende mensen gesproken van gemeenteambtenaar tot toezichthouders en van jurist tot inspecteur van het onderwijs.
>Naar aanleiding van al deze gesprekken We hebben het in de bijlage meegestuurde stuk opgesteld, waarin we onze overwegingen, worstelingen en zorgen beschrijven ten aanzien van oudercommissies in IKCâs. Maar ook hoe we hierop toezicht willen houden.
>Het is (nog) geen echte denklijn of zelfs werkinstructie, het zit er misschien een beetje tussen in. Het is een werk in uitvoering en we zullen het gaandeweg aan blijven passen.
>Het stuk gaan we ook met Groningen en Friesland bespreken en trekken hier samen mee op, zodat we hierin ieder geval voor Noord Nederland eenzelfde benadering.
>
>Bedankt nog voor je input, fijne vakantie en tot horens,
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>Marco Oranje
>
>Toezichthouder Kinderopvang GGD Drenthe
>Technische Hygiëne Zorg
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>T. 0592 – 306300
>
>M. 06 – 46607141
>
>E. m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl (mailto:m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl)
>
>
>
>Werkdagen: maandag, t/m donderdag + vrijdagochtend
>
>
>
>Bezoekadres Mien Ruysweg 1, 9408 KA Assen
>
>Postadres Postbus 144, 9400 AC Assen
>
>
>In verband met de privacywetgeving
>dient u er zorg voor te dragen dat documenten
>met persoonsgegevens beveiligd verstuurd
>worden.
>
>
>
>
>
>
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: donderdag 2 februari 2023 16:36
>Aan: Marco Oranje
>Onderwerp: (Referentienummer:164570) Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>
>
>
>
>
>Dit is een hele goede folder.
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Fred van der Wal
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 030 – 252 50 60
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>>
>>
>>Van: Fred
>>Datum: 2023-02-02 15:26:51
>>Aan: “Marco Oranje” < m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl (mailto:m.g.j.oranje@ggddrenthe.nl)>
>>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>>
>>
>>Hoi Marco, alles goed? Ik hoop het.
>>
>>De MR (medezeggenschapsraad) op school bestaat uit ouders en personeel. Als er meerdere scholen zijn aangesloten bij een schoolbestuur dan is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR).â Voor een aantal onderwerpen moet de school advies of instemming vragen aan de medezeggenschapsraad voordat een besluit genomen wordt.â Bron: Medezeggenschap – Ouders & Onderwijs (oudersenonderwijs.nl) (https://oudersenonderwijs.nl/kennisbank/medezeggenschap/)
>>
>>· In de kinderopvang is de OC een adviesraad. Uit Wko 1.60 blijkt dat alleen voor een (nieuw) reglement instemmingsrecht bestaat.
>>
>>· Krachtens art 1.61 Wko, ziet de toezichthouder Wko niet toe op het adviesrecht uit 1.60.
>>
>>· Alleen voor ouderadvies van individuele ouders als gevolg van Wko 1.58 zien we wel toe of aan 1.58 lid 1 wordt voldaan.
>>
>>· OCâs kunnen problemen over advies beleggen bij de Geschillencommissie gezien Wko 1.57c lid 1 onder b.
>>
>>· Wel ziet de toezichthouder toe op met name 1.58 lid 1, 4, 5 en 6. Daaronder kan worden beoordeeld of er wel sprake is van een aparte OC. Bijvoorbeeld of er adviesrecht is over de inhoud van de artikelen in 1.60. Bij niet functioneren daarvan is het advies aan de OC voor vedrere actie te verwijzen naar BOinK of bij klachten mogelijk geschillencommissie).
>>
>>· Er kan worden geconstateerd dat geen gelegenheid wordt geboden zelf een eigen werkwijze te bepalen (wko 1.58 lid 6), bijvoorbeeld als er geen sprake is dat er een zelfstandige OC is binnen een al bestaande MR, waarin de OC ongevraagd is opgenomen.
>>
>>· Met ander woorden; een OC binnen een MR of en GMR kan bestaan, mits aan de voorwaarde van de Wko met betrekking tot adviesrecht (denk ook aan de prijs) wordt voldaan en de OC een zelfstandig orgaan is (1.58 lid 1/1.59 lid 1).
>>
>>Zie ook bijvoorbeeld: Medezeggenschap regelen binnen een IKC – Kinderopvangtotaal (https://www.kinderopvangtotaal.nl/medezeggenschap-regelen-binnen-een-ikc/)
>>
>>In het verleden heeft Yvette Vervoort een handleiding geschreven hoe adviesrecht KO te organiseren binnen een IKC, maar ik kan dat niet (meer) vinden. Ik heb hierover wel navraag gedaan.
>>
>>Ik heb hier verder geen tips over en ben niet op dehoogte dat hierover regelgeving in ontwikkeling is. Sowieso is er weinig ontwikkelint te bespeuren op het gebied van integratie van onderwijs en kinderopvang. Het zijn nog steeds twee zelfstandige wetten die zich niet of nauwelijks laten combineren. Dat betekent dat er veelal onvoldoendes gescoord zullen worden bij het beoordelen van een IKC met daarin geïntegreerde kinderopvang. Wel afhankelijk van de mate waarin zelfstandig of juist samengevoegd wordt geopereerd.
>>
>>Ik hoop hiermee iets toegevoegd te hebben aan de bevindingen die je zelf al hebt gedaan. Als er nog een concrete vraag blijft staan waar je ./ jullie niet uitkomt, dan hoor ik het graag.
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Fred van der Wal
>>
>>
>>Helpdesk kinderopvang
>>
>>
>>
>>
>>Telefoon: 030 – 252 50 60
>>
>>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>>
>>
>>
>>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>>
>>
>>
>>
>>
>>>>>
>>>
>>>Van: Marco Oranje
>>>Datum: 2023-02-01 11:48:43
>>>Onderwerp: Samenvoegen OC en COC met ouderraad / medezeggenschapsraad
>>>
>>>
>>>Beste collega,
>>>In ons gebied zijn ondertussen een flink aantal IKC locaties waar zowel kinderopvang als basisonderwijs wordt geboden.
>>>Zeker waar deze onder dezelfde organisatie vallen is verdergaande samenwerking zichtbaar, in toenemende mate ook op het gebied van de oudercommissies.
>>>
>>>Dit gebeurd zowel op lokaal niveau bij de lokale oudercommissie, als bij de organisatie brede centrale oudercommissie.
>>>
>>>Op lokaal niveau lijken de eisen vanuit de Wet kinderopvang vrij helder.
>>>- Er moet een oudercommissie zijn,
>>>- leden moeten bestaan uit ouders met kinderen in de opvang,
>>>- personeelsleden kunnen geen lid zijn van de OC
>>>
>>>Het adviesrecht ligt dus bij de ouders met kinderen in de kinderopvang. Dat een oudercommissie (zelf!) beslist om samen te vergaderen met bijvoorbeeld een ouderraad mogen ze zelf bepalen, zolang het adviesrecht maar uitsluitend bij de OC blijft.
>>>Wel blijft het dan nog een beetje de vraag hoe beoordeel je of er ouders vanuit de kinderopvang inzitten of dat er daadwerkelijk advies wordt gegeven door de ouders van de kinderopvang?
>>>Je kunt een lijst opvragen met mensen die zitting hebben in zoân raad of notulen. Maar dan nog….
>>>
>>>Over een centrale oudercommissie wordt het onduidelijker, omdat daarover geen regelgeving is. Maar het is wel een logische ontwikkeling bij IKCâs die steeds meer voor gaat komen.
>>>In een overleg met een houder hebben we recent de volgende situatie gezien:
>>>De houder werkt met een centrale oudercommissie, die ze de centrale raad noemen, waarin zowel ouders met kinderen in de kinderopvang zitten, maar ook ouders met kinderen alleen op het onderwijs en medewerkers uit zowel het onderwijs als de opvang.
>>>In het huishoudelijk reglement is opgenomen dat de lokale oudercommissie de centrale raad machtigt om het adviesrecht op een aantal onderwerpen over te nemen.
>>>
>>>Je kunt dan dus een situatie krijgen waarin op centraal niveau personen zonder kinderen in de opvang adviesrecht krijgen over onderwerpen over de kinderopvang.
>>>Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling, maar het is lastig om hier als toezichthouder iets van te vinden, omdat er geen wet- en regelgeving over is.
>>>
>>>Hoe kijken jullie hier tegenaan? Hebben jullie tips hoe we hier mee om zouden moeten gaan?
>>>En: is het bij jullie bekend of hier regelgeving voor in de maak is? Want het is wel iets wat in de praktijk steeds vaker voorkomt en waar op dit moment door ons lastig op toe te zien is.
>>>
>>>
>>
>Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe (https://www.ggddrenthe.nl/over-de-ggd/uw-privacy-bij-ggd-drenthe/).
>
>