Reglement OC

Gesloten

Dag Helpdesk,

Volstaat een reglement oudercommissie (voorzien van alle verplichte onderdelen) zonder dat daar een naam van een locatie op staat en/of zonder dat het reglement voorzien is van een handtekening namens de OC?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,

[image001] L.H.A. (Laura) Sauer-Huisman |
Coördinator en inspecteur team Inspectie en Hygiëne|
Nijverheidstraat 30 | Postbus 1400 | 7500 BK Enschede |
T 053 4876700 | M 06 53665849|
l.sauer@ggdtwente.nl | www.ggdtwente.nl |

Aanwezig: maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag tot 14.00 uur

GGD Twente is onderdeel van SamenTwente

GGD Twente verstuurt informatie op een veilige manier. Als u gegevens naar GGD Twente zendt, vragen wij u ook rekening te houden met het veilig versturen hiervan. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar: https://www.ggdtwente.nl/over-de-ggd/privacy

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Renate

02-22-202310:14 am

Hallo Laura,

Uit je vraag kan ik opmaken dat het reglement oudercommissie is voorzien van alle verplichte onderdelen.

Het reglement hoeft een OC strikt genomen niet te ondertekenen. Er bestaan modelreglementen vanuit de branche en belangengroepen waarin dit wel is geregeld. Het is geen vereiste. De houder moet het reglement vaststellen en dat moet inzichtelijk zijn (dit kan door bijvoorbeeld een versienummer, notulen, duidelijke communicatie, opvraagbaar, o.i.d.) Het moet duidelijk zijn welk reglement geldt.

De wettelijke regels die gelden schrijven voor dat er een reglement is vastgesteld binnen 6 maanden na registratie (Wko 1.59 lid 1 ), tenzij…
Vaststellen is niet gedefinieerd, maar in de aard van het begrip is besloten dat duidelijk is welke versie dat is (het moet duidelijk zijn wat vastgesteld is, bijvoorbeeld om later wijzigingen te verantwoorden) en wanneer die is vastgesteld. De houder mag deze vaststellen, al gaat dit vaak in overleg met een reeds bestaande OC. In dat geval medeondertekent die ook vaak. Dus een handtekening is niet formeel vereist, maar het vaststellen en het feit moet blijken uit of handtekening en datering, maar kan ook bijvoorbeeld blijken uit notulen, mits de inhoud duidelijk en niet op meerdere manieren uit te leggen is.

Ook bij wijzigingen moet duidelijk zijn wie daarover heeft beslist en wanneer welke versie is vervangen door wat. Het gaat om de aantoonbaarheid van het feit, dus niet om de formele handtekening, al schept dat in de praktijk wel vaak duidelijkheid. Let op: bij een wijziging geldt dat instemming van de OC vereist (Wko art 1.59 lid 5). Dat is een verschil met het feit dat de eerste keer de houder vaststelt. Dus hoewel er ook formeel geen handtekening bij een wijziging hoeft te staan, moet er wel aantoonbaar kunnen worden gemaakt dat de oudercommissie heeft ingestemd met de wijziging.

Ik hoop dat ik je verder op weg heb kunnen helpen.

Link naar het betreffende wetsartikel: Artikel 1.59 Wet kinderopvang (https://wetten.overheid.nl/jci1.3:c:BWBR0017017&hoofdstuk=1&afdeling=3&paragraaf=3&artikel=1.59&z=2023-01-01&g=2023-01-01)

Vriendelijke groet,

Renate van Lith.

Renate

02-22-202310:00 am