Hoi Helena,
Hierbij mijn reactie op jullie vraag. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
De vraagouder constateert dat de GGD geen bevoegdheid heeft in het bepalen waar rookmelders moeten worden opgehangen. Dat is uiteraard onjuist. Een toezichthouder toetst of rookmelders conform het vigerende bouwbesluit hangen.
De gastouder laat de communicatie over aan de vraagouder. Dat kan, echter de gastouder blijft verantwoordelijk voor naleving van de wet- en regelgeving. Het conceptrapport en de zienswijze moet via de gastouder lopen en namens de gastouder zijn. Anders hoef je deze niet op te nemen in het rapport.
Proces inspectie:
Je hebt de gastouder (in naam van de ouder) gelegenheid gegeven de overtreding op te lossen. Hier is geen of onvoldoende gehoor aan gegeven. Je hebt geoordeeld. Het feit dat de ouder het niet eens is met je oordeel zou niet tot uitstel moeten leiden van het opstellen van het rapport.
Het is aan de gastouder om in deze casus aan te tonen dat de rookmelders volgens de voorschriften van de producent hangen. Zo niet, dan betreft het een overtreding.
Daarnaast kun je vanuit de gemeente een inspecteur bouw- en woningtoezicht laten controleren of de rookmelder hangt conform het bouwbesluit. Dit kan los van dit onderzoek, of bij een volgend incidenteel onderzoek met jou. Dat kun je bespreken met de gemeente wat jullie voorkeur heeft.
Onderbouwing van plaatsing rookmelders conform het bouwbesluit:
Rookmelders zijn vanaf 1 juli 2022 verplicht in elke woning op iedere bouwlaag.
De NEN 2555 en EN 14604 zijn beide normen waaraan rookmelders moeten voldoen. In NEN 2555 wordt verwezen naar de EN 14604 als voorschrift waaraan rookmelders moeten voldoen.
NEN 2555
In NEN 2555 wordt de toepassing van op de voorziening voor elektriciteit aangesloten rookmelders geregeld voor besloten ruimten, waardoor bij brand de toegang van een woonfunctie moet kunnen worden bereikt. In deze norm zijn de eisen voor deze rookmelders omschreven. Ook zijn in deze norm de voorschriften gegeven om de rookmelders op een juiste wijze in een ruimte te situeren en te monteren.
Uit NEN2555: Situering en plaatsing van de rookmelder
Komende vanuit een verblijfsruimte, moet in elke ruimte waardoor een vluchtroute voert, ten minste één rookmelder zijn aangebracht. Indien een ruimte uit meerdere verdiepingen of bouwlagen bestaat, dan moet op iedere verdieping of bouwlaag ten minste één rookmelder worden aangebracht. De rookmelder moet zijn geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de producent.
Succes met de casus.
Met vriendelijke groet,
Pauline el Khoury
Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang
[cid:image010.png@01DA2791.353296E0]
Zwarte Woud 2
E-mail
: pelkhoury@ggdghor.nl
3524 SJ Utrecht
Website
: www.ggdghor.nl
Mobiel: 06-36483490
Twitter
: @GGDGHORNL
Werkdagen
: ma, di, do, vrij
Lezen over het werk van de GGD’en en GHOR? Ga naar DaaromGGD
[cid:image011.jpg@01DA2791.353296E0]
Van: Helena Westerhout – Ruijgrok
Verzonden: maandag 4 december 2023 17:50
Aan: Machtelien Visser
CC: Klachten GGD regio Utrecht
Onderwerp: RE: 4922 verloop herstelaanbod GO mw Groenendaal/ VO Dhr Burgers
Hallo Machtelien.
Dank voor je bericht.
Ik zou de nadere juridische onderbouwing van GGD GHOR door Pauline El Khoury nog even afwachten. Die wordt naar verwachting deze week naar mij/ons verstuurd.
Meneer vraagt nl. specifiek naar de onderbouwing zoals die in het Bouwbesluit 2012 staat omschreven. Die vraag moet eerst beantwoord worden, anders kan de gemeente ook heel lastig handhaven.
In groen mijn andere aanvullingen.
Met vriendelijke groet,
Helena Westerhout-Ruijgrok
Toezichthouder kinderopvang
GGD regio Utrecht
T 030-6086086
M 06-23413776
Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag
[cid:image012.png@01DA2791.353296E0]
[cid:image013.png@01DA2791.353296E0]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
Van: Machtelien Visser
Verzonden: maandag 4 december 2023 17:10
Aan: Helena Westerhout – Ruijgrok
CC: Klachten GGD regio Utrecht
Onderwerp: RE: 4922 verloop herstelaanbod GO mw Groenendaal/ VO Dhr Burgers
Beste Helena, Ik heb je tijdlijn gelezen en alle argumenten.
De analyse van de gastouder is niet juist en zijn houding hierbij ook onverantwoord, maar aangezien hier twee zaken in het geding zijn: 1. Veiligheid kinderen en 2. Belang opvangmogelijkheid (gezien krapte), stel ik het volgende voor: ik geef onderstaand oordeel en stuur dit met een laatste uitstel: binnen 1 weken na dagtekening moet foto van juiste plaatsing ontvangen zijn.
Hierbij mijn concept:
Geachte mijnheer Burgers,
Wij hebben uw klacht gelezen. U bent het niet eens met het oordeel van de toezichthouder Kinderopvang over de plaatsing van de brandmelders in uw huis, dat tevens de opvanglocatie voor gastouderopvang is.
Wij hebben de discussie tussen u en de toezichthouder gelezen. Echter gezien de voorschriften van de Rijksoverheid kan ik niet anders oordelen dan onderstaand: er moet ook gerefereerd worden aan de Wet Kinderopvang/ Bouwbesluit, welke informatie dus nog volgt.
U geeft aan dat het Bouwbesluit hier geen uitsluitsel in geeft. Echter zowel de brandweer, als de rijksoverheid stellen de eis van minimaal 50 cm uit een muur. Deze is ook vermeld op de bijsluiter. Meneer heeft geen bijsluiter getoond. Deze eis geldt zowel voor voorzieningen voor gastouderopvang bedrijfsruimte kinderopvang als voor woningen.
De rede waarom dit een voorschrift is wordt nog eens duidelijk uitgelegd door de brandweer: misschien bron benoemen?
Rookmelders dienen bij voorkeur in het midden van de ruimte aan het plafond te zijn aangebracht. De afstand van een rookmelder tot een wand moet 0,5 meter zijn. Dit is namelijk een zogenaamde dode luchtruimte waar bijna geen circulatie is. Hierdoor zou het erg lang duren voordat de melder afgaat. Indien de ruimte smaller is dan 1 meter, dan mag de afstand tot de wand kleiner zijn, echter nooit kleiner dan 0,1 meter. Indien de ruimte een puntdak heeft, monteer de rookmelder dan niet in de punt maar 90 cm lager. Plaats geen rookmelder boven een radiator of ander verbrandingstoestel of in de buurt van een ventilatierooster.
U geeft verder als argument aan dat de plaatsing op 50 cm afstand van de muur “lelijk” zou zijn, aangezien u de woning buiten de kinderopvang uren zelf gebruikt.
Deze mening kan niet als argument worden geaccepteerd waar ten eerste de veiligheid van kinderen in het geding is en ten tweede omdat de eis van minimaal 50 cm. voor alle woningen geldt. Hier zien wij echter niet op toe….
Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben? | Rijksoverheid.nl
Rookmelders: check, koop, plak – Brandweer
U heeft gelijk wanneer u stelt dat zowel Rijksoverheid als brandweer stellen dat deze plaatsing “bij voorkeur” in het midden van een ruimte moet zijn, echter de enige uitzondering hierop is bij een ruimte smaller dan 1 meter breed. De afstand van minimaal 50 cm is in alle andere gevallen een eis.
Hoewel de toezichthouder al meermalen coulance heeft betracht, de laatste deadline betrof 27 november j.l., waarop geen passende afhandeling van de tekortkoming reactie is ontvangen, krijgt u nog 1 week de tijd om te voldoen aan de genoemde vereisten. Deze week loopt af op …………….. december 2023. Op die dag moet de toezichthouder beschikken over:
* foto’s van de verplaatste rookmelders op de begane grond en eerste etage, aan het plafond in resp. de hal en overloop en min. 50 cm van de muur.
U vraagt om in gesprek te gaan echter als GGDrU kunnen we niet anders dan veiligheidseisen handhaven. Dit zijn geen eigen eisen, maar de eisen van de Rijksoverheid. Hier moet dus ook gerefereerd worden aan deWet Kinderopvang.
Wij hopen zeer erg dat de betreffende foto’s binnen de genoemde termijn door de toezichthouder worden ontvangen . Hierdoor kan de betreffende voorwaarde alsnog hieraan kunt voldoen, zodat de toezichthouder u hierop ook als “voldoet” kunnen beoordelen.
Deze zin zou ik weghalen, want de voorziening heeft nl de tekortkoming niet binnen de gegeven hersteltermijnen hersteld. Ik moet nog met GGD GHOR overleggen hoe de beoordeling moet gaan worden: advies handhaven met verzachtende omstandigheden, of, in dit specifieke geval: geen advies handhaven.
Met vriendelijke groet,
Machtelien Visser
Klachtenfunctionaris
GGD regio Utrecht
[GGD regio Utrecht]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
[https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174848.svg]
Van: Helena Westerhout – Ruijgrok
Verzonden: maandag 4 december 2023 15:59
Aan: Machtelien Visser
CC: PelKhoury@ggdghor.nl
Onderwerp: 4922 verloop herstelaanbod GO mw Groenendaal/ VO Dhr Burgers
Hallo Machtelien,
Zoals beloofd hierbij het tijdspad van de 3 gegeven herstelaanbiedingen, zie hieronder.
@ Pauline: ik heb jou in de cc gezet, vanwege jouw betrokkenheid bij deze casus, en deze info jou wellicht inzicht geeft in hoe het rapport nu vervolgd moet worden ( nu concept rapport opstellen met advies handhaven/ nog geen rapport opstellen en wachten op juridische onderbouwing? )
Tot nader order stel ik nog geen rapport op.
Ook zal ik de gemeente nog niet vragen om een persoon van de Veiligheidsregio / Bouwbesluit te benaderen.
Is dat akkoord?
* Toezichtbezoek op 31 oktober.
Herstelaanbod (HA) voor 1 week gegeven. Per mail door toezichthouder (TZH) aan gastouder (GO) bevestigd op dezelfde dag:
Graag ontvang ik uiterlijk op 14 november as.:
* foto’s van de verplaatste rookmelders op de begane grond en eerste etage, aan het plafond in resp. de hal en overloop en min. 50 cm van de muur.
* De ondertekende risico-inventarisatie
* Op 13 nov is alleen de getekende RI ontvangen. GO geeft geen info over het verloop herstel rookmelders. Er wordt ook geen uitstel voor hersteltermijn aangevraagd.
16 nov: TZH belt met GO over info rookmelders. GO geeft aan dat vraagouder (VO) nog vragen had. Dit is echter niet vóór het beëindigen van het hertelperiode aangegeven. GO geeft aan dat zij “ertussen uit gaat”. TZH geeft aan dat GO wel verantwoordelijk is voor het herstellen van de tekortkomingen. TZH heeft het item omtrent rookmelders af kunnen keuren, maar geeft 1 week verlenging: uiterlijk 21 nov. Stuurt zij een mail aan GO met CC aan GOB:
Zoals zojuist telefonisch besproken, zal ik, ivm de vragen van de vraagouders, het termijn van het herstelaanbod met 1 week verruimen.
Ik ontvang dan graag uiterlijk 21 november het volgende:
1. foto’s van de verplaatste rookmelders op de begane grond en eerste etage, aan het plafond in resp. de hal en overloop en min. 50 cm van de muur.
Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik die graag.
* 23 november is er geen info door de tzh van de GO of GOB ontvangen. Op 23 nov. Belt tzh met GOB. Deze gaf aan dat de VO eerder zijn vragen gemaild zou hebben. TZH had echter geenmail ontvangen. Op 23 nov heeft de TZH om 11:59 uur de mail van de VO ontvangen. Rond 14 uur heeft de TZH telefonisch contact met de VO gehad. Er is oa aangegeven dat de informatie 2 keer na het aflopen van de afgesproken herstelperiode is ontvangen. De TZH heeft een tweede maal de voorwaarde kunnen afkeuren. VO gaf aan niet in de gelegenheid te zijn geweest, omdat hij door zijn rug was gegaan. De TZH heeft wederom van GO en GOB geen reactie ontvangen voor een aanvraag voor uitstel. TZH geeft op 23 november info die ondertussen zijn verkregen van GGD GHOR. een laatste uitstel van HA voor uiterlijk 27 november:
‘Goed functionerend’ betekent dat deze is bevestigd volgens de eerder gegeven richtlijnen, of volgens de voorschriften van de producent van de rookmelder. De rookmelders moeten dus in ieder geval bevestigd zijn volgens de voorschriften van de producent. Wanneer een bijsluiter gestuurd kan worden waarin staat aangegeven dat uw type rookmelder op de bij u bevestigde plekken bevestigd mag worden, en dus goed functioneert, dan is dat in orde. Zoals ik al eerder aangaf, kunt u ook de Veiligheidsregio benaderen om advies te vragen.
Graag ontvang ik uiterlijk maandag 27 november: De betreffende voorschriften, samen met foto’s van de aanwezige rookmelders waarop het type is te zien, of foto’s van de 2 aangepaste rookmelders, waarbij deze op 50 cm van de muren zijn bevestigd. Wanneer deze informatie en foto’s niet tijdig door mij worden ontvangen, ben ik helaas genoodzaakt om de voorwaarde betreffende de rookmelders af te keuren. Ik hoop zeer dat dit voorkomen kan worden.
* OP 27 nov ontvangt TZH een mail van het GOB waarin aangegeven dat er foto’s uiterlijk de dag verstuurd moeten worden. TZH ontvangt geen informatie omtrent herstel. Wel een reactie van de VO dat de RI niet klopt ( VO heeft de tekst omtrent de rookmelders in de RI doorgestreept. Op dezelfde dag om 16:54 u stuurt de VO de mailwisselingen , de doorgestreepte RI en een klacht door aan GOB, GO, een andere persoon ( partner? ) en de afdeling klachten van de GGD.
Op aangeven van de klachtenfunctionaris van de GGD beeindigt de TZH de communicatie met alle partijen en informeert ook GGD GHOR, oa om de vragen van de VO juridisch onderbouwd te beantwoorden en hoe de voortgang van het rapport moet verlopen.
Ik hoop dat dit duidelijk is. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik die graag.
Met vriendelijke groet,
Helena Westerhout-Ruijgrok
Toezichthouder kinderopvang
GGD regio Utrecht
T 030-6086086
M 06-23413776
Werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag
[cid:image012.png@01DA2791.353296E0]
[cid:image013.png@01DA2791.353296E0]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
Disclaimer
De informatie verzonden in dit bericht (inclusief de bijlagen) is alleen bestemd voor de geadresseerde en kan vertrouwelijk zijn. Indien dit e-mailbericht niet aan u is gericht, verzoekt GGD regio Utrecht (GGDrU) u het e-mailbericht te retourneren aan de afzender en het ontvangen en verzonden bericht direct te verwijderen. Het is niet toegestaan om een bericht dat niet voor u is bestemd te vermenigvuldigen dan wel te verspreiden. GGDrU staat door de elektronische verzending van dit bericht niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud, noch voor tijdige ontvangst daarvan.
This message (including any attachments) may be privileged or confidential. If you have received it by mistake, please notify the sender by return e-mail and delete directly this message. In view of the electronic nature of this communication, GGDrU is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained therein nor for any delay.