Hoi Katinka,
Het is een lastig constructie. Ik lees dit als volgt.
1 Het gaat om de personen waarvan de kwalificatie vanaf 1 juli 2018 in principe niet meer voldeed maar voor 1 juli 2018 wel
2 Zij waren voor 1 september werkzaam als PMâer
3 Zij hebben niet langer dan een jaar het werk als PMâer onderbroken, in een aaneengesloten periode waarin zijn werkzaam waren voor 1 september (waarin zij formeel werkzaam moesten zijn om aanspraak te maken op deze overgangsregeling, gezien voorwaarde 2- ) en vervolgens daarna. Ik weet niet precies wat de situatie in jullie geval is. Ter ondersteuning geeft ik hieronder een vraag en antwoord met FCB weer (dd 24-2-2021) over dit onderwerp. Bottomline is dat iemand met een vervallen diploma gewerkt moet hebben voor 1 september 2022 en vervolgens nooit langer dan een jaar het werk heeft onderbroken.
Vraag (18-2-2021)
de overgangsregeling voor personen met een per 1-8-2018 vervallen diploma. Indien ze aan de voorwaarden voldoen (een periode werkzaam aansluitend voor of na 1-8-2018, geldt het per 1-8-2018 vervallen diploma dan bij de werkgever waar ze werkzaam zijn na 1-8-2018 en geldt die ook bij andere werkgevers in het jaar na 1-8-2018? En bij wisseling van werkgever ook na 1-9-2019?
Geldigheid overgangsregeling (24-2-2021)
Allereerst de geldigheid van de overgangsregeling. Het klopt dat, zoals bij de uitleg van de diplomacheck vermeld wordt, de kwalificatie-eis van het moment van indiensttreding geldt. De overgangsregeling is onderdeel van de nu geldende kwalificatie-eis.
Interpretatie en toepasbaarheid van de overgangsregeling
De overgangsregeling houdt kortgezegd in dat iemand met een vervallen opleidingsachtergrond (vervallen per 1 juli 2018) alsnog kan kwalificeren voor de functie pedagogisch medewerker als er vóór 1 september 2018 gewerkt is als pedagogisch medewerker, en dat tot recentelijk (afgelopen jaar) is gedaan met een maximale onderbreking van één jaar. De overgangsregeling vervalt niet bij wisseling van werkgever, maar alleen als er langer dan één jaar onderbreking is in het werk als pedagogisch medewerker. Ook als er meerdere periodes van korter dan een jaar onderbreking zijn, vervalt de overgangsregeling niet; alleen als er één jaar of langer aaneengesloten niet gewerkt is als pedagogisch medewerker. In de officiële tekst van de overgangsregeling wordt dit aangeduid met âals zodanig werkzaamâ, en dat reikt verder dan alleen maar arbeidscontracten. Ook met incidenteel invallen als pedagogisch medewerker of werken als uitzendkracht kun je blijven kwalificeren onder de overgangsregeling. De termijn van de overgangsregeling gaat daarnaast in op het moment dat een pedagogisch medewerker uit dienst treedt. Die persoon moet dan binnen één jaar weer werken als pedagogisch medewerker om de overgangsregeling toepasbaar te houden.
Zien jullie dat ook zo? Als het uitzendbureau dat anders ziet kunnen zij als werkgever met deze vraag het FCB benaderen. En bij een ander uitkomst dit aan jullie overleggen. Wordt hiermee antwoord gegeven op jouw/jullie vraag?
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Katinka Loon
>Datum: 2022-11-23 14:10:23
>Onderwerp: Overgangsregeling diplomacheck
> Hoi!
>
>Op zich lijkt het een duidelijk verhaal, maar er is toch wat onduidelijkheid over de overgangsregeling waardoor een BK zich wel of niet kwalificeert voor het werken op de BSO.
>
>Bij de tekst over de overgangsregeling staat het volgende:
>Een pedagogisch medewerker voldoet ook aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker in de dagopvang, de peuteropvang en/of de buitenschoolse opvang (bso) als:
>
>• zij vóór 1 september 2018 werkte als pedagogisch medewerker en/of
>peuterspeelzaalleidster en
>• zij direct vóór 1 september 2018 of daarna haar werk als pedagogisch medewerker en/of
>peuterspeelzaalleidster niet langer dan een jaar heeft onderbroken.
>
>Nu gaat het om het woord ‘of’ bij het tweede opsommingsteken. Het uitzendbureau, waar de BK werkzaam voor is, leest deze zin als een keuze. Daarbij kunnen ze dus kiezen of de BK voldoet aan de periode direct voor 1 september 2018 (en haar werk niet langer dan een jaar heeft onderbroken) of in de periode daarna. Wij lezen hem echter als ‘en’.
>
>Want als het uitzendbureau aangeeft dat de pm’er direct voor 1 september 2018 haar werk niet langer dan een jaar heeft onderbroken, dan zou het goed moeten zijn. Ongeacht of zij na 1 september 2018 nog heeft gewerkt als pedagogisch medewerker.
>
>Ik hoor graag van jullie hoe jullie dit zien.
>
>Met vriendelijke groet,
>Katinka van Loon