oudercommissie als alternatieve ouderraadpleging

Gesloten

Ik heb een houder met drie peuterspeelzalen met alle drie 1 groep, dus per peuterspeelzaal minder dan 50 kinderen.
De houder heeft een oudercommissie met van alle drie de locaties 1 ouder in de oudercommissie. De houder heeft hiervan een reglement. Feitelijk is er per kindcentrum geen oudercommissie, want die kan immers niet bestaan uit 1 ouder. Kan deze manier van vormgeven van een oudercommissie gezien worden als alternatieve ouderraadpleging?

Antwoorden

Nicole

10-25-20224:51 pm

Beste Thalina,

Ik begrijp de door jouw beschreven situatie als volgt: er is sprake van 3 locaties met op elke locatie minder dan 50 geplaatste kinderen. Dit betekent dat de houder geen verplichting heeft tot het instellen van een oudercommissie maar aan de alternatieve ouderraadpleging moet voldoen. De houder stelt dat hij daaraan voldoet omdat hij 1 oudercommissie heeft van alle drie de locaties met 1 ouder?

Hoofdregel is dat per locatie (LRK geregistreerd nummer) een oudercommissie moet worden ingesteld dus 3 ouders van 3 locaties kunnen geen oudercommissie vormen (oudercommissies van verschillende locaties kunnen overigens wel gezamenlijk vergaderen maar dat is een ander verhaal). Wij dragen uit dat een oudercommissie in ieder geval uit 2 leden moet bestaan. Zie ook onze FAQ hierover. Dus 1 oudercommissie per locatie met 1 ouder voldoet niet aan de definitie van oudercommissie.

De zogenaamde alternatieve ouderraadpleging houdt in dat a ls de houder geen verplichting heeft tot het instellen van een oudercommissie (zoals in jouw geval) de houder de ouders van het kindercentrum aantoonbaar voldoende op een andere wijze dient te betrekken bij de onderwerpen waarvoor het adviesrecht geldt (zie art. 1.58 lid 3 Wko en art. 1.60 lid 1 Wko voor de onderwerpen waarvoor adviesrecht geldt). Of aan alternatieve ouderraadpleging wordt voldoen is afhankelijk van de omstandigheden. In jouw geval is er geen sprake van een geldige oudercommissie en bereikt de houder maar 1 ouder. En de Wko schrijft voor dat de houder in geval van alternatieve ouderraadpleging de ouders van het kindercentrum dient te betrekken bij de onderwerpen waarvoor adviesrecht geldt.

De houder moet de toezichthouder overtuigend kunnen aantonen dat ouders worden betrokken bij het gevoerde beleid en op welke wijze. Bijvoorbeeld door informatieavonden te organiseren over het beleid dat gewijzigd wordt. De praktijk moet uitwijzen welke vormen worden gekozen en of die aan de doelstelling in de wet voldoen.

Kun jij verder met dit antwoord? Anders kunnen we altijd bellen.

Met vriendelijke groet,

Nicole Huitink

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Thalina Dudok van Heel
>Datum: 2022-10-21 14:15:19
>Onderwerp: oudercommissie als alternatieve ouderraadpleging
> Ik heb een houder met drie peuterspeelzalen met alle drie 1 groep, dus per peuterspeelzaal minder dan 50 kinderen.
>De houder heeft een oudercommissie met van alle drie de locaties 1 ouder in de oudercommissie. De houder heeft hiervan een reglement. Feitelijk is er per kindcentrum geen oudercommissie, want die kan immers niet bestaan uit 1 ouder. Kan deze manier van vormgeven van een oudercommissie gezien worden als alternatieve ouderraadpleging?

Nicole

11-04-202211:57 am