Beste Fred,
In het Besluit kwaliteit kinderopvang staat bij de definitie van de stamgroepruimte in de dagopvang dat dit een ruimte is waar de stamgroep hoofdzakelijk aanwezig zijn. Dat geeft wat ruimte in de uitleg hierover en hieruit zou je kunnen afleiden dat het samenvoegen (eigenlijk op in 1 andere stamgroep) aan de randen van de dag en de pauzes niet onder ‘hoofdzakelijk’ valt. Voor de BSO is dit niet van toepassing omdat voor een basisgroep geen vaste groepsruimte vereist is.
Verder lijkt het ons belangrijk dat de werkwijze in het pedagogisch beleid wel duidelijk omschreven moet zijn in deze.
Is dit een redenering die we kunnen hanteren?
Dagopvang
Besluit kwaliteit kinderopvang, art. 1 begrippen:
“stamgroep: vaste groep kinderen in de dagopvang”
stamgroepruimte: binnenspeelruimte waar de stamgroep hoofdzakelijk aanwezig is
Besluit kwaliteit kinderopvang art. 3, 2e lid, d:
“Een pedagogisch beleidsplan bevat ten minste een concrete beschrijving van de werkwijze, maximale omvang en leeftijdsopbouw van de stamgroepen”
Besluit kwaliteit kinderopvang art. 9, 1e lid:
“Bij dagopvang vindt de opvang plaats in stamgroepen. Een kind wordt opgevangen in één stamgroep. De maximale grootte van de stamgroep wordt afgestemd op de leeftijd van de kinderen in de stamgroep, waarbij naarmate de kinderen in de stamgroep ouder zijn, de stamgroep uit meer kinderen mag bestaan”
Besluit kwaliteit kinderopvang art. 9, 6e lid:
“Een kind maakt gedurende de week gebruik van ten hoogste twee verschillende stamgroepruimte”
Besluit kwaliteit kinderopvang art. 9, 9e lid:
“Met vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouders kan een kind gedurende een tussen houder en ouders overeengekomen periode worden opgevangen in één andere stamgroep dan de stamgroep, bedoeld in het eerste lid, tweede zin, waarbij kan worden afgeweken van het vierde tot en met zesde lid”
Buitenschoolse opvang
Besluit kwaliteit kinderopvang, art. 1 begrippen:
“basisgroep: vaste groep kinderen in de buitenschoolse opvang”
Besluit kwaliteit kinderopvang, art. 12 2e lid d:
“Een pedagogisch beleidsplan bevat ten minste een concrete beschrijving van de werkwijze, maximale omvang en leeftijdsopbouw van de basisgroepen”
Besluit kwaliteit kinderopvang, art. 18 1e lid:
“Bij buitenschoolse opvang vindt de opvang plaats in basisgroepen. Een kind wordt opgevangen in één basisgroep. De maximale grootte van de basisgroep wordt afgestemd op de leeftijd van de kinderen in de basisgroep, waarbij naarmate de kinderen in de basisgroep ouder zijn, de basisgroep uit meer kinderen mag bestaan”
Besluit kwaliteit kinderopvang, art. 18 4e lid:
“Met vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouders kan een kind gedurende een tussen houder en ouders overeengekomen periode worden opgevangen in één andere basisgroep dan de basisgroep, bedoeld in de tweede zin van het eerste lid”
Met vriendelijke groet,
Judith Funcke
drs. J.J.V. Funcke-Prickarts
Toezichthouder kinderopvang
GGD regio Utrecht
T 030-6086067
M 06-47836367
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
[GGD regio Utrecht]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
[https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174848.svg] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174876.svg] [cid:image006.png@01D8C6A0.2476EBB0] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174857.svg]
Van: Susan Koet
Verzonden: maandag 12 september 2022 08:44
Aan: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl; Avancorven@ggdghor.nl; fvanderwal@ggdghor.nl
CC: Judith Funcke – Prickarts ; Nicolette van Empel
Onderwerp: RE: (Referentienummer:164064) Opvang in 1 andere stamgroep
Beste Fred,
Dank voor je reactie.
De enige uitleg die ik kan geven is de tekst op Kennisnet, die ik in mijn eerste mail al geciteerd heb, nl. ‘een periodiek moment’. (Zie mijn mail van 8 september jl. helemaal onderaan deze mailwisseling). Die tekst zou suggereren (naar mijn mening) dat begin en eind van de dag hier dus wel onder valt. Samenvoegen bestaat niet in de wet, maar als je sec naar de praktijk kijkt, worden kinderen tijdens (het in het pedagogisch beleid beschreven) begin en einde van de dagen wél in een andere groep opgevangen.
Echter, uit jouw mail, en uit de reacties van mijn collega’s en van Anne tijdens het ROKO, blijkt dat dagelijks aan het begin en einde van de dag niet als ‘periodieke momenten’ wordt beschouwd.
Dat is dan wel verwarrend en onduidelijk.
Voor nu zal ik mijn collega’s informeren en mijn herstelaanbod aan de houder op dit punt intrekken.
Met vriendelijke groet,
Susan Koet
Toezichthouder Kinderopvang
GGD regio Utrecht
Telefoon: 06-23 217 965
[GGD regio Utrecht]
GGD regio Utrecht e-mail disclaimer
[https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174848.svg] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174876.svg] [youtube] [https://image.flaticon.com/icons/svg/174/174857.svg]
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl >
Verzonden: vrijdag 9 september 2022 00:58
Aan: Susan Koet >; Avancorven@ggdghor.nl; fvanderwal@ggdghor.nl
Onderwerp: (Referentienummer:164064) Opvang in 1 andere stamgroep
Hoi Suzan,
Samenvoegen komt in de wet niet voor. In beginsel moet elk kind worden opgevangen in de eigen stam- of basisgroep. Tenzij sprake is van een activiteit (dan zijn de eigen beroepskrachten aanwezig) of een kind voor een bepaalde periode in een andere groep wordt opgevangen. Dan is dat plaatsing in een tweede stamgroep met toestemming van ouder vooraf, voor een specifiek moment etc. zie FAQ.
Samenvoegen is eenvoudigweg niet in de wet en regels geregeld. En er komen ook allerlei varianten voor van samenvoegen van groepen, dan wel individuele kinderen in een andere groep opvangen. Dat geeft gewenste situaties (even op een ander groep spelen in een vertrouwde omgeving) maar ook ongewenst situaties (schuiven met kinderen). Het niet opgenomen zijn in wet en regels van het samenvoegen is een bekend probleem en er is geen oplossing voor. Wel hebben we dit aan de regelgever voorgelegd als knelpunt. Dat is een bijzonder langdradig proces. Sommige GGD’en regelen het gewoon met een toestemmingsverklaring aan de randen van de dag, lossen het op zoals G&V, kijken er niet naar (meestal speelt het niet tijdens het bezoek) of hanteren misschien wel artikel vijf (door de vingers zien). Ik kan aan de hand van de bestaande regels hier geen oplossing voor geven. In de regels is vastgelegd dat kinderen in één groep zijn geplaatst en worden opgevangen, behoudens de twee uitzonderingen zoals ik eerder al benoemde.
Als jij mij kan uitleggen hoe het wel kan aan de hand van de bestaande regels hoor ik het graag. Ik stuur de mail ook CC aan Anne van Corven, omdat zij wordt genoemd. Als je nog verder over van gedachten wil wisselen kan je ook bellen met mij 06 40990268 bijv. maandag of dinsdag na 15.30 uur.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
[cid:image005.png@01D8C683.3D04F4A0]
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: Susan Koet
Datum: 2022-09-08 12:02:22
Onderwerp: Opvang in 1 andere stamgroep
Dag collega,
Tijdens het ROKO van afgelopen week heb ik bovengenoemd onderwerp ingebracht. Het gaat met name om de veelvoorkomende situatie waarin groepen aan het begin en aan het einde van de dag door elkaar worden opgevangen. In het pedagogisch beleid beschrijven houders dit vaak als ‘samenvoegen aan het begin en einde van de dag’.
Mijn vraag tijdens het ROKO was of dit valt onder ‘opvang in 1 andere basisgroep’. Volgens de andere GGD’en in de regio en Anne van Corven zou dit niet het geval zijn. Dit omdat het niet gaat over een substantieel deel van de dag. M.a.w., wanneer het beschreven is in het pedagogisch beleid, zou het geen tekortkoming zijn.
Echter, als ik de info op Kennisnet lees, staat daar toch in dat het ook om ‘een periodiek moment’ zou kunnen gaan. Dat zou betekenen dat het dus WEL valt onder ‘opvang in 1 andere stamgroep’.
Hieronder de tekst van Kennisnet:
“Vraag
Welke aandachtspunten zijn er bij schriftelijke toestemming voor opvang in een tweede stam- of basisgroep?
Antwoord
Het uitgangspunt van de wet is opvang van het kind in één stam- of basisgroep. Daarop is het Besluit kwaliteit kinderopvang de uitzondering gemaakt met de regel dat een kind met vooraf gegeven toestemming van de ouder voor een -overeengekomen- periode in één andere dan de eigen stam- of basisgroep opgevangen kan worden. Die periode kan een dagdeel, dag, een periodiek moment of bepaalde dagen zijn, mits vooraf duidelijk is wanneer dit plaatsvindt en waarmee de ouder van het kind dus instemt.
”
Het blijkt uit het ROKO dat GGD’en in onze regio niet afkeuren als er aan het begin en einde van de dag structureel wordt samengevoegd.
Ik blijf, door de tekst op Kennisnet – met daarin de vermelding ‘een periodiek moment’- met de vraag zitten hoe we hier nu mee om moeten gaan.
Ik hoor graag z.s.m., aangezien ik nu een herstelaanbod heb gegeven op dat punt. Wellicht dat ik dat in moet trekken.
Hartelijk dank alvast!
Groet,
Susan Koet
GGD regio Utrecht
06 23 217 965
Disclaimer
De informatie verzonden in dit bericht (inclusief de bijlagen) is alleen bestemd voor de geadresseerde en kan vertrouwelijk zijn. Indien dit e-mailbericht niet aan u is gericht, verzoekt GGD regio Utrecht (GGDrU) u het e-mailbericht te retourneren aan de afzender en het ontvangen en verzonden bericht direct te verwijderen. Het is niet toegestaan om een bericht dat niet voor u is bestemd te vermenigvuldigen dan wel te verspreiden. GGDrU staat door de elektronische verzending van dit bericht niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud, noch voor tijdige ontvangst daarvan.
This message (including any attachments) may be privileged or confidential. If you have received it by mistake, please notify the sender by return e-mail and delete directly this message. In view of the electronic nature of this communication, GGDrU is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained therein nor for any delay.