Onder welk items kan ik dit afkeuren?

Gesloten

Beste lezer, Pauline misschien?

Samen met de gemeente kijk ik even in een rapport naar mijn omschrijving van het door mij geconstateerde en de voorwaarden waaronder ik het af kan keuren.

Een gastouder vangt kinderen op via 3 bureaus, er zijn 3 actuele RI’s maar ze beschrijven niet alle risico’s en de gastouder komt de afspraken uit de RI niet na. Onder welke voorwaarde kan ik het onderstaande, A en B. het beste afkeuren? Eigenlijk zijn alle voorwaarden best heel er vaag. In het rapport schrijf ik het volgende:

A. De risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de opvang van kinderen staan onvoldoende beschreven.

Dat blijkt uit het volgende: In de tuin is een laag hekje van gaas gemaakt. Het gaas is met meerdere ronde, holle, scherpe metalen pijpjes vastgezet in de grond. Mocht een kind erop vallen kan het zich verwonden.

In RI 1 staat(citaat): Scherpe randen en punten zijn afgerond of afgeschermd.
In RI 2 staat(citaat): Er zijn geen gevaarlijke scherpe en/of uitstekende delen aangetroffen. Het risico is aanvaardbaar.
In RI 3 staat(citaat): ‘Er zijn geen scherpe objecten en/of objecten met beknellingsgevaar aanwezig die een risico vormen.

B. Ook is de gastouder is onvoldoende op de hoogte van gemaakte afspraken uit de risico-inventarisatie(s). Dat blijkt uit het volgende:

Op het moment van inspectie ervaart de toezichthouder een minder frisse lucht in huis, ook wordt er binnen was gedroogd. Het blijkt dat de gastouder onvoldoende ventileert. De ventilatieroosters in de ramen zijn allemaal dicht en er staan geen ramen open. De gastouder is er niet van op de hoogte dat de ventilatieroosters open kunnen. De gastouder is onvoldoende bekend met het belang van een gezond binnenmilieu.

In de aanwezige risico-inventarisaties is een gezond binnenmilieu wel opgenomen:

In RI 1 staat(citaat): ‘Ik zorg voor frisse lucht in huis. Ik houd roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventileren voor een lagere luchtvochtigheid in de woning, wat gunstig is voor de gezondheid’.
In RI 2 staat(citaat): ‘De ruimte(s) waarin een kind verblijft zijn goed te ventileren en de gastouder doet dit ook, het risico is aanvaardbaar.
In RI 3 staat: De ruimtes zijn goed te ventileren – Ramen en/of andere ventilatie wordt opengezet als de ruimte bedompt of muf ruikt.

In hetzelfde rapport keur ik de pedagogische praktijk af, de gemeente vraagt zich af hoe zij dit zouden moeten onderbouwen mocht er een zaak van zou komen:

In het rapport schrijf ik het volgende:
De gastouder voldoet niet aan de voorwaarde dat zij de opvang op zodanige wijze organiseert dat een en ander leidt tot verantwoorde gastouderopvang, dat blijkt uit het volgende: De gastouder vertelt hoe haar werkwijze is op de momenten dat BSO-kinderen van school worden gehaald. Ze vertelt dat haar moeder op de momenten dat zij BSO-kinderen van school haalt de dan aanwezig jonge slapende kinderen opvangt zonder dat de gastouder daarbij zelf aanwezig is. Op die momenten is er geen direct toezicht door de gastouder op de jongste kinderen. Dat blijkt ook uit de observatie, tijdens de inspectie gaat de gastouder een half uur weg.

De gastouder vertelt dat ze in de veronderstelling is dat deze werkwijze is toegestaan mits de ouders hiervan op de hoogte zijn en er toestemming voor hebben gegeven. Ze vertelt dat dat het geval is. Ze laat de aantekeningen op een formulier zien.

Verantwoorde opvang voor jonge kinderen houdt in dat er een vorm van continue toezicht moet zijn door de gastouder aangezien deze kinderen het kwetsbaarst zijn. Door haar afwezigheid tijdens het ophalen van BSO-kinderen draagt de gastouder op die momenten onvoldoende zorg voor het bieden van verantwoorde dagopvang.

In afwachting van een reactie,

Met vriendelijke groet,

Carolien Dix GGD Drenthe
Toezichthouder Kinderopvang

M. +31629331011

Antwoorden

Pauline

10-27-20221:46 pm

Dag Carolien,

Je constateert 3 feiten:

o Risicoâs ontbreken in de RIE
o Gastouders komt maatregelen / afspraken onvoldoende na.
o Gastouder organiseert de opvang zodanig dat er geen sprake is van verantwoorde opvang. Overtreding pedagogisch praktijk 2 vragen:

– Welke leeftijd kinderen spelen er? Wat heb je zelf gezien mbt het spelen? Neem dat op bij de omschrijving en observatie.

– Wat bedoel je met RI 1, 2, 3,: er moet in de RIE ene keuze zijn gemaakt lijkt met uit 1, 2, of 3.

Als reactie op de 3 feiten:

1 In de tuin is gaas geplaatst dat scherpe punten heeft waar kinderen zich aan kunnen bezeren.
De gastouder moet er zorg voor dragen dat er een degelijke omheining staat zonder scherpe uitstekende punten.
2 Ruimtes worden onvoldoende geventileerd, er ruikt een muffe lucht. De gastouder geeft aan niet te weten dat ventilatieroosters open kunnen en maakt er zodanig geen gebruik van.
3 Waarom is de keus gemaakt dat de moeder de kinderen niet ophaalt? Of waarom haalt de gastouder juist de BSO kinderen op? Wat zegt de gastouder daarover?

​​​​ Wat je omschrijft is inderdaad het uitgangspunt. Tenzij er gegronde redenen zijn om het anders te doen maar dan moet dat wel duidelijk en aannemelijk zijn. Dat kun je omschrijven in je rapport. Daarnaast is het de vraag of dat een overtreding is op de pedagogische praktijk of op een andere eis. Vragen daarbij van belang zijn:

o Wat schrijft het ped. Beleidsplan hierover waarnaar je kunt verwijzen?
o Of wat staat erover in de RIE?
Als ik het goed begrijp is dit opgenomen in de RIE (vervoer) en hebben ouders toestemming gegeven. Dan kun je het omschrijven maar het moet wel voldoende onderbouwd zijn om het als overtreding te bemerken. De faq: Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de risico inventarisatie veiligheid en gezondheid op de opvanglocatie van een gastouder? geeft ook duidelijk aan op welke eis dan een overtreding zou kunnen zijn.
Het lijkt me goed nog even telefonisch contact te hebben. En je kunt uiteraard kijken waar je een herstel aanbod op wilt geven.

Met vriendelijke groet,

Pauline Khoury elâVerscheijden

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Carolien Dix
>Datum: 2022-10-25 11:07:12
>Onderwerp: Onder welk items kan ik dit afkeuren?
> Beste lezer, Pauline misschien?
>
>Samen met de gemeente kijk ik even in een rapport naar mijn omschrijving van het door mij geconstateerde en de voorwaarden waaronder ik het af kan keuren.
>
>Een gastouder vangt kinderen op via 3 bureaus, er zijn 3 actuele RI’s maar ze beschrijven niet alle risico’s en de gastouder komt de afspraken uit de RI niet na. Onder welke voorwaarde kan ik het onderstaande, A en B. het beste afkeuren? Eigenlijk zijn alle voorwaarden best heel er vaag. In het rapport schrijf ik het volgende:
>
>A. De risicoâs op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de opvang van kinderen staan onvoldoende beschreven.
>
>Dat blijkt uit het volgende: In de tuin is een laag hekje van gaas gemaakt. Het gaas is met meerdere ronde, holle, scherpe metalen pijpjes vastgezet in de grond. Mocht een kind erop vallen kan het zich verwonden.
>
>In RI 1 staat(citaat): Scherpe randen en punten zijn afgerond of afgeschermd.
>In RI 2 staat(citaat): Er zijn geen gevaarlijke scherpe en/of uitstekende delen aangetroffen. Het risico is aanvaardbaar.
>In RI 3 staat(citaat): ‘Er zijn geen scherpe objecten en/of objecten met beknellingsgevaar aanwezig die een risico vormen.
>
>B. Ook is de gastouder is onvoldoende op de hoogte van gemaakte afspraken uit de risico-inventarisatie(s). Dat blijkt uit het volgende:
>
>Op het moment van inspectie ervaart de toezichthouder een minder frisse lucht in huis, ook wordt er binnen was gedroogd. Het blijkt dat de gastouder onvoldoende ventileert. De ventilatieroosters in de ramen zijn allemaal dicht en er staan geen ramen open. De gastouder is er niet van op de hoogte dat de ventilatieroosters open kunnen. De gastouder is onvoldoende bekend met het belang van een gezond binnenmilieu.
>
>In de aanwezige risico-inventarisaties is een gezond binnenmilieu wel opgenomen:
>
>In RI 1 staat(citaat): ‘Ik zorg voor frisse lucht in huis. Ik houd roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventileren voor een lagere luchtvochtigheid in de woning, wat gunstig is voor de gezondheid’.
>In RI 2 staat(citaat): ‘De ruimte(s) waarin een kind verblijft zijn goed te ventileren en de gastouder doet dit ook, het risico is aanvaardbaar.
>In RI 3 staat: De ruimtes zijn goed te ventileren – Ramen en/of andere ventilatie wordt opengezet als de ruimte bedompt of muf ruikt.
>
>
>In hetzelfde rapport keur ik de pedagogische praktijk af, de gemeente vraagt zich af hoe zij dit zouden moeten onderbouwen mocht er een zaak van zou komen:
>
>In het rapport schrijf ik het volgende:
>De gastouder voldoet niet aan de voorwaarde dat zij de opvang op zodanige wijze organiseert dat een en ander leidt tot verantwoorde gastouderopvang, dat blijkt uit het volgende: De gastouder vertelt hoe haar werkwijze is op de momenten dat BSO-kinderen van school worden gehaald. Ze vertelt dat haar moeder op de momenten dat zij BSO-kinderen van school haalt de dan aanwezig jonge slapende kinderen opvangt zonder dat de gastouder daarbij zelf aanwezig is. Op die momenten is er geen direct toezicht door de gastouder op de jongste kinderen. Dat blijkt ook uit de observatie, tijdens de inspectie gaat de gastouder een half uur weg.
>
>De gastouder vertelt dat ze in de veronderstelling is dat deze werkwijze is toegestaan mits de ouders hiervan op de hoogte zijn en er toestemming voor hebben gegeven. Ze vertelt dat dat het geval is. Ze laat de aantekeningen op een formulier zien.
>
>Verantwoorde opvang voor jonge kinderen houdt in dat er een vorm van continue toezicht moet zijn door de gastouder aangezien deze kinderen het kwetsbaarst zijn. Door haar afwezigheid tijdens het ophalen van BSO-kinderen draagt de gastouder op die momenten onvoldoende zorg voor het bieden van verantwoorde dagopvang.
>
>In afwachting van een reactie,
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Carolien Dix GGD Drenthe
>Toezichthouder Kinderopvang
>
>M. +31629331011

Carolien Dix

10-28-202211:54 am

Ha Pauline,
Hier even het hele rapport.
Groet van Carolien
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: donderdag 27 oktober 2022 13:49
Aan: Carolien Dix
Onderwerp: (Referentienummer:164291) Onder welk items kan ik dit afkeuren?

Dag Carolien,

Je constateert 3 feiten:
· Risico’s ontbreken in de RIE
· Gastouders komt maatregelen / afspraken onvoldoende na.
· Gastouder organiseert de opvang zodanig dat er geen sprake is van verantwoorde opvang. Overtreding pedagogisch praktijk

2 vragen:

– Welke leeftijd kinderen spelen er? Wat heb je zelf gezien mbt het spelen? Neem dat op bij de omschrijving en observatie.

– Wat bedoel je met RI 1, 2, 3,: er moet in de RIE ene keuze zijn gemaakt lijkt met uit 1, 2, of 3.

Als reactie op de 3 feiten:
1. In de tuin is gaas geplaatst dat scherpe punten heeft waar kinderen zich aan kunnen bezeren.
De gastouder moet er zorg voor dragen dat er een degelijke omheining staat zonder scherpe uitstekende punten.
2. Ruimtes worden onvoldoende geventileerd, er ruikt een muffe lucht. De gastouder geeft aan niet te weten dat ventilatieroosters open kunnen en maakt er zodanig geen gebruik van.
3. Waarom is de keus gemaakt dat de moeder de kinderen niet ophaalt? Of waarom haalt de gastouder juist de BSO kinderen op? Wat zegt de gastouder daarover?

​​​​Wat je omschrijft is inderdaad het uitgangspunt. Tenzij er gegronde redenen zijn om het anders te doen maar dan moet dat wel duidelijk en aannemelijk zijn. Dat kun je omschrijven in je rapport.

Daarnaast is het de vraag of dat een overtreding is op de pedagogische praktijk of op een andere eis. Vragen daarbij van belang zijn:
· Wat schrijft het ped. Beleidsplan hierover waarnaar je kunt verwijzen?
· Of wat staat erover in de RIE?
Als ik het goed begrijp is dit opgenomen in de RIE (vervoer) en hebben ouders toestemming gegeven. Dan kun je het omschrijven maar het moet wel voldoende onderbouwd zijn om het als overtreding te bemerken.

De faq: Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de risico inventarisatie veiligheid en gezondheid op de opvanglocatie van een gastouder? geeft ook duidelijk aan op welke eis dan een overtreding zou kunnen zijn.
Het lijkt me goed nog even telefonisch contact te hebben. En je kunt uiteraard kijken waar je een herstel aanbod op wilt geven.

Met vriendelijke groet,
Pauline Khoury el–Verscheijden

Helpdesk kinderopvang
[cid:image001.png@01D8EAC3.A40D5890]

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov

Van: Carolien Dix
Datum: 2022-10-25 11:07:12
Onderwerp: Onder welk items kan ik dit afkeuren?

Beste lezer, Pauline misschien?

Samen met de gemeente kijk ik even in een rapport naar mijn omschrijving van het door mij geconstateerde en de voorwaarden waaronder ik het af kan keuren.

Een gastouder vangt kinderen op via 3 bureaus, er zijn 3 actuele RI’s maar ze beschrijven niet alle risico’s en de gastouder komt de afspraken uit de RI niet na. Onder welke voorwaarde kan ik het onderstaande, A en B. het beste afkeuren? Eigenlijk zijn alle voorwaarden best heel er vaag. In het rapport schrijf ik het volgende:

A. De risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de opvang van kinderen staan onvoldoende beschreven.

Dat blijkt uit het volgende: In de tuin is een laag hekje van gaas gemaakt. Het gaas is met meerdere ronde, holle, scherpe metalen pijpjes vastgezet in de grond. Mocht een kind erop vallen kan het zich verwonden.

In RI 1 staat(citaat): Scherpe randen en punten zijn afgerond of afgeschermd.
In RI 2 staat(citaat): Er zijn geen gevaarlijke scherpe en/of uitstekende delen aangetroffen. Het risico is aanvaardbaar.
In RI 3 staat(citaat): ‘Er zijn geen scherpe objecten en/of objecten met beknellingsgevaar aanwezig die een risico vormen.

B. Ook is de gastouder is onvoldoende op de hoogte van gemaakte afspraken uit de risico-inventarisatie(s). Dat blijkt uit het volgende:

Op het moment van inspectie ervaart de toezichthouder een minder frisse lucht in huis, ook wordt er binnen was gedroogd. Het blijkt dat de gastouder onvoldoende ventileert. De ventilatieroosters in de ramen zijn allemaal dicht en er staan geen ramen open. De gastouder is er niet van op de hoogte dat de ventilatieroosters open kunnen. De gastouder is onvoldoende bekend met het belang van een gezond binnenmilieu.

In de aanwezige risico-inventarisaties is een gezond binnenmilieu wel opgenomen:

In RI 1 staat(citaat): ‘Ik zorg voor frisse lucht in huis. Ik houd roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventileren voor een lagere luchtvochtigheid in de woning, wat gunstig is voor de gezondheid’.
In RI 2 staat(citaat): ‘De ruimte(s) waarin een kind verblijft zijn goed te ventileren en de gastouder doet dit ook, het risico is aanvaardbaar.
In RI 3 staat: De ruimtes zijn goed te ventileren – Ramen en/of andere ventilatie wordt opengezet als de ruimte bedompt of muf ruikt.

In hetzelfde rapport keur ik de pedagogische praktijk af, de gemeente vraagt zich af hoe zij dit zouden moeten onderbouwen mocht er een zaak van zou komen:

In het rapport schrijf ik het volgende:
De gastouder voldoet niet aan de voorwaarde dat zij de opvang op zodanige wijze organiseert dat een en ander leidt tot verantwoorde gastouderopvang, dat blijkt uit het volgende: De gastouder vertelt hoe haar werkwijze is op de momenten dat BSO-kinderen van school worden gehaald. Ze vertelt dat haar moeder op de momenten dat zij BSO-kinderen van school haalt de dan aanwezig jonge slapende kinderen opvangt zonder dat de gastouder daarbij zelf aanwezig is. Op die momenten is er geen direct toezicht door de gastouder op de jongste kinderen. Dat blijkt ook uit de observatie, tijdens de inspectie gaat de gastouder een half uur weg.

De gastouder vertelt dat ze in de veronderstelling is dat deze werkwijze is toegestaan mits de ouders hiervan op de hoogte zijn en er toestemming voor hebben gegeven. Ze vertelt dat dat het geval is. Ze laat de aantekeningen op een formulier zien.

Verantwoorde opvang voor jonge kinderen houdt in dat er een vorm van continue toezicht moet zijn door de gastouder aangezien deze kinderen het kwetsbaarst zijn. Door haar afwezigheid tijdens het ophalen van BSO-kinderen draagt de gastouder op die momenten onvoldoende zorg voor het bieden van verantwoorde dagopvang.

In afwachting van een reactie,

Met vriendelijke groet,

Carolien Dix GGD Drenthe
Toezichthouder Kinderopvang

M. +31629331011
Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe.

Pauline

10-28-20222:57 pm

Hoi Carolien,

Dank voor het rapport. Complimenten voor de manier waarop de pedagogiek hebt omschreven. Heel beeldend en ook leuk om te lezen voor de gastouder/ ouder.
Ik kan me wel voorstellen dat de gemeente twijfels heeft over bepaalde onderbouwingen. Maar zoals je al aangeeft, goed om daarvan te leren.

Pedagogische praktijk:

In de denklijn Permanente aanwezigheid van de gastouder, verwijzen we naar de artikelen die betrekking hebben op de veiligheid. Hoe staan de risicoâs m.b.t. het vervoer omschreven in de risico-inventarisatie? Welke maatregelen staan daarbij? Het zou dus eerder een overtreding zijn art. 12 lid 1 Besluit kwaliteit GOO, omschrijven bij de RIE. Niet bij de pedagogische praktijk.

In je rapport onderbouw je niet echt waarom de aanwezigheid van de moeder leidt tot onverantwoorde opvang. Alleen het feit dat de GO bij de kwetsbaarste kinderen moet blijven. Door feiten te benoemen die onderbouwen dat het beter geregeld had moeten zijn, is je onderbouwing sterker:

o Waarom is er voor deze oplossing gekozen?
o Hoe lang is de moeder alleen met de kinderen? Welke activiteiten doet ze met de kinderen dan?
o Staat er omschreven in de RIE wat geregeld is indien de gastouder weg is?
o Welke maatregelen hebben de GO/ GOB genomen behalve toestemming regelen van ouders? Gastouder kan een EHBO diploma halen zoals we al zeiden. Dat verhoogt zeker de veiligheid gezien de gastouder een half uur tot 45 minuten weg is. Onvoldoende ventileren:
Bij domein accommodatie en inrichting omschrijf je de risicoâs die bij de RIE horen. Ik begrijp niet goed waarom je dat daar hebt geschreven. Er is geen sprake van een overtreding op de eisen die daar genoemd zijn (voldoende speel- slaap ruimte, binnen en buitenruimte). De juiste overtreding is wel de rookmelder bij dat domein.
Op pagina 12 omschrijf je de risicoâs m.b.t. veiligheid en gezondheid. Je omschrijft feitelijk wat je hebt gezien, geroken. Dat is prima. De rookmelder hoef je daar niet te omschrijven, die staat al benoemd bij Accommodatie en inrichting.

Risico scherp hekje
Wat ik mis is een omschrijving van het gebruik in de tuin. Als je kinderen daar niet hebt zien spelen is het lastig om er iets over te schrijven. Wel kun je benoemen of de kinderen überhaupt in de tuin spelen, hoe ze spelen volgens de gastouder, welke leeftijd de kinderen hebben en waarom het dus gevaarlijk is.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik heb de andere vraag over het proces uitgezet bij mijn collega, daar kom ik nog op terug.

Mocht je hier nog vragen over hebben, dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Pauline Khoury elâVerscheijden

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Carolien Dix
>Datum: 28/10/2022 11:52
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164291) Onder welk items kan ik dit afkeuren?
> Ha Pauline,
>
>Hier even het hele rapport.
>
>Groet van Carolien
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: donderdag 27 oktober 2022 13:49
>Aan: Carolien Dix
>Onderwerp: (Referentienummer:164291) Onder welk items kan ik dit afkeuren?
>
>
>
>Dag Carolien,
>
>Je constateert 3 feiten:
>
>· Risicoâs ontbreken in de RIE
>
>· Gastouders komt maatregelen / afspraken onvoldoende na.
>
>· Gastouder organiseert de opvang zodanig dat er geen sprake is van verantwoorde opvang. Overtreding pedagogisch praktijk
>
>2 vragen:
>
>- Welke leeftijd kinderen spelen er? Wat heb je zelf gezien mbt het spelen? Neem dat op bij de omschrijving en observatie.
>
>- Wat bedoel je met RI 1, 2, 3,: er moet in de RIE ene keuze zijn gemaakt lijkt met uit 1, 2, of 3.
>
>Als reactie op de 3 feiten:
>
>1. In de tuin is gaas geplaatst dat scherpe punten heeft waar kinderen zich aan kunnen bezeren.
>De gastouder moet er zorg voor dragen dat er een degelijke omheining staat zonder scherpe uitstekende punten.
>
>2. Ruimtes worden onvoldoende geventileerd, er ruikt een muffe lucht. De gastouder geeft aan niet te weten dat ventilatieroosters open kunnen en maakt er zodanig geen gebruik van.
>
>3. Waarom is de keus gemaakt dat de moeder de kinderen niet ophaalt? Of waarom haalt de gastouder juist de BSO kinderen op? Wat zegt de gastouder daarover?
>
>​​​​ Wat je omschrijft is inderdaad het uitgangspunt. Tenzij er gegronde redenen zijn om het anders te doen maar dan moet dat wel duidelijk en aannemelijk zijn. Dat kun je omschrijven in je rapport.
>
>Daarnaast is het de vraag of dat een overtreding is op de pedagogische praktijk of op een andere eis. Vragen daarbij van belang zijn:
>
>· Wat schrijft het ped. Beleidsplan hierover waarnaar je kunt verwijzen?
>
>· Of wat staat erover in de RIE?
>Als ik het goed begrijp is dit opgenomen in de RIE (vervoer) en hebben ouders toestemming gegeven. Dan kun je het omschrijven maar het moet wel voldoende onderbouwd zijn om het als overtreding te bemerken.
>
>De faq: Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de risico inventarisatie veiligheid en gezondheid op de opvanglocatie van een gastouder? geeft ook duidelijk aan op welke eis dan een overtreding zou kunnen zijn.
>Het lijkt me goed nog even telefonisch contact te hebben. En je kunt uiteraard kijken waar je een herstel aanbod op wilt geven.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Pauline Khoury elâVerscheijden
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 030 – 252 50 60
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>>
>>
>>Van: Carolien Dix
>>Datum: 2022-10-25 11:07:12
>>Onderwerp: Onder welk items kan ik dit afkeuren?
>>
>>
>>Beste lezer, Pauline misschien?
>>
>>Samen met de gemeente kijk ik even in een rapport naar mijn omschrijving van het door mij geconstateerde en de voorwaarden waaronder ik het af kan keuren.
>>
>>Een gastouder vangt kinderen op via 3 bureaus, er zijn 3 actuele RI’s maar ze beschrijven niet alle risico’s en de gastouder komt de afspraken uit de RI niet na. Onder welke voorwaarde kan ik het onderstaande, A en B. het beste afkeuren? Eigenlijk zijn alle voorwaarden best heel er vaag. In het rapport schrijf ik het volgende:
>>
>>A. De risicoâs op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de opvang van kinderen staan onvoldoende beschreven.
>>
>>Dat blijkt uit het volgende: In de tuin is een laag hekje van gaas gemaakt. Het gaas is met meerdere ronde, holle, scherpe metalen pijpjes vastgezet in de grond. Mocht een kind erop vallen kan het zich verwonden.
>>
>>In RI 1 staat(citaat): Scherpe randen en punten zijn afgerond of afgeschermd.
>>In RI 2 staat(citaat): Er zijn geen gevaarlijke scherpe en/of uitstekende delen aangetroffen. Het risico is aanvaardbaar.
>>In RI 3 staat(citaat): ‘Er zijn geen scherpe objecten en/of objecten met beknellingsgevaar aanwezig die een risico vormen.
>>
>>B. Ook is de gastouder is onvoldoende op de hoogte van gemaakte afspraken uit de risico-inventarisatie(s). Dat blijkt uit het volgende:
>>
>>Op het moment van inspectie ervaart de toezichthouder een minder frisse lucht in huis, ook wordt er binnen was gedroogd. Het blijkt dat de gastouder onvoldoende ventileert. De ventilatieroosters in de ramen zijn allemaal dicht en er staan geen ramen open. De gastouder is er niet van op de hoogte dat de ventilatieroosters open kunnen. De gastouder is onvoldoende bekend met het belang van een gezond binnenmilieu.
>>
>>In de aanwezige risico-inventarisaties is een gezond binnenmilieu wel opgenomen:
>>
>>In RI 1 staat(citaat): ‘Ik zorg voor frisse lucht in huis. Ik houd roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventileren voor een lagere luchtvochtigheid in de woning, wat gunstig is voor de gezondheid’.
>>In RI 2 staat(citaat): ‘De ruimte(s) waarin een kind verblijft zijn goed te ventileren en de gastouder doet dit ook, het risico is aanvaardbaar.
>>In RI 3 staat: De ruimtes zijn goed te ventileren – Ramen en/of andere ventilatie wordt opengezet als de ruimte bedompt of muf ruikt.
>>
>>
>>In hetzelfde rapport keur ik de pedagogische praktijk af, de gemeente vraagt zich af hoe zij dit zouden moeten onderbouwen mocht er een zaak van zou komen:
>>
>>In het rapport schrijf ik het volgende:
>>De gastouder voldoet niet aan de voorwaarde dat zij de opvang op zodanige wijze organiseert dat een en ander leidt tot verantwoorde gastouderopvang, dat blijkt uit het volgende: De gastouder vertelt hoe haar werkwijze is op de momenten dat BSO-kinderen van school worden gehaald. Ze vertelt dat haar moeder op de momenten dat zij BSO-kinderen van school haalt de dan aanwezig jonge slapende kinderen opvangt zonder dat de gastouder daarbij zelf aanwezig is. Op die momenten is er geen direct toezicht door de gastouder op de jongste kinderen. Dat blijkt ook uit de observatie, tijdens de inspectie gaat de gastouder een half uur weg.
>>
>>De gastouder vertelt dat ze in de veronderstelling is dat deze werkwijze is toegestaan mits de ouders hiervan op de hoogte zijn en er toestemming voor hebben gegeven. Ze vertelt dat dat het geval is. Ze laat de aantekeningen op een formulier zien.
>>
>>Verantwoorde opvang voor jonge kinderen houdt in dat er een vorm van continue toezicht moet zijn door de gastouder aangezien deze kinderen het kwetsbaarst zijn. Door haar afwezigheid tijdens het ophalen van BSO-kinderen draagt de gastouder op die momenten onvoldoende zorg voor het bieden van verantwoorde dagopvang.
>>
>>In afwachting van een reactie,
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Carolien Dix GGD Drenthe
>>Toezichthouder Kinderopvang
>>
>>M. +31629331011
>>
>>
>Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe (https://www.ggddrenthe.nl/over-de-ggd/uw-privacy-bij-ggd-drenthe/).
>
>

Pauline

11-01-202211:30 am

Dag Carolien,

Ik heb contact gehad met mijn collega over hoe het proces eruit ziet indien een gemeente vragen heeft over de onderbouwing van overtredingen.

Een toezichthouder kan geen wijzigingen kan aanbrengen in het conceptrapport als dit om de onderbouwing gaat. Wat wel kan en mogelijk ook moet: dat als een houder in de zienswijze stelt dat hij geen overtreding heeft begaan en dat hij hiervan bewijs had op het moment van inspectie dat de toezichthouder dan mogelijk het conceptrapport moet aanpassen. Maar dat is niet de situatie zoals in deze casus.

Deze situatie hoort thuis in het handhavingstraject van de gemeente. Uiteindelijk is het ook het besluit van de gemeente dat voorligt. In het kader van zorgvuldigheid dient de gemeente âna te gaan of het door de GGD in het onderzoek gepresenteerde feitenmateriaal de conclusie van de GGD kan dragenâ. Dit heet vergewisplicht. En dat heeft de gemeenteambtenaar dus gedaan.

Als de gemeente n.a.v. de geconstateerde overtreding besluit tot handhaven is dit een zelfstandig oordeel van de gemeenten en dat besluit moet goed onderbouwd zijn. Daarom vraagt een gemeente dus ook vaak nog weer stukken op bij de GGD toezichthouder.
Indien de gemeente het onvoldoende onderbouwd vindt, kan de gemeente besluiten niet te handhaven. Een definitief rapport kan dus niet worden herschreven.

Met vriendelijke groet,

Pauline Khoury elâVerscheijden

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Pauline
>Datum: 2022-10-28 14:28:57
>Aan: “Carolien Dix”
>Onderwerp: Onder welk items kan ik dit afkeuren?
> Hoi Carolien,
>
>Dank voor het rapport. Complimenten voor de manier waarop de pedagogiek hebt omschreven. Heel beeldend en ook leuk om te lezen voor de gastouder/ ouder.
>Ik kan me wel voorstellen dat de gemeente twijfels heeft over bepaalde onderbouwingen. Maar zoals je al aangeeft, goed om daarvan te leren.
>
>Pedagogische praktijk:
>
>In de denklijn Permanente aanwezigheid van de gastouder, verwijzen we naar de artikelen die betrekking hebben op de veiligheid. Hoe staan de risicoâs m.b.t. het vervoer omschreven in de risico-inventarisatie? Welke maatregelen staan daarbij? Het zou dus eerder een overtreding zijn art. 12 lid 1 Besluit kwaliteit GOO, omschrijven bij de RIE. Niet bij de pedagogische praktijk.
>
>In je rapport onderbouw je niet echt waarom de aanwezigheid van de moeder leidt tot onverantwoorde opvang. Alleen het feit dat de GO bij de kwetsbaarste kinderen moet blijven. Door feiten te benoemen die onderbouwen dat het beter geregeld had moeten zijn, is je onderbouwing sterker:
>
>
> o Waarom is er voor deze oplossing gekozen?
> o Hoe lang is de moeder alleen met de kinderen? Welke activiteiten doet ze met de kinderen dan?
> o Staat er omschreven in de RIE wat geregeld is indien de gastouder weg is?
> o Welke maatregelen hebben de GO/ GOB genomen behalve toestemming regelen van ouders? Gastouder kan een EHBO diploma halen zoals we al zeiden. Dat verhoogt zeker de veiligheid gezien de gastouder een half uur tot 45 minuten weg is. Onvoldoende ventileren:
>Bij domein accommodatie en inrichting omschrijf je de risicoâs die bij de RIE horen. Ik begrijp niet goed waarom je dat daar hebt geschreven. Er is geen sprake van een overtreding op de eisen die daar genoemd zijn (voldoende speel- slaap ruimte, binnen en buitenruimte). De juiste overtreding is wel de rookmelder bij dat domein.
>Op pagina 12 omschrijf je de risicoâs m.b.t. veiligheid en gezondheid. Je omschrijft feitelijk wat je hebt gezien, geroken. Dat is prima. De rookmelder hoef je daar niet te omschrijven, die staat al benoemd bij Accommodatie en inrichting.
>
>Risico scherp hekje
>Wat ik mis is een omschrijving van het gebruik in de tuin. Als je kinderen daar niet hebt zien spelen is het lastig om er iets over te schrijven. Wel kun je benoemen of de kinderen überhaupt in de tuin spelen, hoe ze spelen volgens de gastouder, welke leeftijd de kinderen hebben en waarom het dus gevaarlijk is.
>
>Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik heb de andere vraag over het proces uitgezet bij mijn collega, daar kom ik nog op terug.
>
>Mocht je hier nog vragen over hebben, dan hoor ik het graag.
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Pauline Khoury elâVerscheijden
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 030 – 252 50 60
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>> Van: Carolien Dix
>>Datum: 28/10/2022 11:52
>>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>>Onderwerp: RE: (Referentienummer:164291) Onder welk items kan ik dit afkeuren?
>> Ha Pauline,
>>
>>Hier even het hele rapport.
>>
>>Groet van Carolien
>>
>>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>>Verzonden: donderdag 27 oktober 2022 13:49
>>Aan: Carolien Dix
>>Onderwerp: (Referentienummer:164291) Onder welk items kan ik dit afkeuren?
>>
>>
>>
>>Dag Carolien,
>>
>>Je constateert 3 feiten:
>>
>>· Risicoâs ontbreken in de RIE
>>
>>· Gastouders komt maatregelen / afspraken onvoldoende na.
>>
>>· Gastouder organiseert de opvang zodanig dat er geen sprake is van verantwoorde opvang. Overtreding pedagogisch praktijk
>>
>>2 vragen:
>>
>>- Welke leeftijd kinderen spelen er? Wat heb je zelf gezien mbt het spelen? Neem dat op bij de omschrijving en observatie.
>>
>>- Wat bedoel je met RI 1, 2, 3,: er moet in de RIE ene keuze zijn gemaakt lijkt met uit 1, 2, of 3.
>>
>>Als reactie op de 3 feiten:
>>
>>1. In de tuin is gaas geplaatst dat scherpe punten heeft waar kinderen zich aan kunnen bezeren.
>>De gastouder moet er zorg voor dragen dat er een degelijke omheining staat zonder scherpe uitstekende punten.
>>
>>2. Ruimtes worden onvoldoende geventileerd, er ruikt een muffe lucht. De gastouder geeft aan niet te weten dat ventilatieroosters open kunnen en maakt er zodanig geen gebruik van.
>>
>>3. Waarom is de keus gemaakt dat de moeder de kinderen niet ophaalt? Of waarom haalt de gastouder juist de BSO kinderen op? Wat zegt de gastouder daarover?
>>
>>​​​​ Wat je omschrijft is inderdaad het uitgangspunt. Tenzij er gegronde redenen zijn om het anders te doen maar dan moet dat wel duidelijk en aannemelijk zijn. Dat kun je omschrijven in je rapport.
>>
>>Daarnaast is het de vraag of dat een overtreding is op de pedagogische praktijk of op een andere eis. Vragen daarbij van belang zijn:
>>
>>· Wat schrijft het ped. Beleidsplan hierover waarnaar je kunt verwijzen?
>>
>>· Of wat staat erover in de RIE?
>>Als ik het goed begrijp is dit opgenomen in de RIE (vervoer) en hebben ouders toestemming gegeven. Dan kun je het omschrijven maar het moet wel voldoende onderbouwd zijn om het als overtreding te bemerken.
>>
>>De faq: Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van de risico inventarisatie veiligheid en gezondheid op de opvanglocatie van een gastouder? geeft ook duidelijk aan op welke eis dan een overtreding zou kunnen zijn.
>>Het lijkt me goed nog even telefonisch contact te hebben. En je kunt uiteraard kijken waar je een herstel aanbod op wilt geven.
>>
>>
>>
>>Met vriendelijke groet,
>>
>>Pauline Khoury elâVerscheijden
>>
>>
>>Helpdesk kinderopvang
>>
>>
>>
>>
>>Telefoon: 030 – 252 50 60
>>
>>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>>
>>
>>
>>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>>
>>
>>
>>
>>
>>>>>
>>>
>>>Van: Carolien Dix
>>>Datum: 2022-10-25 11:07:12
>>>Onderwerp: Onder welk items kan ik dit afkeuren?
>>>
>>>
>>>Beste lezer, Pauline misschien?
>>>
>>>Samen met de gemeente kijk ik even in een rapport naar mijn omschrijving van het door mij geconstateerde en de voorwaarden waaronder ik het af kan keuren.
>>>
>>>Een gastouder vangt kinderen op via 3 bureaus, er zijn 3 actuele RI’s maar ze beschrijven niet alle risico’s en de gastouder komt de afspraken uit de RI niet na. Onder welke voorwaarde kan ik het onderstaande, A en B. het beste afkeuren? Eigenlijk zijn alle voorwaarden best heel er vaag. In het rapport schrijf ik het volgende:
>>>
>>>A. De risicoâs op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de opvang van kinderen staan onvoldoende beschreven.
>>>
>>>Dat blijkt uit het volgende: In de tuin is een laag hekje van gaas gemaakt. Het gaas is met meerdere ronde, holle, scherpe metalen pijpjes vastgezet in de grond. Mocht een kind erop vallen kan het zich verwonden.
>>>
>>>In RI 1 staat(citaat): Scherpe randen en punten zijn afgerond of afgeschermd.
>>>In RI 2 staat(citaat): Er zijn geen gevaarlijke scherpe en/of uitstekende delen aangetroffen. Het risico is aanvaardbaar.
>>>In RI 3 staat(citaat): ‘Er zijn geen scherpe objecten en/of objecten met beknellingsgevaar aanwezig die een risico vormen.
>>>
>>>B. Ook is de gastouder is onvoldoende op de hoogte van gemaakte afspraken uit de risico-inventarisatie(s). Dat blijkt uit het volgende:
>>>
>>>Op het moment van inspectie ervaart de toezichthouder een minder frisse lucht in huis, ook wordt er binnen was gedroogd. Het blijkt dat de gastouder onvoldoende ventileert. De ventilatieroosters in de ramen zijn allemaal dicht en er staan geen ramen open. De gastouder is er niet van op de hoogte dat de ventilatieroosters open kunnen. De gastouder is onvoldoende bekend met het belang van een gezond binnenmilieu.
>>>
>>>In de aanwezige risico-inventarisaties is een gezond binnenmilieu wel opgenomen:
>>>
>>>In RI 1 staat(citaat): ‘Ik zorg voor frisse lucht in huis. Ik houd roosters of kiepraampjes open, ondanks de kou. Samen met een gelijkmatige verwarming zorgt ventileren voor een lagere luchtvochtigheid in de woning, wat gunstig is voor de gezondheid’.
>>>In RI 2 staat(citaat): ‘De ruimte(s) waarin een kind verblijft zijn goed te ventileren en de gastouder doet dit ook, het risico is aanvaardbaar.
>>>In RI 3 staat: De ruimtes zijn goed te ventileren – Ramen en/of andere ventilatie wordt opengezet als de ruimte bedompt of muf ruikt.
>>>
>>>
>>>In hetzelfde rapport keur ik de pedagogische praktijk af, de gemeente vraagt zich af hoe zij dit zouden moeten onderbouwen mocht er een zaak van zou komen:
>>>
>>>In het rapport schrijf ik het volgende:
>>>De gastouder voldoet niet aan de voorwaarde dat zij de opvang op zodanige wijze organiseert dat een en ander leidt tot verantwoorde gastouderopvang, dat blijkt uit het volgende: De gastouder vertelt hoe haar werkwijze is op de momenten dat BSO-kinderen van school worden gehaald. Ze vertelt dat haar moeder op de momenten dat zij BSO-kinderen van school haalt de dan aanwezig jonge slapende kinderen opvangt zonder dat de gastouder daarbij zelf aanwezig is. Op die momenten is er geen direct toezicht door de gastouder op de jongste kinderen. Dat blijkt ook uit de observatie, tijdens de inspectie gaat de gastouder een half uur weg.
>>>
>>>De gastouder vertelt dat ze in de veronderstelling is dat deze werkwijze is toegestaan mits de ouders hiervan op de hoogte zijn en er toestemming voor hebben gegeven. Ze vertelt dat dat het geval is. Ze laat de aantekeningen op een formulier zien.
>>>
>>>Verantwoorde opvang voor jonge kinderen houdt in dat er een vorm van continue toezicht moet zijn door de gastouder aangezien deze kinderen het kwetsbaarst zijn. Door haar afwezigheid tijdens het ophalen van BSO-kinderen draagt de gastouder op die momenten onvoldoende zorg voor het bieden van verantwoorde dagopvang.
>>>
>>>In afwachting van een reactie,
>>>
>>>Met vriendelijke groet,
>>>
>>>Carolien Dix GGD Drenthe
>>>Toezichthouder Kinderopvang
>>>
>>>M. +31629331011
>>>
>>>
>>Deze e-mail is alleen bestemd voor de geadresseerde(n). Het delen en gebruiken van deze e-mail door anderen is niet toegestaan. Is deze e-mail niet voor u bedoeld, dan wordt u vriendelijk gevraagd deze e-mail en alle bijlagen te verwijderen en de afzender dat via een e-mail te laten weten. Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie leest u hier de privacyverklaring van GGD Drenthe (https://www.ggddrenthe.nl/over-de-ggd/uw-privacy-bij-ggd-drenthe/).
>>
>>
>