Hoi Jolanda,
Het Rivm is een adviesorgaan en de richtlijn heeft geen wettelijke status. Anderzijds, is het Rivm wel ‘normgevend’. De norm die het RIVM opstelt, is tot stand gekomen op basis van diverse onderzoeken, kennis vanuit diverse wetenschappelijke autoriteiten en gesprekken met specialisten. Daarbij zijn de processen zoals die zich in de kinderopvang praktijk voordoen uitgebreid in beeld gebracht en betrokken.
Kern van de zaak is dat de houder een verantwoord (hygiëne-) beleid voeren ten aanzien van grote en kleine risicoâs, dat ertoe leidt dat de veiligheid en gezondheid van de op te vangen kinderen zoveel mogelijk is gewaarborgd (Bkk).
De houder wordt geacht een verantwoord beleid te voeren en daarbij de geldende wetten en geldende normen daarbij te betrekken. Daarin zit een zekere ruimte en een zeker risico. In de praktijk zal echt niet altijd elke handeling altijd volgens de richtlijn worden uitgevoerd. Maar de houder is uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitvoering. Dus de houder zorgt in alle redelijkheid (preventief) dat het risico op verspreiding van infectieziekte (sterk) gereduceerd is. De toezichthouder controleert niet elk stap, en kijkt niet na of de hygiënerichtlijn op elk aspect wordt uitgevoerd. De toezichthouder beoordeelt, aan de hand van steekproeven, of de houder redelijkerwijs zorgdraagt dat er een goed beleid is, de medewerkers daarbij zijn betrokken het beleid kennen en uitvoeren. En dat het beleid door het cyclische evalueren en betrekken van medewerkers beter wordt (en niet slechter).
Ik hoop dat je hiermee verder kan met je vraagstuk. Als dat niet zo is hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 06 81343845
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Jolanda Bogerman
>Datum: 2024-02-12 10:59:19
>Onderwerp: Naleven hygienerichtlijn RIVM
> Goedemorgen,
>
>In hoeverre is de RIVM Hygiënerichtlijn voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang leidend? In de richtlijn staat: ‘De hygiënenormen staan in een geel kader. Dit zijn de minimale normen voor een goed hygiënebeleid. Hier moet u aan voldoen’. Een richtlijn is mijn inziens geen wetgeving. Moet de houder deze richtlijn altijd uitdragen? Of is het mogelijk om van de richtlijn af te wijken met een alternatief zoals bij de richtlijn handhygiëne door het dragen van handschoenen? Of bijvoorbeeld als de houder in het V&G beleid beschrijft dat het dragen van een trouwring wordt toegestaan mits deze glad is en er extra aandacht is bij het handenwassen en afdrogen voor de hygiëne mbt de ring. Graag hoor ik van jullie.
>
>Groetjes Jolanda