Meertalige opvang

Gesloten

Beste lezer,

Ik ben onlangs bij een meertalige bso op inspectiebezoek geweest. Daaruit volgt een vraag van mij over de invulling van de meertaligheid.

Deze bso biedt opvang aan 5 basisgroepen. Op 3 van de groepen staan altijd 1 Nederlandstalige en 1 Engelstalige beroepskracht.
Op 2 van de groepen werken alleen Engelstalige beroepskrachten. Deze 2 groepen werken niet samen met de overige 3 basisgroepen. De reden dat er alleen Engelstalige beroepskrachten werkzaam zijn op deze 2 groepen, is dat deze kinderen op een internationale/Engelstalige school zitten – het zijn (volgens de houder) allemaal kinderen van expats en er zijn géén Nederlandstalige kinderen in deze 2 groepen.
Is deze constructie mogelijk volgens de wet? Ik kan er niet goed extra informatie over vinden, afgezien van het feit dat opvang maximaal 50% van de tijd anderstalig mag zijn. Voldoet de houder hier dan aan, aangezien er in de meerderheid van de groepen altijd een Nederlandstalige beroepskracht aanwezig is (en ondanks het feit dat de groepen onderling niet samenwerken)?

Hartelijke groet,
Lisette Vos
GGD HM

Antwoorden

Isabella

12-19-20223:50 pm

Beste Lisette,

Zoals je al aangeeft wordt drie groepen meertalige dagopvang 50% Nederlands en 50% Engels gesproken, zij voldoen aan de voorwaarden bij het besluit meertalige dagopvang.

De groepen waar enkel Engels gesproken wordt, voldoen niet aan bovenstaande besluit, echter kan de houder een beroep doen op ‘ Indien de herkomst van de kinderen in specifieke omstandigheden daartoe noodzaakt, kan mede een andere taal als voertaal worden gebruikt..’ Hier staat echter wel dat mede een andere taal gesproken kan worden. De kinderen zijn in Nederland en vaak zijn op deze groepen ook kinderen van Nederlandse afkomst op de groep aanwezig, ook voor hen is het fijn dat ook het Nederlands gesproken en begrepen wordt. De houder voldoet hier daarom niet aan. Ik weet niet hoe het in deze gemeente geregeld is, er zijn gemeenten die een gedoogbeleid hierin voeren.

3.6

Gebruik van de voorgeschreven voertaal

3.6.1

De Nederlandse taal wordt als voertaal gebruikt. Daar waar naast de Nederlandse taal de Friese taal of een streektaal in levend gebruik is, kan de Friese taal of de streektaal mede als voertaal worden gebruikt. In afwijking hiervan kan meertalige buitenschoolse opvang worden verzorgd conform de definitie en in overeenstemming met de voorwaarden die daarvoor gelden.

(art 1.50 lid 2 en 1.55 lid 1 en 3 Wet kinderopvang)

OF

De Nederlandse taal wordt als voertaal gebruikt. Indien de herkomst van de kinderen in specifieke omstandigheden daartoe noodzaakt, kan mede een andere taal als voertaal worden gebruikt, overeenkomstig een door de houder van het kindercentrum vastgestelde gedragscode.

(art 1.55 lid 2 Wet kinderopvang)

Ik hoop dat je met deze informatie verder kan.

Met vriendelijke groet,

Isabella Bolt

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Mobiel: 06-40961343

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Lisette Vos
>Datum: 2022-12-14 12:22:10
>Onderwerp: Meertalige opvang
> Beste lezer,
>
>Ik ben onlangs bij een meertalige bso op inspectiebezoek geweest. Daaruit volgt een vraag van mij over de invulling van de meertaligheid.
>
>Deze bso biedt opvang aan 5 basisgroepen. Op 3 van de groepen staan altijd 1 Nederlandstalige en 1 Engelstalige beroepskracht.
>Op 2 van de groepen werken alleen Engelstalige beroepskrachten. Deze 2 groepen werken niet samen met de overige 3 basisgroepen. De reden dat er alleen Engelstalige beroepskrachten werkzaam zijn op deze 2 groepen, is dat deze kinderen op een internationale/Engelstalige school zitten – het zijn (volgens de houder) allemaal kinderen van expats en er zijn géén Nederlandstalige kinderen in deze 2 groepen.
>Is deze constructie mogelijk volgens de wet? Ik kan er niet goed extra informatie over vinden, afgezien van het feit dat opvang maximaal 50% van de tijd anderstalig mag zijn. Voldoet de houder hier dan aan, aangezien er in de meerderheid van de groepen altijd een Nederlandstalige beroepskracht aanwezig is (en ondanks het feit dat de groepen onderling niet samenwerken)?
>
>Hartelijke groet,
>Lisette Vos
>GGD HM

Isabella

12-20-202212:01 pm