Hallo Wendy
Na ons telefoongesprek van zonet nog even een korte reactie per mail:
Hoewel een BBL-er onder voorwaarden formatief mag worden ingezet, mag een BBL-er niet worden ingezet als vaste beroepskracht .
Wel kán een BBL-er de tijdelijke vervanger van een vaste beroepskracht zijn, waarbij er voldaan moet zijn aan de voorwaarden van Artikel 9a. De bepaling in het Besluit spreekt niet van een beroepskracht die als vervanger moet worden ingezet, maar laat de gekozen oplossing open, zolang de houder de emotionele veiligheid van en de stabiliteit voor de kinderen heeft geborgd en er sprake is van verantwoorde kinderopvang . Hier kun je in het toezicht in de dialoog met de houder dan ook de nadruk op leggen. Je kunt dus niet zeggen dat een BBL-er of stagiaire wel of niet is toegestaan, het hangt van de omstandigheden af.
In artikel 3 van het Besluit is o.a. geregeld dat er in het pedagogisch beleidsplan een concrete beschrijving dient te zijn opgenomen van de wijze waarop bij toepassing van artikel 9a (https://wetten.overheid.nl/BWBR0039936/2023-07-01/0#Hoofdstuk2_Paragraaf1_Artikel9a) de emotionele veiligheid van en stabiliteit voor de betreffende kinderen wordt geborgd. De oudercommissie heeft via het pedagogisch beleidsplan hierover ook adviesrecht.
Voorbeelden van bespreekpunten:
o Hoe wordt er zorg voor gedragen dat die persoon een vertrouwd gezicht is?
o Hoe wordt in het personeelsbeleid en de roostering rekening gehouden met het (onder normale omstandigheden) kunnen opvangen van afwezigheid door vakantie, verlof of ziekte?
o Welke andere opties heeft de houder overwogen?
o Heeft de houder in het pedagogisch beleidsplan opgenomen dat beroepskrachten in opleiding als vervanger van een vast gezicht kunnen worden ingeroosterd en onder welke voorwaarden?
o Is deze BBL-er een vertrouwd gezicht voor de kinderen, of betreft het een BBL-er van een andere stamgroep of locatie?
o Bij een BOL-er kunnen specifieke andere vragen spelen zoals : is dit voor alle kinderen een vertrouwd gezicht?
o Zie ook de overige voorbeeldvragen onder 3.2 in de denklijn âToezicht op de inzet van vaste beroepskrachtenâ. Het is raadzaam om met de houder een gesprek te voeren over het beleid, de afwegingen en keuzes rondom het afwijken van de vaste beroepskrachten.
Daarna kan de toezichthouder zich een goed en beter beeld vormen over het bieden van verantwoorde kinderopvang op dit punt.
Hartelijke groet,
Cassandra
Met vriendelijke groet,
Cassandra Verspeek
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06 – 28829172
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Wendy Bouwmeester
>Datum: 16/08/2023 12:33
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: medewerker in opleiding, BBL-er of BOL-stagiair, inzetten als bekendgezicht
> Beste collega,
>
>
>
>We zitten hier met enige verwarring.
>
>In het kader van het vaste gezichten criterium mogen medewerkers in opleiding, de BBL-ers, niet als zodanig ingezet worden op een groep.
>
>Maar we twijfelen nu de wijzing op het vaste gezichtencriterium is ingegaan conform artikel 9a: Tijdelijke afwijking aanwezigheid toegewezen vaste beroepskrachten. Mogen BBL-ers en BOL-stagiairs die een bekend/vertrouwd gezicht zijn voor de kinderen op de groep en (onder de voor hen geldende voorwaarden) op de groep werkzaam zijn tijdens de afwezigheid van de vaste beroepskracht onder deze regeling zo ingezet worden? Dus bijvoorbeeld een BBL-er die alleen op de groep werkt onder artikel 9a? Of een BOL-stagiair die met een gediplomeerde invalkracht werkt maar als âvast/bekendâ gezicht wordt ingezet voor de kinderen op de groep conform artikel 9a? Graag horen we, indien mogelijk met enige haast, hoe we hiernaar moeten kijken. We hebben momenteel veel vragen van houders hierover en wij zijn het in het team niet helemaal eens met elkaar hierover. Dank alvast! Met vriendelijke groet,
>
>
>Wendy Bouwmeester
>Toezichthouder Kinderopvang
>GGD regio Utrecht
>T 030-6086086
>M 06-23226205
>Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag
>
>[img:GGD regio Utrecht] (https://www.ggdru.nl/)
>GGD regio Utrecht e-mail disclaimer (https://www.ggdru.nl/disclaimer.html)
>
> (https://nl-nl.facebook.com/GGDrU/) (https://twitter.com/ggdru) [img:youtube] (https://www.youtube.com/user/GezondMN/featured?disable_polymer=1) (https://nl.linkedin.com/company/ggd-midden-nederland)
>
>
>
>Disclaimer
> De informatie verzonden in dit bericht (inclusief de bijlagen) is alleen bestemd voor de geadresseerde en kan vertrouwelijk zijn. Indien dit e-mailbericht niet aan u is gericht, verzoekt GGD regio Utrecht (GGDrU) u het e-mailbericht te retourneren aan de afzender en het ontvangen en verzonden bericht direct te verwijderen. Het is niet toegestaan om een bericht dat niet voor u is bestemd te vermenigvuldigen dan wel te verspreiden. GGDrU staat door de elektronische verzending van dit bericht niet in voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud, noch voor tijdige ontvangst daarvan.
>
>This message (including any attachments) may be privileged or confidential. If you have received it by mistake, please notify the sender by return e-mail and delete directly this message. In view of the electronic nature of this communication, GGDrU is neither liable for the proper and complete transmission of the information contained therein nor for any delay. Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>