mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?

Gesloten

zie onderstaand bericht dat ik van een houder heb gekregen:

Een onafhankelijk bureau hebben uitlaten zoeken in hoeverre de hal meegeteld kan/mag worden als speelruimte. Zie onderstaande info.

Informatie onafhankelijk bureau

Het Bouwbesluit kent voor veilig vluchten meerdere gradaties, waaronder vluchtroute, beschermde vluchtroute, extra beschermde vluchtroute en veiligheidsvluchtroute (deze laatste vorm van veilig vluchten komt in KION-kinderdagverblijven niet voor).

Het Bouwbesluit heeft de volgende definities van de verschillende vluchtroutes:
– Vluchtroute: route die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift;
– Beschermde vluchtroute: buiten een subbrandcompartiment gelegen gedeelte van een vluchtroute die uitsluitend voert door een verkeersruimte;
– Extra beschermde vluchtroute: buiten een brandcompartiment gelegen gedeelte van een beschermde vluchtroute.

Tevens kent het Bouwbesluit nog andere definities die van belang zijn bij dit onderwerp:
– Verblijfsgebied: gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen;
– Verkeersroute: route die begint bij een doorgang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de doorgang van een andere ruimte;
– Verkeersruimte: ruimte bestemd voor het bereiken van een andere ruimte, niet zijnde een ruimte in een verblijfsgebied of in een functiegebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte;
– Artikel 2.107 lid 6: Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.

Afhankelijk van de indeling van het bouwwerk in subbrandcompartimenten, aantal en posities van de uitgangen van de subbrandcompartimenten en maximale loopafstanden is er wel of geen sprake van een beschermde of extra beschermde vluchtroute bij de uitgang van een groepsruimte. Voor deze situaties geldt dat die vluchtroute door een verkeersruimte voert en mag er geen enkele vuurbelasting en obstakels aanwezig zijn. Die betreffende ruimte is dan ook niet bedoeld om te verblijven, maar enkel om door te vluchten.

In de gevallen van de KION-locaties is hier normaliter geen sprake van, omdat een iedere groepsruimte (mits is uitgevoerd als afzonderlijke (beschermd) subbrandcompartiment) een uitgang heeft naar een interne gang en een uitgang heeft rechtstreeks naar buiten (waarna de openbare weg kan worden bereikt zonder poorten/deuren te passeren die kunnen worden geopende zonder gebruik te maken van een los voorwerp.

Als er sprake is van de status ‘vluchtroute’ (dus geen beschermde of extra beschermde vluchtroute) waardoor gevlucht wordt vanuit een groepsruimte, dan voert de vluchtroute door een ruimte dat voor personen is bedoeld en die voert over vloeren, trappen of hellingbanen. Hierbij wordt niet nader aangegeven dat de vluchtroute door een verkeersruimte voert. De betreffende gang hoeft hier dus geen verkeersruimte te zijn, waardoor de gang mag zijn gelegen in een verblijfsgebied. In een verblijfsgebied mogen personen verblijven waaronder het spelen van kinderen.

Te allen tijde geldt wel dat de vluchtroute over de minimale breedte van 85 cm (nieuwbouw, zie artikel 2.107 lid 6) vrij moet zijn en blijven van obstakels. Hiermee wordt ook bedoeld dat obstakels die kunnen vallen waardoor de vluchtroute wordt belemmerd (bv. Instabiele kasten, trappen, etc.) ook moet worden voorkomen.

Als de GGD stelt dat een gang dat wordt gebruikt om door kinderen te spelen, niet kan, is het goed dat de GGD ook aangeeft op basis van welke juridische grondslag dit niet mag.

Groet
Femia Wijnands

Antwoorden

Cassandra Verspeek

07-31-20239:37 am

Beste Femia,

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik iets meer informatie nodig.

Wat is het oordeel van de toezichthouder precies en met welke onderbouwing is de gang niet meegerekend?

Met vriendelijke groet,

Cassandra Verspeek

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06 – 28829172

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Femia Wijnands
>Datum: 2023-07-28 09:07:19
>Onderwerp: mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?
> zie onderstaand bericht dat ik van een houder heb gekregen:
>
>Een onafhankelijk bureau hebben uitlaten zoeken in hoeverre de hal meegeteld kan/mag worden als speelruimte. Zie onderstaande info.
>
>Informatie onafhankelijk bureau
>
>Het Bouwbesluit kent voor veilig vluchten meerdere gradaties, waaronder vluchtroute, beschermde vluchtroute, extra beschermde vluchtroute en veiligheidsvluchtroute (deze laatste vorm van veilig vluchten komt in KION-kinderdagverblijven niet voor).
>
>Het Bouwbesluit heeft de volgende definities van de verschillende vluchtroutes:
>- Vluchtroute: route die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift;
>- Beschermde vluchtroute: buiten een subbrandcompartiment gelegen gedeelte van een vluchtroute die uitsluitend voert door een verkeersruimte;
>- Extra beschermde vluchtroute: buiten een brandcompartiment gelegen gedeelte van een beschermde vluchtroute.
>
>Tevens kent het Bouwbesluit nog andere definities die van belang zijn bij dit onderwerp:
>- Verblijfsgebied: gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen;
>- Verkeersroute: route die begint bij een doorgang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de doorgang van een andere ruimte;
>- Verkeersruimte: ruimte bestemd voor het bereiken van een andere ruimte, niet zijnde een ruimte in een verblijfsgebied of in een functiegebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte;
>- Artikel 2.107 lid 6: Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.
>
>Afhankelijk van de indeling van het bouwwerk in subbrandcompartimenten, aantal en posities van de uitgangen van de subbrandcompartimenten en maximale loopafstanden is er wel of geen sprake van een beschermde of extra beschermde vluchtroute bij de uitgang van een groepsruimte. Voor deze situaties geldt dat die vluchtroute door een verkeersruimte voert en mag er geen enkele vuurbelasting en obstakels aanwezig zijn. Die betreffende ruimte is dan ook niet bedoeld om te verblijven, maar enkel om door te vluchten.
>
>In de gevallen van de KION-locaties is hier normaliter geen sprake van, omdat een iedere groepsruimte (mits is uitgevoerd als afzonderlijke (beschermd) subbrandcompartiment) een uitgang heeft naar een interne gang en een uitgang heeft rechtstreeks naar buiten (waarna de openbare weg kan worden bereikt zonder poorten/deuren te passeren die kunnen worden geopende zonder gebruik te maken van een los voorwerp.
>
>Als er sprake is van de status âvluchtrouteâ (dus geen beschermde of extra beschermde vluchtroute) waardoor gevlucht wordt vanuit een groepsruimte, dan voert de vluchtroute door een ruimte dat voor personen is bedoeld en die voert over vloeren, trappen of hellingbanen. Hierbij wordt niet nader aangegeven dat de vluchtroute door een verkeersruimte voert. De betreffende gang hoeft hier dus geen verkeersruimte te zijn, waardoor de gang mag zijn gelegen in een verblijfsgebied. In een verblijfsgebied mogen personen verblijven waaronder het spelen van kinderen.
>
>Te allen tijde geldt wel dat de vluchtroute over de minimale breedte van 85 cm (nieuwbouw, zie artikel 2.107 lid 6) vrij moet zijn en blijven van obstakels. Hiermee wordt ook bedoeld dat obstakels die kunnen vallen waardoor de vluchtroute wordt belemmerd (bv. Instabiele kasten, trappen, etc.) ook moet worden voorkomen.
>
>Als de GGD stelt dat een gang dat wordt gebruikt om door kinderen te spelen, niet kan, is het goed dat de GGD ook aangeeft op basis van welke juridische grondslag dit niet mag.
>
>Groet
>Femia Wijnands

Femia Wijnands

07-31-202311:09 am

Ik moet dit beoordelen, en de uitleg van het bouwbesluit was voor mij nieuw. Ook op Kennisnet wordt niet echt antwoord gegeven. Ik heb het als volgt beoordeeld (het rapport is nog niet in concept).

De twee basisgroepen van de BSO maken gebruik van twee eigen groepsruimtes. Beide groepsruimtes zijn 53,49 m². Samen is dit 106,98 m².

De BSO heeft een eigen gang. Deze gang is 18,15 x 2,84 meter. In totaal is dit 58,95 m². Een extern en onafhankelijk bureau ( Van Huizen Advies B.V.) heeft hiernaar gekeken en aangegeven;

citaat
‘Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert’. Artikel 2.107 lid 6: van het bouwbesluit.
De houder heeft in de berekening voor de beschikbare vierkante meters de gang meegenomen en de vierkante meters als volgt bepaald:
18,18 x 1,84 meter, in totaal is dit 33,40 m². De vluchtroute heeft een vrije doorgang van een meter.

Punt van aandacht is dan echter wel de opmerking, naar aanleiding van het bepaalde in artikel 2.107 lid 6, dat de vluchtroute vrij moet zijn en blijven van obstakels zoals instabiele kasten. Dit is besproken met een medewerker van de afdeling facilitair KION.

Met vriendelijke groet,

Femia Wijnands
Toezichthouder Kinderopvang

Werkdagen even weken: maandag tot en met vrijdag;
Werkdagen oneven weken: maandag tot en met donderdag.
Mobiel telefoonnummer: 06 34987177

[GGD Logo]
GGD Gelderland-Zuid
Postbus 1120 | 6501 BC Nijmegen
T (088) 144 71 44
www.ggdgelderlandzuid.nl

Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: maandag 31 juli 2023 09:29
Aan: Femia Wijnands
Onderwerp: (Referentienummer:165092) mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?

Beste Femia,

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik iets meer informatie nodig.

Wat is het oordeel van de toezichthouder precies en met welke onderbouwing is de gang niet meegerekend?

Met vriendelijke groet,

Cassandra Verspeek

Helpdesk kinderopvang

[cid:image002.png@01D9C3A4.EA08D300]

Mobiel: 06 – 28829172

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl

Twitter : @GGDGHORNL

Van: Femia Wijnands
Datum: 2023-07-28 09:07:19
Onderwerp: mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?

zie onderstaand bericht dat ik van een houder heb gekregen:

Een onafhankelijk bureau hebben uitlaten zoeken in hoeverre de hal meegeteld kan/mag worden als speelruimte. Zie onderstaande info.

Informatie onafhankelijk bureau

Het Bouwbesluit kent voor veilig vluchten meerdere gradaties, waaronder vluchtroute, beschermde vluchtroute, extra beschermde vluchtroute en veiligheidsvluchtroute (deze laatste vorm van veilig vluchten komt in KION-kinderdagverblijven niet voor).

Het Bouwbesluit heeft de volgende definities van de verschillende vluchtroutes:
– Vluchtroute: route die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift;
– Beschermde vluchtroute: buiten een subbrandcompartiment gelegen gedeelte van een vluchtroute die uitsluitend voert door een verkeersruimte;
– Extra beschermde vluchtroute: buiten een brandcompartiment gelegen gedeelte van een beschermde vluchtroute.

Tevens kent het Bouwbesluit nog andere definities die van belang zijn bij dit onderwerp:
– Verblijfsgebied: gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen;
– Verkeersroute: route die begint bij een doorgang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de doorgang van een andere ruimte;
– Verkeersruimte: ruimte bestemd voor het bereiken van een andere ruimte, niet zijnde een ruimte in een verblijfsgebied of in een functiegebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte;
– Artikel 2.107 lid 6: Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.

Afhankelijk van de indeling van het bouwwerk in subbrandcompartimenten, aantal en posities van de uitgangen van de subbrandcompartimenten en maximale loopafstanden is er wel of geen sprake van een beschermde of extra beschermde vluchtroute bij de uitgang van een groepsruimte. Voor deze situaties geldt dat die vluchtroute door een verkeersruimte voert en mag er geen enkele vuurbelasting en obstakels aanwezig zijn. Die betreffende ruimte is dan ook niet bedoeld om te verblijven, maar enkel om door te vluchten.

In de gevallen van de KION-locaties is hier normaliter geen sprake van, omdat een iedere groepsruimte (mits is uitgevoerd als afzonderlijke (beschermd) subbrandcompartiment) een uitgang heeft naar een interne gang en een uitgang heeft rechtstreeks naar buiten (waarna de openbare weg kan worden bereikt zonder poorten/deuren te passeren die kunnen worden geopende zonder gebruik te maken van een los voorwerp.

Als er sprake is van de status ‘vluchtroute’ (dus geen beschermde of extra beschermde vluchtroute) waardoor gevlucht wordt vanuit een groepsruimte, dan voert de vluchtroute door een ruimte dat voor personen is bedoeld en die voert over vloeren, trappen of hellingbanen. Hierbij wordt niet nader aangegeven dat de vluchtroute door een verkeersruimte voert. De betreffende gang hoeft hier dus geen verkeersruimte te zijn, waardoor de gang mag zijn gelegen in een verblijfsgebied. In een verblijfsgebied mogen personen verblijven waaronder het spelen van kinderen.

Te allen tijde geldt wel dat de vluchtroute over de minimale breedte van 85 cm (nieuwbouw, zie artikel 2.107 lid 6) vrij moet zijn en blijven van obstakels. Hiermee wordt ook bedoeld dat obstakels die kunnen vallen waardoor de vluchtroute wordt belemmerd (bv. Instabiele kasten, trappen, etc.) ook moet worden voorkomen.

Als de GGD stelt dat een gang dat wordt gebruikt om door kinderen te spelen, niet kan, is het goed dat de GGD ook aangeeft op basis van welke juridische grondslag dit niet mag.

Groet
Femia Wijnands

Cassandra Verspeek

08-01-20232:14 pm

Beste Femia

We spreken elkaar straks om 15.30 uur.

Ik stuur je hierbij alvast wat informatie over dit onderwerp

De FAQs over de hal/gang als binnenspeelruimte vind je hier (https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.fcgi?action=viewKbEntry&id=60)en hier (https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.fcgi?action=viewKbEntry&id=207)

Hierin staat o.a. beschreven dat het bij plattegronden waar de gang als ‘verkeersruimte’ is betiteld van meerdere factoren afhankelijk is. We verwachten van toezichthouders wet kinderopvang niet dat ze alle ins en outs van de bouwregelgeving kennen en er kan bovendien sprake zijn van lokale regelgeving in de gemeente die iets zegt over de vraag welke ruimten in een pand geschikt zijn voor opvang. Vaak gaan andere afdelingen binnen een gemeente over kinderopvang en over bouw- en woningtoezicht en is er niet altijd afstemming over tussen beide afdelingen. Ons advies is daarom bij het meerekenen van ‘verkeersruimten’ bij de gemeente na te gaan of er lokaal beleid is op dit gebied en af te stemmen hoe de situatie te beoordelen. Zo vind je bijvoorbeeld op de website van de gemeente Amsterdam (https://www.amsterdam.nl/sociaaldomein/onderwijs-leerplicht/kwaliteit-opvang/kwaliteitseisen/oppervlakte/)dat ze als eis stellen dat het om ‘ verblijfsruimte ‘ gaat.

Nog wat andere bronnen:

Het waarborgfonds kinderopvang adviseert (dit is geen wet..) dat de gang minimaal 3 meter breed moet zijn bij gebruik als speelruimte zie deze link (https://www.waarborgfondskinderopvang.nl/sites/default/files/afbeeldingen/Kwaliteitskader/Kwaliteitskader_Huisvesting_Kinderopvang.pdf), op pagina 7.

Verder is er jurisprudentie over de vraag of een relatief smalle gang waar veel deuren op uit komen (los van de vraag of het een ‘vluchtroute’ betreft) wel geschikt is als vierkante meters speelruimte (in dit geval was het antwoord ‘nee’ dus ook de betiteling ‘verkeersruimte’ zonder vluchtroute te zijn kan in bepaalde situatie maken dat het niet redelijk is deze oppervlakte verkeersruimte naar evenredigheid mee te tellen bij het aantal).

Ook is er een uitspraak over de vraag of een deel vluchtroute inderdaad van de beschikbare oppervlakte kan worden afgetrokken (dat mag). zie FAQs voor de links naar de uitspraken.

Blijft tot slot de vraag of de ruimtes veilig en toegankelijk zijn en of ze adequaat zijn ingericht/geschikt zijn om te spelen. En of kinderen hier daadwerkelijk structureel gebruik van maken en kunnen maken. Een paar extra vierkante meters die net een extra kindplaats zouden betekenen is niet realistisch omdat het kind niet in zijn eentje op de gang gaat zitten bijvoorbeeld.

Een concrete vraag van mij nav de plattegrond: welk deel van de gang is 18,14 lang? ik kon het niet goed lezen..

Met vriendelijke groet,

Cassandra Verspeek

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06 – 28829172

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Femia Wijnands
>Datum: 31/07/2023 11:52
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:165092) mag een gang meegeteld in het berekenvan de kind aantallen?
> Ik moet dit beoordelen, en de uitleg van het bouwbesluit was voor mij nieuw. Ook op Kennisnet wordt niet echt antwoord gegeven. Ik heb het als volgt beoordeeld (het rapport is nog niet in concept).
>
>
>
>De twee basisgroepen van de BSO maken gebruik van twee eigen groepsruimtes. Beide groepsruimtes zijn 53,49 m². Samen is dit 106,98 m².
>
>
>
>De BSO heeft een eigen gang. Deze gang is 18,15 x 2,84 meter. In totaal is dit 58,95 m². Een extern en onafhankelijk bureau ( Van Huizen Advies B.V.) heeft hiernaar gekeken en aangegeven;
>
>
>
>citaat
>
>’Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert’. Artikel 2.107 lid 6: van het bouwbesluit.
>
>De houder heeft in de berekening voor de beschikbare vierkante meters de gang meegenomen en de vierkante meters als volgt bepaald:
>
>18,18 x 1,84 meter, in totaal is dit 33,40 m². De vluchtroute heeft een vrije doorgang van een meter.
>
>
>
>Punt van aandacht is dan echter wel de opmerking, naar aanleiding van het bepaalde in artikel 2.107 lid 6, dat de vluchtroute vrij moet zijn en blijven van obstakels zoals instabiele kasten. Dit is besproken met een medewerker van de afdeling facilitair KION.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Femia Wijnands
>
>Toezichthouder Kinderopvang
>
>
>
>Werkdagen even weken: maandag tot en met vrijdag;
>
>Werkdagen oneven weken: maandag tot en met donderdag.
>
>Mobiel telefoonnummer: 06 34987177
>
>
>
>
>
>
>[img:GGD Logo]
>GGD Gelderland-Zuid
>
>
>Postbus 1120 | 6501 BC Nijmegen
>
>
>T (088) 144 71 44
>
>
>www.ggdgelderlandzuid.nl (http://www.ggdgelderlandzuid.nl/)
>
>
>
>
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: maandag 31 juli 2023 09:29
>Aan: Femia Wijnands
>Onderwerp: (Referentienummer:165092) mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?
>
>
>
>Beste Femia,
>
>
>
>Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik iets meer informatie nodig.
>
>Wat is het oordeel van de toezichthouder precies en met welke onderbouwing is de gang niet meegerekend?
>
>
>
>
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Cassandra Verspeek
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Mobiel: 06 – 28829172
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: Femia Wijnands
>>Datum: 2023-07-28 09:07:19
>>Onderwerp: mag een gang meegeteld in het bereken van de kind aantallen?
>>
>>
>>zie onderstaand bericht dat ik van een houder heb gekregen:
>>
>>Een onafhankelijk bureau hebben uitlaten zoeken in hoeverre de hal meegeteld kan/mag worden als speelruimte. Zie onderstaande info.
>>
>>Informatie onafhankelijk bureau
>>
>>Het Bouwbesluit kent voor veilig vluchten meerdere gradaties, waaronder vluchtroute, beschermde vluchtroute, extra beschermde vluchtroute en veiligheidsvluchtroute (deze laatste vorm van veilig vluchten komt in KION-kinderdagverblijven niet voor).
>>
>>Het Bouwbesluit heeft de volgende definities van de verschillende vluchtroutes:
>>- Vluchtroute: route die begint in een voor personen bestemde ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt op een veilige plaats, zonder dat gebruik behoeft te worden gemaakt van een lift;
>>- Beschermde vluchtroute: buiten een subbrandcompartiment gelegen gedeelte van een vluchtroute die uitsluitend voert door een verkeersruimte;
>>- Extra beschermde vluchtroute: buiten een brandcompartiment gelegen gedeelte van een beschermde vluchtroute.
>>
>>Tevens kent het Bouwbesluit nog andere definities die van belang zijn bij dit onderwerp:
>>- Verblijfsgebied: gebruiksgebied of een gedeelte daarvan voor het verblijven van personen;
>>- Verkeersroute: route die begint bij een doorgang van een ruimte, uitsluitend voert over vloeren, trappen of hellingbanen en eindigt bij de doorgang van een andere ruimte;
>>- Verkeersruimte: ruimte bestemd voor het bereiken van een andere ruimte, niet zijnde een ruimte in een verblijfsgebied of in een functiegebied, een toiletruimte, een badruimte of een technische ruimte;
>>- Artikel 2.107 lid 6: Een vluchtroute heeft een vrije doorgang met een breedte van ten minste 0,85 m en een hoogte van ten minste de in tabel 2.101 aangegeven waarde. Dit geldt niet voor zover de vluchtroute over een trap voert.
>>
>>Afhankelijk van de indeling van het bouwwerk in subbrandcompartimenten, aantal en posities van de uitgangen van de subbrandcompartimenten en maximale loopafstanden is er wel of geen sprake van een beschermde of extra beschermde vluchtroute bij de uitgang van een groepsruimte. Voor deze situaties geldt dat die vluchtroute door een verkeersruimte voert en mag er geen enkele vuurbelasting en obstakels aanwezig zijn. Die betreffende ruimte is dan ook niet bedoeld om te verblijven, maar enkel om door te vluchten.
>>
>>In de gevallen van de KION-locaties is hier normaliter geen sprake van, omdat een iedere groepsruimte (mits is uitgevoerd als afzonderlijke (beschermd) subbrandcompartiment) een uitgang heeft naar een interne gang en een uitgang heeft rechtstreeks naar buiten (waarna de openbare weg kan worden bereikt zonder poorten/deuren te passeren die kunnen worden geopende zonder gebruik te maken van een los voorwerp.
>>
>>Als er sprake is van de status âvluchtrouteâ (dus geen beschermde of extra beschermde vluchtroute) waardoor gevlucht wordt vanuit een groepsruimte, dan voert de vluchtroute door een ruimte dat voor personen is bedoeld en die voert over vloeren, trappen of hellingbanen. Hierbij wordt niet nader aangegeven dat de vluchtroute door een verkeersruimte voert. De betreffende gang hoeft hier dus geen verkeersruimte te zijn, waardoor de gang mag zijn gelegen in een verblijfsgebied. In een verblijfsgebied mogen personen verblijven waaronder het spelen van kinderen.
>>
>>Te allen tijde geldt wel dat de vluchtroute over de minimale breedte van 85 cm (nieuwbouw, zie artikel 2.107 lid 6) vrij moet zijn en blijven van obstakels. Hiermee wordt ook bedoeld dat obstakels die kunnen vallen waardoor de vluchtroute wordt belemmerd (bv. Instabiele kasten, trappen, etc.) ook moet worden voorkomen.
>>
>>Als de GGD stelt dat een gang dat wordt gebruikt om door kinderen te spelen, niet kan, is het goed dat de GGD ook aangeeft op basis van welke juridische grondslag dit niet mag.
>>
>>Groet
>>Femia Wijnands
>>
>>
>

Cassandra Verspeek

08-02-202312:46 pm