Hoi Fred,
Dank je wel voor je antwoord.
Het is goed om deze bevestiging te krijgen.
Inderdaad een leuk Forum onderwerp, want volgens mij komen er momenteel veel PM-ers vanuit Variva.
Met vriendelijke groet,
M. (Marleen) de Jong| Toezichthouder Kinderopvang
m 06-13233392
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag
e m.de.jong@ggdzhz.nl
w www.dienstgezondheidjeugd.nl
[logo DG&Jzhz]
Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Verzonden: woensdag 9 november 2022 16:09
Aan: Jong, M de (Marleen)
Onderwerp: (Referentienummer:164339) Leer-arbeidsovereenkomst BBL’er
Hoi Marleen,
Inderdaad staat op de website als kenmerk een avond per week les en minimaal 12 uur ‘stage’. Om te beginnen is stage een beetje lastig begrip dat vaker wordt gebruikt bij de BBL. Doorgaans spreek je in de kinderopvang bij een BOL’er van een stage (stagiair; heeft een eigen definitie in de Wko). Een BBL’er is gezien de Wko geen stagiaire maar een beroepskracht in opleiding (ook eigen definitie in de Wko. De beroepskracht in opleiding wordt daarmee onderscheiden van de stagiaire.
Maar goed los daarvan geldt het bepaalde in de cao gezien de Wko 1.50 lid 1 en Besluit kwaliteit (art 7 lid 1, 8 en 9/16 lid 1, 7 en 8. Verwezen wordt naar RWko art 7+9/9a+9c. Dus:
‘De inzet van beroepskrachten in opleiding en stagiairs…geschiedt overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst Kinderopvang’
+
‘Bij de inzet van beroepskrachten in opleiding en stagiairs wordt rekening gehouden met de opleidingsfase waarin zij zich op dat moment bevinden.’
In de cao staat
De cao noemt een beroepskracht in opleiding een student-medewerker. Definitie cao: Student-medewerker: iemand voor wie het volgende geldt:
· Ze volgt een opleiding die kwalificerend is voor de functie van pedagogisch medewerker. Dit kan een van de volgende opleidingen zijn: een mbo-opleiding: beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of derde leerweg (ook wel ovo genoemd) …
· De werkgever heeft met haar een (leer)arbeidsovereenkomst gesloten.’
In art 9.6.1 staat (vrij vertaald):
· Erkenning leerbedrijven
· Dagopvang –> leerarbeidsovereenkomst voor minstens 20 uur per week.
· Buitenschoolse opvang –> leerarbeidsovereenkomst voor minstens 12 uur per week.
Er mag daarvan niet worden afgeweken (behalve als de opleiding langer duurt).
Zo staat het in de Wko en cao. Ik ben benieuw waarop de houder de afwijking baseert. Op de huidige wijze wordt niet voldaan aan de eis in de Wko/Cao. De Wko geldt, niet het beleid van de opleiding.
Het is sowieso de bedoeling dat de student gedurende eerste twee fasen van de opleiding (conform schema bijlage 9 in de cao) voor een gedeelte formatief wordt ingezet. De ander deel van de tijd kan boventallig besteed worden aan opleidingstaken. De BBL’er moet dan wel voor het volle aantal uren -formatieve en niet formatieve inzet- een overeenkomst krijgen. Als sprake is van een verkorte opleiding dan kan de verdeling (zoals staat in de noot over Wijze van vaststelling opleidingsfase in bijlage 9) in elkaar geschoven worden. Het jaar wordt dan grofweg in drie fasen verdeeld overeenkomstig de voortgang.
Ik hoop je hiermee verder te helpen. Misschien ook wel een leuk vraagstuk voor het Forum. Maar ik vertrouw erop dat je hiermee vooruit kunt.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
[cid:image002.png@01D8F50E.212EC490]
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: M de (Marleen) Jong
Datum: 2022-11-07 15:31:06
Onderwerp: Leer-arbeidsovereenkomst BBL’er
Ik ben aan het twijfelen geslagen over de arbeidsovereenkomst die een BBL-er moet hebben bij formatieve inzet.
Het volgende staat in de cao.
Gaat de mbo-student werken in de dagopvang? Dan krijgt ze een leer-arbeidsovereenkomst voor minstens 20 uur per week.
De student waar het om gaat heeft een leer-arbeidsovereenkomst voor 16 uur met de houder. De houder geeft aan dat de student 12 uur per week op de groep werkt (2 dagdelen) en daarnaast opdrachten maakt en overleggen bijwoont. Zo komt zij aan de 16 uur per week die in haar contract staat.
Dit leek mij niet voldoende. De houder vertelt dat opleidingsinstituut Variva aangeeft dat een BBL-er 12 uur per week stage moet lopen. Dit staat inderdaad op de website:
Lesdagen & Stageduur
Eén avond per week les met minimaal 12 uur per week stage
Heel veel studenten volgen hun opleiding bij Variva. Het kan toch niet zo zijn dat al die studenten te weinig stage-uren maken?
Of begrijp ik die 20 uur verkeerd?
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.