Hoi Fred,
Helder! Dank je!
Met vriendelijke groet,
Nergiz Söner
Coördinerend toezichthouder kwaliteit & communicatie
Toezicht & Handhaving Inspectie Kinderopvang
06 – 10 24 53 99
n.soner@utrecht.nl
www.utrecht.nl
Gemeente Utrecht
Volksgezondheid
maandag t/m donderdag
[cid:image001.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image002.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image003.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image004.png@01D9B895.86A04AB0]
[Standaard]
Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: donderdag 13 juli 2023 18:27
Aan: Söner, Nergiz
Onderwerp: (Referentienummer:165054) kunstnagels in de kinderopvang
Hoi Nergiz,
Sorry voor de late reactie. Ik neem aan dat je de verklaring van Rivm op ons forum hebt gezien. Ik plak het even onder mijn reactie. Jullie verklaring lijkt me prima. Een dingetje; je zegt nog geen wettelijke verplichting. Het Rivm stelt (in andere reacties) terecht dat de hygiëne richtlijn geen wettelijke eis is. Naar verwachting zal een wettelijke verplichting voor gelnagels niet snel gebeuren.
Onder ons. Het blijft zo dat de houder verantwoordelijk blijft tot het opstellen van een verantwoord beleid V&G. Daarbij moeten wettelijke eisen, en normen in alle redelijkheid, in acht worden genomen. We willen enerzijds niet dat door optreden van de toezichthouder de GGD de dienst gaat uitmaken. Anderzijds willen we dat een verantwoord niveau voor V&G wordt behaald en dat de houder daar alles aan doet en daarvoor alle verantwoordelijk neemt. Het blijft lastig waar de grens ligt en wat de rol van de toezichthouder precies is. Elk geval dat wordt beoordeeld, aan de hand van steekproeven, of de houder redelijkerwijs zorgdraagt dat er een goed beleid is, de medewerkers daarbij zijn betrokken het beleid kennen en uitvoeren. En dat het beleid door het cyclische evalueren en betrekken van medewerkers beter wordt (en niet slechter).
Ik hoop dat je vraag hiermee voldoende is beantwoord anders hoor ik het wel.
Hartelijke groet, Fred van der Wal
Forum:
Verduidelijking van de hygiënerichtlijn met betrekking tot dragen van gelnagels.
Het RIVM (LCHV) heeft ons vanwege de onrust over nagellak, nagelversiering en kunstnagels het volgende laten weten. Oorzaak is een verduidelijking over gel-en acrylnagels in de Hygiënerichtlijn voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang, afgelopen mei.
“Recent is de norm over nagellak en kunstnagels in de hygiënerichtlijn verduidelijkt. Gel- en acrylnagels vallen expliciet ook onder kunstnagels. Het blijkt nu dat de richtlijn door sommige organisaties zo is geïnterpreteerd dat gel- en acrylnagels wel acceptabel zijn. Er zijn daardoor veel vragen in de sector.
Op Ouders van Nu is een artikeltje verschenen dat hier op in gaat. Het artikel is in lijn met de reactie van LCHV dat de richtlijn leidend is en een norm stelt voor een hygiënische werkwijze, maar geen wettelijke verplichting is. Ook wordt er verwezen naar het feit dat de huidige norm in 2016 met de werkgroep is gesteld en dat in 2024 een nieuwe richtlijn wordt verwacht. LCHV zal vragen ook in deze lijn beantwoorden. Het is mogelijk een vraagsteller naar dit artikel op Ouders van Nu te verwijzen. Bij inhoudelijke vervolgvragen over (afwijken van de) normen over nagels kan worden overlegd met de THZ- of DI-collega’s binnen de GGD. Het LCHV kan worden benaderd om mee te denken met de THZ of DI.’’
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
[cid:image006.png@01D9B895.86A04AB0]
Telefoon: 06 81343845
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Söner, Nergiz >
Datum: 11/07/2023 12:20
Aan: Helpdesk Kinderopvang >
Onderwerp: kunstnagels in de kinderopvang
Beste GGD GHOR,
Nav de verduidelijking in de hygiënerichtlijnen van het RIVM over kunstnagels, krijgen we vragen van houders.
De onderstaande vraag is gesteld:
* Wat is nu de norm en is het een wettelijke verplichting om geen kunstnagels te dragen?
Wij willen graag alle houders hierover informeren door onderstaande antwoord te sturen en willen dit graag ook even juridisch checken bij jullie:
De meeste ziekten worden overgebracht via de handen. Nagellak, nagelversieringen en kunstnagels horen niet bij een goede handhygiëne en worden daarom afgeraden door het RIVM.
De toezichthouder Inspectie Kinderopvang kan het dragen van nagellak en/of kunstnagels controleren, maar het is nog geen wettelijke verplichting. Dus als een medewerker in de kinderopvang nagellak draagt en verder allerlei maatregelen treft om de hygiëne te waarborgen, hoeft dat niet perse een onaanvaardbaar risico te zijn. Dit is erg afhankelijk van de situatie en de getroffen maatregelen. Het brengt wel risico’s met zich mee en vraagt daarom ook om andere/aanvullende maatregelen te treffen. De toezichthouder kan dit beoordelen.
Maar het is wel de norm dat nagellak, nagelversieringen en/of kunstnagels niet gedragen worden. Dit geldt al sinds 2016, maar staat sinds 1 mei 2023 beschreven in de hygiënerichtlijnen.
Hebben jullie verder nog aanvullingen of een advies?
Met vriendelijke groet,
Nergiz Söner
Coördinerend toezichthouder kwaliteit & communicatie
Toezicht & Handhaving Inspectie Kinderopvang
06 – 10 24 53 99
n.soner@utrecht.nl
www.utrecht.nl
Gemeente Utrecht
Volksgezondheid
maandag t/m donderdag
[cid:image001.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image002.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image003.png@01D9B895.86A04AB0] [cid:image004.png@01D9B895.86A04AB0]
[Standaard]
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.