kind ouder dan 12 op de BSO

Gesloten

Daarnaast wordt bij dezelfde houder een 13 jarig kind (bijna 14 jaar) met syndroom van down opgevangen op de BSO. Dit kind volgt speciaal onderwijs en wordt na afloop naar de BSO gebracht. Wat zijn de mogelijkheden voor dit kind m.b.t. buitenschoolse opvang?

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Fred

02-09-20235:19 pm

Hoi Monique,

Hierbij een reactie op het kind ouder dan 12 op de BSO. Ik geef je een reactie aan de hand van een reactie die ik eerder heb gegeven aan je collega Yvonne d.d. 10-3-â21. Als uitgangspunt daarbij hanteer ik de definitie in de Wko. Die is Kinderopvang: bedrijfsmatig of anders dan om niet verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint.

Er staat geen exacte leeftijd genoemd. Jij geeft aan dat het kind nog (speciaal) onderwijs volgt. Als dat “primair” onderwijs is dan is dat type onderwijs elk geval niet uitgesloten in de Wko. Een vraag kan dan zijn of dat gelijkstaat aan basisonderwijs, gezien de Wko.

” Speciaal onderwijs

Het speciaal onderwijs is er voor leerlingen die specialistische of intensieve onderwijsbegeleiding nodig hebben. Er is speciaal basisonderwijs (sbo), speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso).

Speciaal basisonderwijs (sbo)

Soms kan een gewone basisschool een kind niet helpen bij leerproblemen. Het kind kan dan terecht op het speciaal basisonderwijs. Speciale basisscholen zijn bedoeld voor onder andere:

· moeilijk lerende kinderen;

· kinderen met opvoedingsmoeilijkheden;

· kinderen met gedragsproblemen.

Kenmerken speciaal basisonderwijs

Scholen in het sbo hebben dezelfde kerndoelen als gewone basisscholen. Maar de leerlingen in het sbo krijgen meer tijd om die te halen. De groepen in het speciaal basisonderwijs zijn kleiner en er zijn meer deskundigen om te helpen met leren. Leerlingen kunnen tot hun 14e jaar op een school voor speciaal basisonderwijs terecht.”

Als het kind in jouw casus gebruikt maakt van speciaal basisonderwijs, dan is dat gezien Rijksoverheidsinformatie gelijkgesteld aan âregulierâ basisonderwijs. Het kind kan dus waarschijnlijk tot het eind daarvan gebruik maken van buitenschoolse opvang. Ik vermoed dat de toeslag. als daarvan sprake is, daar keurig op aansluit. Mogelijk moet de ouder dat informeren. Maar de houder moet zorgen dat die de (extra) zorg, als daarvan sprake is aankan en dat inbedden in beleid. Mocht er sprake zijn dat deze opvang speciale vraagstukken oproept, bijvoorbeeld wat betreft gedrag of begeleiding dan moet het Pedagogisch beleidsplan daarop aansluiten. De (overige) ouders/oudercommissie hebben daar adviesrecht over. Hetzelfde geldt voor veiligheid- en gezondheidsbeleid. Mocht de situatie ertoe leiden dat daarvoor bijzondere punten aandacht nodig hebben of voorzieningen nodig zijn, dan moet dit zijn verwerkt is het beleid. Is er sprake van anders dan gewone voorzieningen, dan mag op grond van informatieplicht (Wko art 1.54 lid 1) verwacht worden dat ouders daarover zijn geïnformeerd.

Ik hoop dat je wat dit vraagstuk betreft verder kan met het antwoord. Ik laat de vraag open dan kan je nog ene reactie op de andere vraag verwachten.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: “Wal, Fred van der”
>Datum: 09/02/2023 17:30
>Aan: Helpdesk Kinderopvang
>Onderwerp: kind ouder dan 12 op de BSO
> Daarnaast wordt bij dezelfde houder een 13 jarig kind (bijna 14 jaar) met syndroom van down opgevangen op de BSO. Dit kind volgt speciaal onderwijs en wordt na afloop naar de BSO gebracht. Wat zijn de mogelijkheden voor dit kind m.b.t. buitenschoolse opvang?
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Fred

02-09-20235:37 pm

NPS script

02-13-202311:38 am