Hallo Renate,
Bedankt voor de reactie!
Er is inderdaad sprake van een overtreding op samenhangende eisen. Dus die overtredingen staan inderdaad vast.
De houder was zich naar eigen zeggen er niet bewust van dat de PM’er niet kwalificeerde en aanvullende scholing nodig heeft.
Nu is de houder op zoek naar manieren om deze beroepskracht wel te laten kwalificeren n.a.v. de overtredingen en haar scholing te laten volgen. De opleiding ‘Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’ staat wel in de diplomalijst (bijlage 13.1) vermeldt als opleiding die kwalificeert met aanvullend bewijs. Dus dan voldoet ze in ieder geval aan die instroomeis.
De regel dat maximaal de helft van de formatief in te zetten beroepskrachten in opleiding mag zijn is mij bekend. Daar kunnen ze aan voldoen.
Wat ik lastig vind is bepalen wanneer er aan de voorwaarden voor PMIO wordt voldaan (BOL en BBL zie ik veel vaker). Ik kom dit soort instroomtrajecten niet zo vaak tegen en dacht dat het voor EVC trajecten bedoeld was en heb denk ik zelf niet helemaal duidelijk wat een PMIO precies is. Het traject wordt vrij kort, maar in de voorwaarden van de CAO wordt gesproken over minimaal 2x pj een functioneringsgesprek, dat red je niet. De aanvullende opleiding duurt vermoed ik maar een paar maanden, maar er moet binnen 2 maanden een ontwikkelplan worden opgesteld. Dus dan heb je een ontwikkelplan voor 1.5 maand opgesteld? En moet je daar ook fases in bepalen? Vandaar mijn verwarring, ik dacht dat de benaming PMIO over langere trajecten ging, vanwege de gestelde voorwaarden.
Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk verwoord heb zo.
Met vriendelijke groet,
Eva Vroomen
toezichthouder kinderopvang
Aanwezig: ma – di – wo ochtend– do
[cid:image001.png@01D981BE.0DFC53F0]
Postbus 8684
5605 KR. Eindhoven
www.ggdbzo.nl
T:
E:
+31 88 0031 573
e.vroomen@GGDBZO.nl
De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht onterecht ontvangt, vragen wij u de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.
Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: maandag 8 mei 2023 12:12
Aan: Eva Vroomen
Onderwerp: (Referentienummer:164869) inzetbaarheid PMIO?
Hallo Eva,
Begrijp ik goed dat tijdens het inspectiebezoek een beroepskracht werkzaam was die niet voldeed aan de kwalificatie-eis?
En dat dezelfde beroepskracht op dat moment ook niet werd ingezet als PMIO-er, aangezien je aangeeft dat de houder voornemens is om deze beroepskracht nog een aanvullende scholing te gaan laten volgen?
Zo ja, dan is er sprake van een overtreding op samenhangende eisen (beroepskwalificatie en BKR).
Je geeft echter aan dat de houder voornemens is om deze beroepskracht vooruitzicht te bieden op aanvullende scholing en/of een traject als PMIO-er.
Aan de inzet van een PMIO-er zijn verschillende voorwaarden verbonden, die je hier kunt vinden: Werken als pedagogisch medewerker in ontwikkeling | Kinderopvang werkt! (kinderopvang-werkt.nl)
Pas als aan deze voorwaarden wordt voldaan, mag een PMIO-er formatief worden ingezet.
Let op: er geldt een tijdelijke regeling m.b.t. de inzet van de hoeveelheid beroepskrachten in opleiding en stagiairs die ingezet mogen worden. Maximaal de helft van het minimaal in te zetten aantal beroepskrachten op een locatie mogen beroepskrachten in ontwikkeling of stagiairs zijn. Waarbij het aantal in te zetten stagiairs maximaal een derde van het totaal aantal in te zetten beroepskrachten bedraagt. (Deze regel geldt niet voor medewerkers die bezig zijn met een opleiding, maar al wel gekwalificeerd zijn om als pedagogisch medewerker te werken.)
Heb ik je zo verder geholpen?
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
[cid:image003.png@01D981BE.0DFC53F0]
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Eva Vroomen >
Datum: 04/05/2023 16:11
Aan: Helpdesk Kinderopvang >
Cc: Iris Pluijm – van Hout >
Onderwerp: inzetbaarheid PMIO?
Beste Helpdesk Kinderopvang,
Ik ben op inspectiebezoek geweest bij een BSO en tref een beroepskracht met het diploma ‘MBO4 Persoonlijk begeleider, specifieke doelgroepen’ (zie diplomacheck bijlage).
Dit diploma kwalificeert echter alleen met aanvullend bewijs en dat is er niet.
De houder is voornemens om deze beroepskracht aanvullende scholing te laten volgen uit de lijst ‘categorie B’, zodat de beroepskracht uiteindelijk wel kwalificeert voor de BSO.
Is deze beroepskracht formatief inzetbaar in de periode dat zij scholing volgt als ‘PMIO’?
Het betreffen relatief korte cursussen volgens mij die binnen enkele maanden te halen zijn.
Deze beroepskracht wordt ingezet naast een gekwalificeerde beroepskracht.
Volgens mij is dan de overtreding opgelost en kan deze beroepskracht doorgaan met werken in de BSO als PMIO.
Klopt mijn redenatie? Is dit een PMIO of is dat meer een term voor mensen die een EVC traject doorlopen?
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet,
Eva Vroomen
toezichthouder kinderopvang
Aanwezig: ma – di – wo ochtend– do
Postbus 8684
5605 KR. Eindhoven
www.ggdbzo.nl
T:
E:
+31 88 0031 573
e.vroomen@GGDBZO.nl
De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht onterecht ontvangt, vragen wij u de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.