Hoi Ans, Ik hoop dat je met het onderstaande reactie uit de voeten kan. Anders even bellen. Voor de inzet van BOLâers gelden beperkingen. Er is geen regeling (van het ministerie) die daar iets in heeft veranderd. De grond van de cao is inzet bij vakantie (van de BOL’er) en bij ziekte . En volgens de voorwaarden in cao 9.6.3 en bijlage 9 van de cao. Langdurige inzet lijkt niet te voldoen aan de beperkingen die in de cao worden gesteld.
Uitleg:
Doel van de beperking in de BOL regeling (cao 9.6.3) lijkt te zijn: De BOLâer is een student en stagiair . In de vakantie (eigen tijd) kan ze betaald invallen, zeg maar vakantiewerk. En bij ziekte kan ze een collega vervangen omdat een bekend gezicht dan beter is dan een vreemde, zoiets. Je denkt dan aan een korte tijd. De student is en blijft stagiaire, daar is haar leerprogramma ook op afgestemd. Ze is jong, zit niet voor niets op de dagopleiding. De FCB benoemt in de Q+A (POK nodig?-ondersteuningsportaal) ook de incidentele aard van de inzet en zegt: “Wat artikel 9.6.3 betreft: dit is juist bedoeld voor incidentele situaties.”. Maar in de cao komt het woordje íncidenteel niet terug. Dat geeft een probleem in een eventuele verdediging als de stelling dat inzet alleen incidenteel mag zijn, ter sprake komt. Dan komt het aan op een inschatting van de toezichthouder.
Mogelijke overwegingen bij de beoordeling:
o Om te beginnen is een BOL’er nog steeds een leerling in de dagschool,
o De definitie vanuit de Wko is : stagiair: degene die een opleiding volgt, waarvan het praktijkdeel een beperkt deel van de totale studieduur is, belast is met werkzaamheden bij de houder ten behoeve van het praktijkdeel van de opleiding en geen beroepskracht in opleiding is;
o De tijd dat de BOLâer wordt ingezet is een beperking van het schoolprogramma dat ze doorloopt
o De houder neemt risico door een nog niet volledig opgeleid persoon in te zetten.
o De BOL’er volgt een programma op school en heeft daarop aansluitende schoolopdrachten
o Is dit niet een meer een praktische danwel goedkope oplossing om geen (dure) inval in te hoeven zetten?
o Is de inzet zorgvuldig overwogen en begeleid
o Vind inzet plaats conform schema bijlage 9 van de cao Ik adviseer om aan te houden dat de inval bij ziekte in beginsel ook sprake moet zijn van incidentele inzet. En dus tijdens de vakantie en bij ziekte.
De vraag is ook; is de inzet in het belang van de student of van de houder? Ga het gesprek aan. Kan deze leerling dit aan. Gaat het mogelijk ten koste van de leerling of het leerprogram. Wat is de horizon? Wil de leerling dit? Hoe kijkt de houder ernaar om een ‘scholier’ in te zetten. Is er nog in enige mate sprake van incidenteel, of e.e.a. gewoon structureel. Is er sprake van verantwoorde kinderopvang? Wordt gehouden aan de voorwaarden (nooit alleen op de groep uitgezonderd pauzes)? Overleg met collega’s en stel zo nodig een randvoorwaarde aan de duur van de inzet. Verantwoord dit transparant in het rapport. Daarmee bouw jezelf beperkingen in aan de houder, zodat het geen eigen leven gaat leiden.
Ik hoop dat dit je help om een beoordeling uit te voeren of een oplossing te vinden voor dit vraagstuk. Je mag enige discretionaire ruimte naar je toetrekken (nadere invulling geven aan een regel die niet exact geformuleerd is) maar je hoofdtaak is te bewaken of sprake is van verantwoorde kinderopvang. Tussen die polen mag je opereren. Zorg dat je zelf uiteindelijk buiten schot blijft. Verwoord zo nodig hoe de houder meent en aantoont verantwoorde kinderopvang te borgen. De verantwoordelijkheid voor de inzet moet bij de houder blijven.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Ans Lokven
>Datum: 2022-12-02 15:50:56
>Onderwerp: inzet BOL stagiares structureel
> Een houder zet zowel bij het KDV als bij de BSO BOL stagiaires in. Uit de salarisstroken blijkt dat beide stagiaires in oktober 21 dagen zijn ingezet en in november respectievelijk 18 en 21 dagen zijn ingezet. Beide stagiaires zijn bezig met de laatste maanden van de opleiding.
>De houder beroept zich op een artikel vanuit het ministerie: Den Haag,28juni2022
>Verlenging maatregel tegen werkdruk en personeelstekorten in de kinderopvang.
>Klopt het dat de stagiaires ingezet mogen worden? Er is geen sprake van vakantie of ziekte, de beide stagiaires worden structureel ingezet omdat er geen personeel beschikbaar is.