Herstelaanbod RIE gastouderopvang

Gesloten

Goedemorgen medewerker van GGD GHOR,

Ik heb wat vragen ten aanzien van herstelaanbod bij gastouders met betrekking tot de risico-inventarisatie (RIE). Naar aanleiding van een aangekondigd jaarlijks bezoek bij een gastouder vroeg ik mij verschillende dingen af.

* Wko 5.1.1: De gastouder heeft op het opvangadres een door de bemiddelingsmedewerker en de gastouder ondertekende risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid. Wat betekent ‘op het opvangadres’ wettelijk? En kan je een herstelaanbod doen op het moment dat de gastouder de RIE niet digitaal kan openen/ aantonen tijdens het bezoek op het opvangadres?

* Stel: het lukt de gastouder niet om de RIE tijdens het bezoek aan te tonen. De toezichthouder doet mondeling (en vanuit coulance) het verzoek om de RIE diezelfde dag (termijn bepaald door toezichthouder) toe te sturen. Vervolgens ontvangt de toezichthouder de RIE niet binnen de mondeling afgesproken termijn. Kan je dan wettelijk gezien een herstelaanbod doen omdat de RIE niet op de opvanglocatie was én de gastouder de mondelinge afspraak niet nageleefd heeft voor het aanleveren van de RIE? En stel: je doet vervolgens een herstelaanbod en de RIE wordt binnen de termijn toegestuurd, is er dan dus alsnog voldaan aan de wettelijke eis?

* Indien de gastouder de RIE niet kan openen tijdens het bezoek: Is de gastouder zelf wettelijk verantwoordelijk voor het aanleveren van de RIE of voldoet het ook wanneer het gastouderbureau de RIE nastuurt?

* En wegen andere factoren mee met dit alles? Bijvoorbeeld dat het jaarlijkse bezoek aangekondigd is (en je verwacht dat de gastouder zich voorbereidt) en/of dat een gastouder al meer dan 8 jaar opvang biedt?

Ik zie graag de antwoorden tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Roosmarijn Vriethoff
Toezichthouder kinderopvang
Afdeling Toezicht (kinderopvang)

Telefoon: 0631923231
Werkdagen: maandag t/m woensdag + donderdagochtend

Algemeen e-mailadres afdeling Toezicht (kinderopvang): toezichtkinderopvang@ggdhaaglanden.nl
bereikbaar op telefoonnummer: 070-3537224

[cid:image003.png@01D999F6.4DCE23A0]

De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Den Haag vindt u op: https://www.denhaag.nl/disclaimer

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

AnneC

06-13-20233:08 pm

Dag Roosmarijn,

Dankjewel voor je vragen. Ik had bedacht dat het wellicht makkelijker is om even te bellen maar ik kreeg je voicemail.

Zou je in de gelegenheid zijn om vandaag of morgen even contact met me op te nemen? Dat kan op nummer 06-28829167

Hoor graag van je,

Met vriendelijke groet,

Anne van Corven

Helpdesk kinderopvang

Telefoon:06-28829167

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Roosmarijn Vriethoff
>Datum: 08/06/2023 10:45
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: Herstelaanbod RIE gastouderopvang
> Goedemorgen medewerker van GGD GHOR,
>
>
>
>Ik heb wat vragen ten aanzien van herstelaanbod bij gastouders met betrekking tot de risico-inventarisatie (RIE). Naar aanleiding van een aangekondigd jaarlijks bezoek bij een gastouder vroeg ik mij verschillende dingen af.
>
>
>
>
> o Wko 5.1.1: De gastouder heeft op het opvangadres een door de bemiddelingsmedewerker en de gastouder ondertekende risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid. Wat betekent âop het opvangadresâ wettelijk? En kan je een herstelaanbod doen op het moment dat de gastouder de RIE niet digitaal kan openen/ aantonen tijdens het bezoek op het opvangadres?
> o Stel: het lukt de gastouder niet om de RIE tijdens het bezoek aan te tonen. De toezichthouder doet mondeling (en vanuit coulance) het verzoek om de RIE diezelfde dag (termijn bepaald door toezichthouder) toe te sturen. Vervolgens ontvangt de toezichthouder de RIE niet binnen de mondeling afgesproken termijn. Kan je dan wettelijk gezien een herstelaanbod doen omdat de RIE niet op de opvanglocatie was én de gastouder de mondelinge afspraak niet nageleefd heeft voor het aanleveren van de RIE? En stel: je doet vervolgens een herstelaanbod en de RIE wordt binnen de termijn toegestuurd, is er dan dus alsnog voldaan aan de wettelijke eis?
> o Indien de gastouder de RIE niet kan openen tijdens het bezoek: Is de gastouder zelf wettelijk verantwoordelijk voor het aanleveren van de RIE of voldoet het ook wanneer het gastouderbureau de RIE nastuurt?
> o En wegen andere factoren mee met dit alles? Bijvoorbeeld dat het jaarlijkse bezoek aangekondigd is (en je verwacht dat de gastouder zich voorbereidt) en/of dat een gastouder al meer dan 8 jaar opvang biedt? Ik zie graag de antwoorden tegemoet.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Roosmarijn Vriethoff
>
>Toezichthouder kinderopvang
>
>Afdeling Toezicht (kinderopvang)
>
>
>
>Telefoon: 0631923231
>Werkdagen: maandag t/m woensdag + donderdagochtend
>
>
>
>Algemeen e-mailadres afdeling Toezicht (kinderopvang): toezichtkinderopvang@ggdhaaglanden.nl (mailto:toezichtkinderopvang@ggdhaaglanden.nl)
>
>bereikbaar op telefoonnummer: 070-3537224
>
>
>
>
>
>
>
>De disclaimer van toepassing op e-mail van de gemeente Den Haag vindt u op: https://www.denhaag.nl/disclaimer Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

AnneC

06-14-20239:44 am

Gebeld. Uitleg over herstelaanbod: geen wettelijke bepaling maar eigen inschatting met doel snel herstellen. Tip gegeven goed te kijken: kan RIE niet overlegd worden ivm geen internet? Of kan een gastouder het niet vinden (niet vaardig ivm computer, dan kun je je afvragen of zij het, naar doel, altijd beschikbaar heeft voor zichzelf of te raadplegen en ten alle tijden inzichtelijk is voor ouders). Op basis van deze observatie keuze maken. Altijd handig om GOB te betrekken bij je constatering zodat deze ook geactiveerd wordt en weet wat er speelt. Verantwoordelijkheid ligt bij gastouder dus evt. overtreding ook.