FW: Inzet BBL-er

Gesloten

Willen jullie deze vraag op mijn naam zetten?
Gr. Nicole

Van: Niki Mallens
Verzonden: dinsdag 12 december 2023 16:59
Aan: Huitink, Nicole
Onderwerp: RE: Inzet BBL-er

Hoi Nicole,

Hartelijk dank voor de snelle reactie. Ik hou je op de hoogte hoe dit zich ontwikkeld als er verdere bijzonderheden komen.

Ik heb de FAQ gevonden, waarvoor dank!

Met vriendelijke groet,
Niki Mallens MSc
Toezichthouder kinderopvang GGD Zeeland

T: 06-82159582
E: Niki.Mallens@ggdzeeland.nl
W: www.ggdzeeland.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag

Van: Huitink, Nicole >
Verzonden: dinsdag 12 december 2023 14:12
Aan: Niki Mallens >
Onderwerp: RE: Inzet BBL-er

Beste Niki,
Een hele begrijpelijke vraag. Het verschil in terminologie tussen CAO en de Wet kinderopvang is iets waar wij ook tegen aan lopen en wat tot onduidelijkheden kan leiden. Maar de Wet kinderopvang blijft leidend, waarbij de houder uiteraard ook aan de voorwaarden voor de CAO moet voldoen. Wij dragen uit dat een kindercentrum een voorziening is waar kinderopvang plaatsvindt. Dit is OF een buitenschoolse opvang OF een dagopvang. Dat dit is doorgevoerd in de wet zie je ook heel duidelijk bij de invoering van de gecombineerde oudercommissie (art. 1.58a lid 1: (…) in hetzelfde of een aangrenzend gebouw meer dan een kindercentrum (…).

Over de vraag of een BBL’er alleen op een kindercentrum mag staan, hebben wij pas een FAQ gemaakt. Die staat sinds begin december op ons OSP. We hebben hierbij een onderscheid gemaakt in dagopvang en buitenschoolse opvang. Het uitgangspunt is dat een bbl’er niet alleen op een kindercentrum mag staan. Als je de FAQ niet kunt vinden, wil je mij dan een seintje geven maar onder de zoekterm bbl’er komt de vraag naar voren.

Ik ben wel benieuwd naar het vervolg van deze casus. Als deze houder volhardt bij de stelling dat de CAO leidend is, is dat wel een punt.

Vriendelijke groet,
Nicole Huitink

Van: HIP >
Verzonden: maandag 11 december 2023 14:42
Aan: Huitink, Nicole >
Onderwerp: FW: Inzet BBL-er

U ontvangt niet vaak e-mail van hip@ggdzeeland.nl. Meer informatie over waarom dit belangrijk is
Goedemiddag Nicole,

Hoe gaat het met jou?

Ik heb hieronder een interessante casus 😊
Nu vraag ik mij af of deze discrepantie in het gebruik van de benaming ‘kindercentrum’ en ‘locatie’ al eerder naar voren is gebracht door houders in het kader van de inzet van een BBL’er?

Wij blijven overigens bij ons standpunt en hanteren uiteraard de wetgeving!

Ik hoor graag van je!

Met vriendelijke groet,
Niki Mallens MSc
Toezichthouder kinderopvang GGD Zeeland

T: 06-82159582
E: Niki.Mallens@ggdzeeland.nl
W: www.ggdzeeland.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag

Van: Gretje Steijaert-Ketelaars [Kinderopvang Z.Vl.] >
Verzonden: maandag 11 december 2023 12:30
Aan: HIP >
CC: Unitmanagers >; MT >; Centrale Planning [Kinderopvang Z.Vl.] >
Onderwerp: Inzet BBL-er

U ontvangt niet vaak e-mail van gsteijaert@kinderopvangzvl.nl. Meer informatie over waarom dit belangrijk is
Beste Toezichthouders Kinderopvang,

Zoals jullie weten hebben wij sinds dit kalenderjaar een aantal BBL-medewerkers in dienst.
Aangezien dit voor ons relatief nieuw is, hebben we ons vooraf vanzelfsprekend verdiept in dit onderwerp en alle regels die het met zich meebrengt. Ondanks onze zorgvuldige voorbereidingen hebben we tijdens de inspecties bij meerdere locaties te horen gekregen dat de inzet van BBL-ers niet voldoet aan de wettelijke eisen. Namelijk a) de inzet van een BBL-er op een VE-groep en b) de inzet van een BBL-er als deze alleen werkzaam is op een kindercentrum (enige dienst in de dagopvang of buitenschoolse opvang). In deze mail willen we graag punt b aankaarten.

Bij de inzet van een BBL-er dienen we rekening te houden met de wettelijke eisen én met CAO Kinderopvang. Dat is op zich best al een puzzel, maar we zijn ook tot de conclusie gekomen dat er een discrepantie bestaat tussen wat vanuit de wet- en regelgeving geëist wordt en waar we volgens de CAO aan moeten voldoen. Deze discrepantie ligt ten grondslag aan overtredingen zoals hierboven bij b beschreven (bijv. bij bso ’t Gabbertje in IJzendijke). De crux zit ‘m in de gebruikte terminologie in de wet- en regelgeving én de CAO. Zie hieronder, geel gearceerd.

Regeling Wet Kinderopvang artikel 9 (dagopvang)
De inzet van beroepskrachten in opleiding en stagiairs, bedoeld in artikel 7, achtste lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang geschiedt overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst Kinderopvang voor Kindercentra en Gastouderbureaus, met dien verstande dat gedurende de dagopvang maximaal de helft van het totaal minimaal aantal op het kindercentrum in te zetten beroepskrachten, dat wordt gevormd door de optelsom van het op grond van artikel 7 van het Besluit kwaliteit kinderopvang minimaal aantal in te zetten beroepskrachten op de afzonderlijke stamgroepen, bestaat uit beroepskrachten in opleiding of stagiairs, waarbij het aantal in te zetten stagiairs maximaal een derde deel van het totaal aantal in te zetten beroepskrachten bedraagt.
Regeling Wet Kinderopvang artikel 9c (buitenschoolse opvang)
De inzet van beroepskrachten in opleiding en stagiairs, bedoeld in artikel 16, zevende lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang geschiedt overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst Kinderopvang voor Kindercentra en Gastouderbureaus, met dien verstande dat gedurende de buitenschoolse opvang maximaal de helft van het totaal minimaal aantal op het kindercentrum in te zetten beroepskrachten, dat wordt gevormd door de optelsom van het op grond van artikel 16 van het Besluit kwaliteit kinderopvang minimaal aantal in te zetten beroepskrachten op de afzonderlijke basisgroepen, bestaat uit beroepskrachten in opleiding of stagiairs, waarbij het aantal in te zetten stagiairs maximaal een derde deel van het totaal aantal in te zetten beroepskrachten bedraagt.
CAO Kinderopvang pagina 44 (voetnoot)
9.6 Regels voor student-medewerkers6
9.6.1 Werken als mbo-student-medewerker
1. Regels over de arbeidsovereenkomst
a. Wil de werkgever een mbo-student in dienst nemen als student-medewerker? En volgt deze student de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) of de derde leerweg (ovo)? Dan moet de werkgever minstens voldoen aan de erkenningsregeling voor leerbedrijven. Deze is gemaakt door de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). De mbo[1]student moet een opleiding volgen uit A1 of B1 van bijlage I. Deze bijlage hoort bij de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker. Deze eis staat in bijlage 13.1.
b. Gaat de mbo-student werken in de dagopvang? Dan krijgt ze een leer[1]arbeidsovereenkomst voor minstens 20 uur per week. Duurt de opleiding van de student gewoonlijk meer dan 3 jaar? Dan moet de werkgever de student een leer

6 In de Regeling Wet Kinderopvang staat hoeveel beroepskrachten in opleiding en stagiairs ingezet mogen worden. Dit is tijdelijk verruimd. Maximaal de helft van het minimaal in te zetten aantal beroepskrachten op een locatie mogen beroepskrachten in ontwikkeling of stagiairs zijn. Waarbij het aantal in te zetten stagiairs maximaal een derde van het totaal aantal in te zetten beroepskrachten bedraagt. Deze regel geldt niet voor medewerkers die bezig zijn met een opleiding, maar al wel gekwalificeerd zijn om als pedagogisch medewerker te werken.

In onze sector noem je alle opvangsoorten op hetzelfde adres ‘locatie’. Dat kan in de praktijk betekenen (en dat is dus ook vaak) dat zowel de dagopvang als de buitenschoolse opvang gewoon één locatie is. Ze bevinden zich op hetzelfde adres, in één gebouw waar onderling contact is en de opvang wordt veelal door één en hetzelfde team verzorgd.
Vanuit jullie wordt één locatie als twee kindercentra gezien.
Vanzelfsprekend krijg je door een discrepantie in terminologie dan dit soort onduidelijkheden.

Wij zijn er destijds, tijdens de voorbereidingen op BBL-ers, van uitgegaan dat de terminologie zoals beschreven in de CAO leidend is. Temeer, omdat er in de Regeling Wet Kinderopvang beschreven staat dat de inzet van beroepskrachten in opleiding en stagiairs dient te geschieden overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst Kinderopvang voor Kindercentra en Gastouderbureaus.

Intern hebben we dit besproken en we zijn tot de conclusie gekomen dat voor ons de CAO hierin leidend is. Mochten jullie hier een ander standpunt in innemen dan is het wellicht goed om de discussie over terminologie op een ander niveau te voeren. Het lijkt ons dat het aan andere partijen is dat de wet- en regelgeving en de CAO op elkaar afgestemd zijn.

Met vriendelijke groet,

Namens al mijn collega’s,

Gretje Steijaert
Unitmanager & Beleidsfunctionaris Pedagogiek

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen
Bellamystraat 28 | 4532 CP | Terneuzen
Postbus 172 | 4530 AD | Terneuzen
T. 0115 – 61 23 68 | M. 06 – 86 83 95 11
E. Gsteijaert@kinderopvangzvl.nl
W. www.kinderopvangzvl.nl

Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.

Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.