Beste Fred,
Dank voor je bericht. Inmiddels hebben wij als GGD Rotterdam-Rijnmond ons standpunt herzien en gaan wij akkoord met de wens van de houder, na diverse gesprekken en verzamelde informatie. Zojuist hebben wij ook de houder en de betrokken regiogemeenten hiervan op de hoogte gesteld.
Ik heb ook contact gehad met een toezichthouder van de GGD HvB die onlangs bij die betreffende locatie is geweest. Die houder werkt al langere tijd met het bioritme model, dit is destijds door de GGD goedgekeurd. In de praktijk zien zij een positieve uitwerking hiervan op het welbevinden van de kinderen. Maar zij lopen wel tegen knelpunten aan: zij overschrijden de maximale groepsgrootte op alle groepen, omdat zij grote klassen hebben en dit zijn tegelijk hun ‘basisgroepen’. De gemeente gedoogt dit al een tijd, maar dit blijkt ook geen ideale situatie te zijn.
Wij willen dit soort situaties natuurlijk voorkomen. Na het verzamelen van informatie over het bioritme model en de gesprekken/mailwisselingen die ik heb gehad, heb ik overleg gehad met mijn collega’s en leidinggevenden. Gezien het feit dat de WKO volgens andere GGD-en wel ruimte biedt voor het afwisselen van BSO- en onderwijstijden, en de GGD GHOR geen landelijke richtlijn hiervoor heeft, hebben wij als GGD Rotterdam-Rijnmond ons standpunt herzien. Wij hebben hier geen artikel bij gebruikt. Wel hebben wij de voorwaarde gesteld dat het beleid van de houder m.b.t. de BSO binnen de wettelijke kaders van de WKO blijft. Dit blijkt bij deze houder (IKC Cadans) het geval. Zij hebben hun beleid juist vanuit de voorwaarden van de kinderopvang ingericht, en niet vanuit het onderwijs. In praktijk zal dit nog moeten worden getoetst.
Indien je dit graag wilt, kan ik je later dit jaar nog op de hoogte houden van de ontwikkelingen en of de houder in praktijk voldoet?
Nogmaals dank voor je tijd en het telefoongesprek!
Met vriendelijke groet,
Nicolet Rance
Toezichthouder Kinderopvang
Gemeente Rotterdam
GGD Rotterdam-Rijnmond
Publieke Gezondheid
Mobiel: 06 43835642
Telefoon: 010 4984526
Website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl
[cid:image001.png@01D967AB.94BCA5C0]
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag
Taken van de GGD Rotterdam-Rijnmond worden krachtens een gemeenschappelijke regeling door de gemeente Rotterdam uitgevoerd.
[cid:image002.png@01D967AB.94BCA5C0]
Van: Helpdesk Kinderopvang
Verzonden: dinsdag 4 april 2023 16:38
Aan: Rance N.W.L. (Nicolet) ; nhuitink@ggdghor.nl
Onderwerp: (Referentienummer:164607) FW: Casus IKC Cadans – afwisselende tijdsblokken BSO en school
Hoi Nicolet,
We hebben enige tijd geleden n.a.v. jouw vraag contact gehad met onderstaand advies. Via-via hoorden we dat de houder ook eenzelfde concept heeft bij een BSO in de regio van GGD HvB, waar hetzelfde vraagstuk speelt. De GGD HvB zou mogelijk meegegaan zijn bij de wens van de houder. Hierbij aangetekend dat elke situatie altijd ook andere factoren kent die een rol spelen bij de beoordeling. Wij zijn benieuwd of en hoe jullie eruit zijn gekomen met de houder. Zou je daar wat over willen terug vertellen? Wat jullie oordeel is en welk artikel jullie hebben betrokken bij de beoordeling? Dit helpt ons met inzicht in de problematiek rond IKC’s en de beoordeling daarvan door de toezichthouder kinderopvang.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
06-81343845
Helpdesk kinderopvang
[cid:image003.png@01D967AB.94BCA5C0]
Telefoon: 06 81343845
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL
Van: Fred
Datum: 2023-02-08 17:00:10
Aan: “Nicolet Rance” >
Onderwerp: FW: Casus IKC Cadans – afwisselende tijdsblokken BSO en school
Hoi Nicolet, wat we o.a. hebben besproken:
* De ene IKC is de andere niet
* TSO is met name uitgesloten in de Wko
* De definitie in de Wko van BSO biedt ruimte om schooltijden in meerdere perspectieven te zien en mogelijk te beoordelen
* Er is geen makkelijke oplossing. Het gesprek over het slecht passen van IKC in de regelgeving loopt al langere tijd. Het heeft aandacht, maar voorlopig geen oplossing. Het is niet aan de toezichthouder om frictie in de wetgeving op te lossen.
* Je moet zelf blijven redeneren wat de Wko regels beogen en wat het kader van een regel is; Dat is onze taak als toezichthouders op de Wko nu eenmaal.
* Er is gek genoeg weinig discussie over het onderwerp, dat is jammer
* Probeer eventuele Forum vragen zo te stellen dat de motieven van een beslissing of standpunt ook helder zijn. Wat kan wel en wat kan niet.
* Op veel IKC achtige initiatieven leidt e.e.a. toch vaak tot een structurele onvoldoende . Dat is een zaak van de gemeente. De gemeente zit er ook vaak met een dubbele pet in.
* Het is belangrijk binnen het team goed gebruik te maken van elkaars kennis en inzicht.
Succes smet het verder ontwikkelen van een standpunt m.b.t. de beoordeling.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
[cid:image003.png@01D967AB.94BCA5C0]
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: Fred
Datum: 2023-02-08 16:11:29
Aan: “Nicolet Rance” >
Onderwerp: FW: Casus IKC Cadans – afwisselende tijdsblokken BSO en school
Hoi Nicolet. Ik heb je casus even doorgestuurd naar de helpdesk. Vandaaruit kunnen we verder ingaan op je vraag. In de helpdesk worden vragen verzameld en toegewezen op volgorde. Ook kunne we dan zaken terugvinden om te vergelijken en statistieken bijhouden. Schikt het vanmiddag? Over 5 minuutjes? Fred van der Wal
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
[cid:image003.png@01D967AB.94BCA5C0]
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
Twitter : @GGDGHORNL en @Toezicht_kov
Van: “Wal, Fred van der” >
Datum: 08/02/2023 16:06
Aan: Helpdesk Kinderopvang >
Onderwerp: FW: Casus IKC Cadans – afwisselende tijdsblokken BSO en school
Van: Rance N.W.L. (Nicolet) >
Verzonden: donderdag 2 februari 2023 17:25
Aan: Wal, Fred van der >
Onderwerp: Casus IKC Cadans – afwisselende tijdsblokken BSO en school
U ontvangt niet vaak e-mail van nwl.rance@rotterdam.nl. Meer informatie over waarom dit belangrijk is
Beste Fred,
Vorig jaar augustus hebben wij met twee toezichthouders een onderzoek voor registratie gedaan bij twee BSO’s van dezelfde houder, IKC Cadans, een nieuw integraal kindcentrum in de gemeenten Barendrecht en Berkel. Hierbij liepen wij tegen het punt aan dat de houder graag BSO en onderwijs in blokken wilde aanbieden, die elkaar afwisselen. Wij hebben dit in ons team GGD Rotterdam-Rijnmond besproken en zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat de wet hierin (nog) niet voldoet, door de voorwaarde in de Wet Kinderopvang die stelt dat BSO alleen kan plaatsvinden ‘voor en na de dagelijkse schooltijd’. Wij hebben dit dus afgekeurd bij de eerste aanvraag. Zij hebben toen bij de tweede aanvraag hun BSO tijden gewijzigd en zijn inmiddels geregistreerd.
Nu wil de houder het toch graag proberen door te zetten en is (op ons aanraden) in gesprek gegaan met de betreffende gemeenten. Ook willen zij weten waarom TSO dan wel kan en BSO niet.
Tevens hebben zij bij andere GGD-en in het land andere voorbeelden gezien waar dit wel wordt goedgekeurd (Speelleercentrum De Wijde Wereld in Uden is hier een voorbeeld van). Ook in Amsterdam denken zij hier hetzelfde over.
Reactie mevr. Alsema (GGD Amsterdam) over de vraag over de nieuw te starten locatie van IKC Cadans:
Naar mijn weten hebben wij hierover nog geen contact met de organisatie. Maar wij zien wel degelijk mogelijkheden om dit als BSO te beoordelen, wat volgens mij ook zo gebeurt bij verschillende IKC’s in het land. Het is wel een wat semantische discussie: onder schooltijd is inderdaad geen BSO. Maar hoe dit vaak wordt vormgegeven is dat er delen onderwijs zijn en delen BSO, dus niet onder schooltijd, maar tussen (voor- én na) schooltijd. De IvhO heeft zich hier naar mijn weten ook over uit gesproken dat dit wettelijk mogelijk is. Het moet hiervoor wel volstrekt helder zijn wanneer sprake is van BSO en wanneer onderwijs. Hybride vormen, waarbij sprake is van combinatie van onderwijs en BSO binnen 1 tijdsvak kan wettelijk gezien niet. De definitie is in op deze wijze ook geen beperking: het is namelijk in dat geval zowel voor- als na schooltijd. Ze hebben dan bijvoorbeeld van 9 tot 11 onderwijs, dan daarna BSO tot 1 uur, dan daarna weer onderwijs.
Wel zijn er diverse aandachtspunten waar een IKC aan moet denken, bijvoorbeeld hoe de opvang in basisgroepen wordt gewaarborgd, maximale groepsgrootte en BKR, wat het betekent voor de inzet van personeel, de VOG/PRK, de schriftelijke overeenkomst en hoe de verantwoordelijkheidstoedeling is als sprake is van een IKC bestaande uit verschillende rechtspersonen voor onderwijs en kinderopvang. En uiteraard de financiële afhandeling daarvan, maar daar gaan wij niet over. Hier is wel net een nieuwe handreiking voor verschenen.
Ik stuur de mail ook even naar de teamleider en de contactpersoon van Weesp. Mogelijk dat zij wel al contact hierover hebben gehad.
Mijn vraag is nu wat het standpunt van GGD GHOR hierin is, aangezien dit een landelijke casus gaat zijn en wij het gevoel hebben dat wij niet heel sterk meer staan met ons standpunt, gezien de oordelen van andere GGD-en hierin.
Zou jij ons hier misschien bij kunnen helpen of wellicht dit kunnen bespreken? Wij weten niet zo goed wat wij hier nu mee aan moeten en om eerlijk te zijn staan wij ook open voor vernieuwende ideeën (als dit de kwaliteit van de opvang ten goed komt natuurlijk).
Mocht je hier over willen bellen, dan kan dat ook altijd. Alvast dank voor je reactie!
Met vriendelijke groet,
Nicolet Rance
Toezichthouder Kinderopvang
Gemeente Rotterdam
GGD Rotterdam-Rijnmond
Publieke Gezondheid
Mobiel: 06 43835642
Telefoon: 010 4984526
Website: www.ggdrotterdamrijnmond.nl
[cid:image001.png@01D967AB.94BCA5C0]
Werkdagen: dinsdag t/m vrijdag
Taken van de GGD Rotterdam-Rijnmond worden krachtens een gemeenschappelijke regeling door de gemeente Rotterdam uitgevoerd.
[cid:image002.png@01D967AB.94BCA5C0]
________________________________
Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.
________________________________
Vindt u deze informatie onduidelijk? Wij geven graag een toelichting.
Geef het door aan de afzender wanneer deze e-mail niet voor u is en verwijder dit bericht.