FW: Casus

Gesloten

Hoi,
Willen jullie deze vraag op mijn naam zetten?

Groet, Nicole

Van: Huitink, Nicole
Verzonden: vrijdag 28 oktober 2022 09:13
Aan: Niki Mallens
Onderwerp: RE: Casus

Beste Niki,
Excuses voor de late beantwoording. Na mijn vakantie ben ik afgelopen dinsdag weer begonnen.

Het toestemmingsformulier zoals ik het nu lees is inderdaad niet opgesteld conform de wet omdat onder andere niet duidelijk is om welke periode het gaat. Ik heb onze FAQ erbij gepakt en die zegt:

Welke aandachtspunten zijn er bij schriftelijke toestemming voor opvang in een tweede stam- of basisgroep?
Het uitgangspunt van de wet is opvang van het kind in één stam- of basisgroep. Daarop is het Besluit kwaliteit kinderopvang de uitzondering gemaakt met de regel dat een kind met vooraf gegeven toestemming van de ouder voor een -overeengekomen- periode in één andere dan de eigen stam- of basisgroep opgevangen kan worden. Die periode kan een dagdeel, dag, een periodiek moment of bepaalde dagen zijn, mits vooraf duidelijk is wanneer dit plaatsvindt en waarmee de ouder van het kind dus instemt.
Het blijft daarmee voor ouder en kind duidelijk wanneer en in welke stam- of basisgroep het kind wordt of zal worden opgevangen. De opvang moet dan ook plaatsvinden in die specifieke andere stamgroep. De toestemming van de ouder is een keus, de ouder stemt daarmee vooraf schriftelijk in. Dit kan bijvoorbeeld ook met een ouderapp, mits de keuzevrijheid van de ouder daarmee is geborgd en de keus vooraf plaatsvindt. Het moet mogelijk zijn dat de ouder de plaatsing van het kind in een andere stam- of basisgroep weigert. De regel is onderdeel van het artikel dat stabiliteit voor de opvang regelt.

Een clausule in de schriftelijke overeenkomst of in algemene voorwaarden waarin geregeld is dat ouders voor een ongedefinieerde of voor de gehele opvangperiode ‘blanco’ toestemming geven voor opvang van hun kind op willekeurige momenten in een tweede stam-of basisgroep, voldoet niet. Zie ook de rechterlijke uitspraak van 2 juni 2017. Hierin oordeelt de rechter aan de hand van de totstandkomingsgeschiedenis van dit voorschrift dat voor de ouders vooraf duidelijk moet zijn wat de situatie is en hoelang deze zal duren.
Wet- en regelgeving
Artikel 9 lid 9 en artikel 18 lid 4 Besluit Kwaliteit kinderopvang

Maar ik lees ook in het formulier het volgende: ‘Wij laten u vooraf schriftelijk weten wanneer dit het geval is en voor hoe lang deze (tijdelijke) situatie is. ‘ Het lijkt wel alsof de houder een soort tweede toestemmingsformulier gebruikt? Maar uit de bewoording lijkt het ook alsof dit een mededeling is van de houder dat het kind op die bepaalde dag in groep X wordt geplaatst. En wij dragen uit dat ouders wel keuzevrijheid moeten hebben om te weigeren én die keuze plaatsvindt voordat het kind in de andere groep wordt opgevangen. Het mag geen voldongen feit zijn. Ook de zinsnede ‘wil/moet’ roept vragen op. Zoals gezegd het moet wel een keuze van de ouders zijn.

Heb jij zicht op hoe dit in de praktijk bij deze houder werkt?

Ik heb ook het toestemmingsformulier 2e stamgroep voor kinderen die gedeeltelijk op de peutergroep spelen gezien.
Vraag die bij mij opkomt is, is hier niet sprake van een activiteit namelijk dat de kinderen spelen bij een andere peutergroep? Waarom benoemt de houder dit als een 2e stamgroep? Ik denk dat het goed is om met de houder hierover de dialoog aan te gaan. Welke reden heeft hij om het zo te regelen?
Kun jij verder met deze toelichting? Anders kunnen we volgende week ook bellen. Mijn voorkeur heeft dan de dinsdag.

Groeten,
Nicole Huitink

Van: Niki Mallens >
Verzonden: woensdag 19 oktober 2022 09:00
Aan: Huitink, Nicole >
Onderwerp: Casus

Beste Nicole,

Graag leg ik een casus aan je voor. Ik heb in deze casus (KDV) een herstelaanbod gedaan op 3.5 stabiliteit van de opvang voor kinderen, specifiek de schriftelijke toestemming van ouders was niet in orde.

De bijlagen zijn de documenten die ik gekregen heb voor het herstelaanbod. Er zit ook een brief bij waarin de houder aangeeft hoe het proces verlopen is. De nieuwe toestemmingsformulieren zitten er ook bij. Mijn inziens zijn deze nog steeds niet in orde, omdat het geen vaste momenten zijn dat een kind naar de tweede stamgroep gaat. Het is nog steeds een ‘kan bepaling’. Bijvoorbeeld kind X is ziek dus een medewerker kan naar huis als kind Y even naar de tweede stamgroep kan. Dit is niet de bedoeling van de wet. Voordat ik dit met houder en in mijn rapport communiceer wil ik graag jouw juridische mening.

Veel dank alvast!

Met vriendelijke groet,
Niki Mallens MSc
Toezichthouder kinderopvang GGD Zeeland

T: 06-82159582
E: Niki.Mallens@ggdzeeland.nl
W: www.ggdzeeland.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag ochtend en donderdag

Van: Info – Windekind.nl >
Verzonden: dinsdag 11 oktober 2022 12:38
Aan: Niki Mallens >
Onderwerp: RE: Documenten en bevindingen GGD inspectie

Kinderopvang Windekind

Geachte mevrouw Mallens, Beste Niki,

Allereerst hartelijk dank voor het herstelaanbod. Bij deze stuur ik u als reactie een brief waarin onze bevindingen en verbeteringen zijn omschreven. Daarnaast stuur ik u de formulieren die wij hebben gemaakt om te voldoen aan de gestelde eisen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Als u toch nog vragen heeft, belt of mailt u dan gerust.

Met vriendelijke groet
namens Kinderopvang Windekind/ BSO Windkracht 4-12,
Marjo Boonman-Geijs.

Lageweg 6, 4443 RE Nisse| 0113-351144 |info@windekind.nl | www.windekind.nl
Dit e-mailbericht is vertrouwelijk en alleen bestemd voor de geadresseerde. Is het e-mailbericht niet aan u gericht? Dan vragen wij u om het bericht terug te sturen naar de verzender en het origineel en kopieën ervan te verwijderen. Alleen de geadresseerde mag de informatie gebruiken. Het is niet toegestaan om de informatie openbaar te maken, te vermenigvuldigen, te verspreiden of te verstrekken aan derden. Kinderopvang Windekind spant zich ervoor in dat u juiste, volledige en tijdige informatie ontvangt. Kinderopvang Windekind kan niet in staan voor de juiste en volledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail, noch voor tijdige ontvangst daarvan.

Disclaimer: GGD Zeeland, Veilig Thuis Zeeland, Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland gaan zorgvuldig om met informatie. Desondanks kan de organisatie niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in dit bericht of gevolgen die er uit voortvloeien. De informatie is uitsluitend bedoeld voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Indien u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u ons het bericht retour te zenden.

Antwoorden

Nicole

11-02-202212:05 pm

reactie tzh

Dank voor je uitgebreide antwoord. Hier heb ik zeker wat aan, nu weet ik dat ik in de goede hoek zit.

De houder gebruikt de tweede stamgroep voornamelijk om economische redenen en om efficiënt plannen. Dat is nu net niet de bedoeling 😊