Goedemiddag collega’s,
Onderstaande vraag hebben wij ook op het forum gezet. Maar gezien er een flink handhavingstraject loopt, wij volgende week gaan starten met nader onderzoeken en de BK betrokken is (en die uitspraken zijn niet heilig, weten wij ook), leggen wij de vraag ook graag bij jullie neer. Aangezien wat jullie zeggen, wel bindend is (en wat de BK zegt niet bindend is) voor ons als toezichthouders.
Wij hebben in onze regio te maken met een houder die flexibele opvang aanbiedt; er kan per kwartier worden afgenomen, er zijn vaste en flexibele contracten. De houder heeft op dit moment veel overtredingen op stabiliteit van de opvang, met name daar waar de wet minder streng is m.b.t. flexibele kinderen (opvang in vaste stamgroep, schriftelijke toestemming, meerdere stamgroepruimten per dag, vaste gezichten). In de contracten van de kinderen staat nu dat ze een vast contract hebben, óf een flexibel contract. Als het een vast contract is, dan staat vermeld welke dagen het kind wordt opgevangen.
Bij de overtredingen is door ons telkens uitgezocht of het om een vast of flexibel contract gaat. Conclusie: ook met de vaste kinderen wordt geschoven alsof het flex kinderen zijn, zowel op ‘extra dagen’, als op hun vaste dagen. De houder is er telkens van uit gegaan, dat als een vast kind extra (naast de vaste dagen) komt, er voor die extra dag de flexibele regels gelden. Wij hebben dit telkens afgekeurd; als er incidenteel een extra dag afgenomen wordt door een vast kind, dan blijven de regels van vast contract gelden. De gemeente handhaaft op dit moment ook stevig.
De houder is nu op zoek naar wat wél kan, in overleg met de BK. Haar plan is nu om de contracten te maken zoals in de bijlage: in de vaste contracten een * op te nemen, waarin staat dat alle dagen náást de vaste dagen, als flexibel worden gezien. Als een vast kind een extra dag af neemt, dit altijd in het flexibele deel van een contract is. Bijvoorbeeld: kind X heeft een vast contract voor maandag en woensdag en heeft twee weken achter elkaar ook opvang nodig voor de vrijdag, dan vragen ouders deze opvang aan via het flexibele deel en betalen ook het flexibele tarief. De BK geeft, samengevat, aan dat dit toegestaan is, mits dit ook als dusdanig in een contract is vastgelegd.
Tot nu toe heeft de houder dit niet in de contracten vastgelegd. Er zijn nog geen contracten waar in duidelijk staat dat de dagen bovenop de vaste dagen, flexibel zijn. Er staat nu alleen vast óf flexibel in. Ze wil dit gaan doen in het kader van een plan van aanpak dat ze van de gemeente moet opstellen, wat onderdeel is van het handhavingstraject.
Onze vraag is nu; mag het zoals de houder het van plan is? Dat als Pietje op vrijdag een extra dag komt, wij dat dan als flexibel kind moeten toetsen? Natuurlijk blijft staan dat ze verantwoorde opvang moet bieden, de beschrijving in het beleid m.b.t. ruilen en extra dagdelen goed moet zijn, etc.
Met vriendelijke groet,
Bianca van der Lee en Pleun de Graaf
Toezichthouder Wet Kinderopvang
[GGD HvB_fc]
Volkelseweg 2, Uden
Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
Heb je onze vernieuwde website al gezien?
www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang
088-3686551
p.de.graaf@ggdhvb.nl
Aanwezig op:
even weken: ma-di-wo-vrij
oneven weken: ma-di-wo
[cid:image002.jpg@01DA22E0.9C363D70]
[cid:image003.png@01DA22E0.9C363D70]
[GGD_Pay-off_Gezond2doetleven_vrij_blauw_rgb]
Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan. Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. enz. Wij communiceren dit met jullie omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken.
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.