Beste lezer,
Vanuit ons team een vraag ten behoeve van externe activiteitenopvang.
Wanneer spreek je van een externe activiteit en wanneer zou een activiteit een apart LRK-nummer moeten krijgen? Het is ons duidelijk waaraan een locatie moet voldoen om een LRK-nummer te krijgen. Maar wanneer is een externe activiteit/ ruimte zodanig ingericht dat het wettelijk gezien een LRK-nummer moet aanvragen?
Casus:
BSO in de binnenstad heeft een activiteitgroep in een park 10 minuten autorijden verderop. Deze groep is structureel 3 dagen in de week geopend, begeleid door vaste beroepskrachten van de BSO. Kinderen worden uit school opgehaald en gaan direct naar deze activiteitenlocatie. Ouders kiezen bewust voor deze vorm van opvang. Kinderen kunnen niet per dag kiezen of ze aan deze activiteit deelnemen of niet. Op locatie staan 2 pipo-wagens waarvan 1 is omgebouwd tot een veilige passende omgeving, droog verwarmd, spelmateriaal, keukenblok, maar niet voldoende binnenruimte voor het aantal kinderen die opgevangen worden. De andere pipo-wagen is een materiaal-hok + garderobe. Het betreft een buitenruimte, dus er worden vuurtjes gestookt, gestruind door de bossen, natuuractiviteiten gedaan. Een toilet is in de buurt, stromend water is ook op deze locatie. De kinderen van de activiteitengroep kunnen te allen tijde terug naar de BSO in de binnenstad mocht het weer of iets dergelijks te slecht zijn om kinderen in de pipowagen op te vangen.
We twijfelen nu of je bovenstaande casus moet zien als een externe activiteit. Of dat er voor deze locatie eigenlijk een LRK-nummer moet worden aangevraagd.
Hebben jullie hier ervaringen mee? Zo ja, hebben jullie wellicht voorbeeld rapporten waaruit wij lering kunnen trekken?
Met vriendelijke groet,
[cid:image001.png@01DA0D69.4F1DA140]Nadine Kwantes
Toezichthouder Kinderopvang en Wet Maatschappelijke Ondersteuning
GGD Zuid-Limburg | Postbus 33, 6400 AA Heerlen
Afdeling Seksuele gezondheid, Infectieziekten en Milieu (SIM) | Unit Hygiëne & Inspectie
Werkdagen: maandag, dinsdag en vrijdag
E nadine.kwantes@ggdzl.nl
Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.