Centrale kindcentrumraad

Gesloten

Beste helpdesk,

Ik kom bij een IKC een centrale kindcentrumraad tegen.
Binnen het IKC wordt gewerkt met een MedezeggenschapsRaad als adviesorgaan voor het onderwijs (Stichting) en een OuderCommissie als adviesorgaan voor de opvang (B.V.). Er vindt structureel een gezamenlijk overleg plaats tussen de MR en de OC. Het gezamenlijk overleg gaat over gedeelde thema’s en het volledige beleid van het IKC. Besluitvorming geschiedt in principe in beide raden afzonderlijk. Prima zou je denken.

Echter het blijkt in de praktijk lastig om de beide raden uit elkaar te halen.

De gecombineerde oudercommissie bestaat uit twee leden; één ouder van de opvang en één medewerker van de opvang.

De medezeggenschapsRaad bestaat uit vier leden; twee leerkrachten en twee ouders uit het onderwijs.
Als ik aangeef dat een medewerker geen deel kan uitmaken van de oudercommissie, dan geven zij aan dat deze medewerker niet betrokken wordt bij de besluitvorming van zaken m.b.t. de kinderopvang.
Ze werken met klankbordgroepen, die beslissen over bepaalde onderwerpen. In de praktijk werkt dit prima. Ouders, leerkrachten en beroepskrachten zijn erg betrokken op deze manier. Toch merk ik dat het lastig is dit goed te beoordelen in het kader van de Wet Kinderopvang.

Deze ontwikkeling zie je steeds meer nu onderwijs en kinderopvang steeds meer samenwerken.
Hoe kijkt GGD GHOR naar deze ontwikkeling en hoe toets ik deze vorm van ouderraad in het licht van de Wet Kinderopvang?

Met vriendelijke groeten,

Monique de Kort
Toezichthouder Wet kinderopvang

[GGD HvB_fc]
Volkelseweg 2, Uden
Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang
088 368 64 19
m.de.kort@ggdhvb.nl
Aanwezig op: ma-di-do
[cid:image002.jpg@01D9E6EF.499A9520]
[cid:image003.png@01D9E6EF.499A9520]

[GGD_Pay-off_Gezond2doetleven_vrij_blauw_rgb]

Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan.
Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. enz.
Wij communiceren dit met jullie omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken.

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Fred

09-14-202311:55 pm

Hoi Monique,

Om het simpel te houden en plat te slaan. De wet kinderopvang gaat, geredeneerd vanuit het toezicht kinderopvang, voor. Maar er is geen beletsel voor een OC om met andere belangengroepen of instituten samen te vergaderen en besluiten voor te bereiden. Kern van de zaak is m.i. dat de voorwaarde adviesrecht uit de Wko intact blijft. Een LRK geregistreerde vestiging heeft een OC, die bestaat uit minimaal twee leden. Dus een geïnstalleerde (OC) vertegenwoordiging vanuit het kindercentrum die zelfstandig, ook binnen een grotere samenkomstvorm/overlegverband, besluit. Dat lijkt mij zuiver gezien de Wko. Personeel kan daar dus geen onderdeel van uit maken. Zolang dit in de wet zo geregeld is lijkt mij dit de enige juist oplossing. Ingeval van een IKC e.d. wordt vaak onder de zelfde naam geopereerd, maar is in wezen sprake van twee rechtspersonen die mogelijk onder een overkoepelende organisatievorm of holding vallen. Voor ons is de in het LRK registratie genoemde rechtspersoon van het kindercentrum de houder. De IKC organisatie zal hiermee dus rekening moeten houden bij besluitvorming advies en medezeggenschap.

Zoals je weet heeft Mirjan Alsema van GGD Amsterdam 11 september 2023 op het Forum haar visie gegeven. Klinkt plausibel (en zoals zij beweert getoetst) maar haar ‘casus’ is voorzien van allerlei randvoorwaarden en specifieke constructies.

In principe is bijgevoegde folder (uit 2015) nog geldig.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: “Kort, Monique de”
>Datum: 14/09/2023 09:50
>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'”
>Onderwerp: Centrale kindcentrumraad
> Beste helpdesk,
>
>
>
>Ik kom bij een IKC een centrale kindcentrumraad tegen.
>
>Binnen het IKC wordt gewerkt met een MedezeggenschapsRaad als adviesorgaan voor het onderwijs (Stichting) en een OuderCommissie als adviesorgaan voor de opvang (B.V.). Er vindt structureel een gezamenlijk overleg plaats tussen de MR en de OC. Het gezamenlijk overleg gaat over gedeelde themaâs en het volledige beleid van het IKC. Besluitvorming geschiedt in principe in beide raden afzonderlijk. Prima zou je denken.
>
>
>
>Echter het blijkt in de praktijk lastig om de beide raden uit elkaar te halen.
>
>De gecombineerde oudercommissie bestaat uit twee leden; één ouder van de opvang en één medewerker van de opvang.
>
>De medezeggenschapsRaad bestaat uit vier leden; twee leerkrachten en twee ouders uit het onderwijs.
>
>Als ik aangeef dat een medewerker geen deel kan uitmaken van de oudercommissie, dan geven zij aan dat deze medewerker niet betrokken wordt bij de besluitvorming van zaken m.b.t. de kinderopvang.
>
>Ze werken met klankbordgroepen, die beslissen over bepaalde onderwerpen. In de praktijk werkt dit prima. Ouders, leerkrachten en beroepskrachten zijn erg betrokken op deze manier. Toch merk ik dat het lastig is dit goed te beoordelen in het kader van de Wet Kinderopvang.
>
>
>
>Deze ontwikkeling zie je steeds meer nu onderwijs en kinderopvang steeds meer samenwerken.
>
>Hoe kijkt GGD GHOR naar deze ontwikkeling en hoe toets ik deze vorm van ouderraad in het licht van de Wet Kinderopvang?
>
>
>
>Met vriendelijke groeten,
>
>
>
>Monique de Kort
>
>Toezichthouder Wet kinderopvang
>
>
>
>
>[img:GGD HvB_fc]Volkelseweg 2, Uden
>
>Postbus 3024, 5003 DA Tilburg
>
>www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang (http://www.ggdhvb.nl/toezichtkinderopvang)
>
>088 368 64 19
>m.de.kort@ggdhvb.nl (mailto:m.de.kort@ggdhvb.nl)
>
>Aanwezig op: ma-di-do
>
> (https://www.linkedin.com/company/ggd-hart-voor-brabant/) (https://twitter.com/ggdhvb)
>
>
>
> [img:GGD_Pay-off_Gezond2doetleven_vrij_blauw_rgb]
>
>
>
>Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan.
>
>Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. enz.
>
>Wij communiceren dit met jullie omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken .
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>