Hoi Sorry voor late beantwoording van je vraag. Ook voor ons is dit een drukke periode.
Ik adviseer je terughoudend te zijn met het toekennen of instemmen met een buitenschoolse opvang zonder buitenruimte. Wettelijk gezien is vereist een dat, als de buitenruimte niet aangrenzend is, in de directe nabijheid ligt en toegankelijk en veilig bereikbaar is.
Voor een houder is het aantrekkelijk een buitenschoolse opvang op te richten zonder buitenruimte maar speelmogelijkheden in de omgeving. De vraag is dan wordt voldaan aan de eis waartoe nabijheid moet leiden. Omdat dit niet vastgelegd is moet je dit benaderen en zo je wil interpreteren. Je kan als uitgangspunt nemen dat er sprake moet zijn van laagdrempelig buitenspelen en rekening gehouden wordt met de behoefte gekoppeld aan de leeftijd van het kind. Nabijheid wordt niet voor niks vereist in de regel. Vragen die je moet stellen kunnen bijvoorbeeld met betrekking tot nabijheid zijn:
o kinderen dagelijks naar buiten?
o Kan de groep gescheiden buiten en binnen spelen?
o Is er voorzien in sanitaire behoeften?
o Is de afstand of de werkwijze om op de buitenspeelplek te komen feitelijk of indirect een belemmering?
o Is redelijkerwijs wel sprake van directe nabijheid? Kunnen Met betrekking tot veiligheid en toegankelijk:
o Is er zicht op de kinderen met het ook op veiligheid (ontvoering/vermissing)?
o Idem met het oog op pesten en intimidatie?
o Idem met het oog op gevaarlijke stoffen?
o Zijn er fysieke of logistieke barrières die buitenspoelen voor (sommige) PMâers mogelijk minder aantrekkelijk maken.? Tot slot:
o Afspraken en werkinstructies om âproblemen of gebreken op te lossen voldoen vaak maar ten dele. Bijvoorbeeld omdat ook met meer onervaren personeel wordt gewerkt en personeel verloopt, of op sommige momenten met verminderde bezetting wordt gewerkt.
o Een verklaring van ouders dat kinderen buiten mogen spelen met minder of geen toezicht heeft beperkte waarde. Zolang de houder (tegen betaling) de kinderen opvangt is de houder verantwoordelijk.
o Is het overduidelijk goed geregeld en grondig en vooruitziend nagedacht met oog voor minder voor de hand liggende situaties?
o En…: Zou jij je kind er heen brengen? De Wko en onderliggende wet- en regels beogen een aanvaardbare voldoende kwaliteit te leveren voor (onze) kinderen. Als je daar bedenkingen bij hebt is het goed te onderzoeken waar dat precies uit voorkomt en te analyseren of de ondergrens acceptabel is gezien de kwaliteit die met de wet worden beoogd.
o Tenslotte overleg met collegaâs. Een twijfelgeval toelaten kan ook later gevolgen hebben wat soms ongewenst extra werk oplevert. Eensgezind en een breed gedragen oordeel maakt dat je ook je verantwoordelijkheid voor een twijfelsituatie deelt. Regel:
Besluit kwaliteit Art 19 lid 3: Een kindercentrum beschikt over ten minste 3 m 2 vaste buitenspeelruimte per in het kindercentrum aanwezig kind. De buitenspeelruimte is bij voorkeur aangrenzend aan het kindercentrum. In het geval een buitenspeelruimte niet aangrenzend is, is deze gelegen in de directe nabijheid van het kindercentrum en voor kinderen toegankelijk en veilig bereikbaar.
Ik hoop dat, als je nog niet beslist hebt, de informatie ondersteunend is om een oordeel te vormen.
Met vriendelijke groet,
Fred van der Wal
Helpdesk kinderopvang
Telefoon: 030 – 252 50 60
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Greet op de Haar – Drenth
>Datum: 28/11/2022 15:45
>Aan: Helpdesk Kinderopvang
>Onderwerp: BSO zonder buitenruimte, gaat naar speeltuintjes in de buurt
> Dag
>
>
>
>Wij hebben een aanvraag binnen gekregen van een BSO zonder buitenruimte.
>
>
>
>De houder geeft aan dat zij gaan met de kinderen naar diverse speeltuintjes in de buurt van de BSO gaat. Zij beschrijven dit in het pedagogischplan.
>
>Volgens mij is een buitenruimte niet verplicht maar bij voorkeur aangrenzend aan het kindercentrum klopt toch?.
>
>
>
>De houder geeft aan en het is beschreven in het peda plan van de BSO dat de speeltuintjes zijn gelegen in de directe nabijheid van het kindercentum /BSO en voor kinderen toegankelijk en veilig bereikbaar.
>
>
>
>Het onderstande staat in hun pedagogisch beleid:
>
>We halen de kinderen lopend op school op. Om ze eerst hun energie kwijt te laten kunnen, spelen we in een speeltuintje op de route naar de opvang. Omdat we geen eigen buiten ruimte bij de bso hebben, maken we daarnaast gebruik van speeltuintjes in de buurt. Ook kunnen we een wandeling maken in de omgeving en dingen in de natuur gaan ontdekken. We doen dit lopend, vanaf de opvanglocatie. We zullen zorgen voor een veilige looproute en kinderen krijgen altijd een gekleurd hesje met ons logo erop aan. Zo zijn we herkenbaar. Voordat we naar buiten gaan laten we alle kinderen naar het toilet gaan, zodat de kans klein is dat ze buiten moeten. Mocht een kind het niet meer kunnen ophouden, dan gaan we terug naar het pand .
>
>
>
>Buiten spelen
>
>We vinden het belangrijk om elke dag met de kinderen naar buiten te gaan. sowieso spelen we direct na schooltijd met de kinderen in het speeltuintje. Hier voegen de twee groepen samen om vervolgens naar het pand te lopen. Kinderen die later de middag nog naar buiten willen mogen dit onder begeleiding van een pedagogisch medewerker. Ze kunnen spelen op het grasveldje achter het pand, in verschillende speeltuintjes in de omgeving of met een groepje verder op onderzoek uitgaan. Hierbij dragen kinderen altijd een hesje met ons logo en is er een medewerker aanwezig. Zelfstandig buiten spelen is op deze locatie geen optie, omdat we helaas niet beschikken over een eigen tuin.
>
>
>
>Mijn vraag; het klopt toch dat dit mag; een BSO zonder buitenruimte en wel een openbaar speelterreintjes in de buurt.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Greet op de Haar-Drenth
>Toezichthouder kinderopvang
>088- 1447109 / 06 â 51340616
>
>Werkdagen maandag t/m donderdag
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>[img:GGD Logo]
>GGD Gelderland-Zuid
>
>
>Postbus 1120 | 6501 BC Nijmegen
>
>
>T 088 – 144 72 97
>
>
>www.ggdgelderlandzuid.nl (http://www.ggdgelderlandzuid.nl/)
>
>
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>