BSO in combinatie met onderwijs

Gesloten

Goedendag,

Wij hebben een memo ontvangen via een gemeente over een houder die een locatie wil wijzigen in een combinatie van BSO en onderwijs. De kinderen komen dan een hele dag en blokken van onderwijs worden dan afgewisseld door BSO.

In de bijlage de memo en hier een link waar ze naar verwezen:
https://www.poraad.nl/schoolontwikkeling/innovatie-onderzoek/innovatie/anders-organiseren-speelleercentrum-de-wijde

Zijn jullie bekend met andere organisaties die dit doen en of dit kan? Het is niet kloppend met de definitie van BSO volgens de Wet kinderopvang. We staan er niet negatief tegenover, maar willen wel dat aan de wetgeving wordt voldaan. Graag vernemen we jullie visie hierop.

Antwoorden

Secretariaat

08-31-20233:28 pm

Marja van Maurik- de Munck

09-20-202310:51 am

Goedemorgen,

Wil iemand deze vraag nog beantwoorden aub.

Groeten,
Marja van Maurik

Fred

09-25-202312:32 pm

Hoi Marja, ik ben ziek geweest. De vraag is blijven liggen. excuses daarvoor. Pak die nu op. reageer uiterlijk dinsdag.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Marja van Maurik- de Munck
>Datum: 2023-09-20 10:42:51
>Onderwerp: BSO in combinatie met onderwijs
> Goedemorgen,
>
>Wil iemand deze vraag nog beantwoorden aub.
>
>Groeten,
>Marja van Maurik

Fred

09-25-20235:14 pm

Hoi Marja,

In principe is de definitie BSO, gezien Wko art 1.1 lid 1 : ‘buitenschoolse opvang: kinderopvang verzorgd door een kindercentrum voor kinderen in de leeftijd dat ze naar het basisonderwijs kunnen gaan, waarbij opvang wordt geboden voor of na de dagelijkse schooltijd evenals gedurende vrije dagen of middagen en in schoolvakanties.’

Anderzijds geldt daarbij een beperking namelijk, Wko lid 1 lid 2 onder a : âTot kinderopvang worden niet gerekend …het toezichthouden op schoolgaande kinderen dat zich beperkt tot het toezicht tijdens de middagpauzeâ

Dus BSO is opvang voor en na dagelijks schooltijd, maar niet tijdens middagpauze. Middagpauze is in de regel en van oudsher ’tussen de middag’. Maar zo is dat niet in de wet omschreven. De wet spreekt van âtoezicht tijdens de middagpauzeâ. En al valt de middagpauze tussen 12-13 uur, dan nog kunnen (blijkbaar, zoals de initiatieven rond Bioritme) de âBSO speeltijdenâ die plaatsvinden âvoor en na schooltijdâ ook in een breder kader worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld in blokken les afgewisseld met opvang. Het is arbitrair om te stellen dat beleidsmatig gecreëerd, âechteâ, vrije tijd in afwijkende tijdsblokken buiten de reguliere kaders (9-12, 12.30-15, e.d.) om, niet onder BSO tijd kan vallen. Hier lijkt hier, gezien de wettelijke regel ruimte, maar ook ruis, te zijn.

Voor en na schooltijd zien als uitsluitend voor en na 8.30-15.00 uur lijkt ons, vanuit GGD GHOR Nederland, een interpretatie. De wettelijke regel sluit andere kaders, zoals opvang onder een âbioritme-beleidâ niet uit. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat de middagpauze opvang wel nadrukkelijk is uitgesloten van kinderopvang.

Ik kan niet zeggen of die redenering stand houdt, ook niet of die onjuist is. Hierover is geen precedent, geen uitspraak van een autoriteit, m.a.w. onontgonnen gebied. We zijn bezig het vraagstuk aan SZW voor te leggen om hierover een mening te vormen en te geven.

Ik adviseer vooralsnog mee te gaan in initiatieven, soms bijvoorbeeld bioritme genoemd, en daarbij te beoordelen of sprake is van opvang voor en na schooltijd, met schooltijden en BSO-tijden die op andere wijze dan gebruikelijk zijn vormgegeven. M.a.w. de speeltijd die als BSO opgevoerd, en wordt bekostigd door ouders, moet zijn onderscheiden van de school/lestijd, aangeboden door de school. De structuur en opbouw van het programma moet toetsbaar zijn en beleidsmatig onderbouwd, de pauze tijd tijdens de lunch van de kinderen mag niet worden opgevoerd als BSO-tijd.

Samengevat

o De definitie in de Wko van BSO biedt ruimte om schooltijden in meerdere perspectieven te zien en mogelijk te beoordelen.
o TSO is met name uitgesloten in de Wko.
o De ene IKC is de andere niet wat concreet beleid betreft. Beleid moet concreet zijn en aansluiten op de praktijk.
o Hetzelfde geldt voor verantwoordelijkheidstoedeling tussen BSO- en leerkrachten. Verantwoordelijkheden zijn gescheiden. Denk ook aan opdrachtgeverschap, overeenkomsten en wettelijke verplichtingen als PRK etc.
o Uitgangspunt is dat de onderwijsinstelling en BSO in de regel andere organisatie zijn (andere geldstroom, andere verantwoordelijkheidstoedeling intern) ook als ze onder dezelfde naam exploiteren of opereren.
o Dat betekent elk geval dat onderwijstijd en BSO-tijd goed te onderscheiden moet zijn. Zowel voor kinderen in de praktijk als de organisatorische vormgeving.
o Er is geen makkelijke oplossing. Het gesprek over het slecht passen van IKC in de regelgeving loopt al langere tijd. Het heeft aandacht, maar voorlopig geen oplossing. Het is niet aan de toezichthouder om frictie in de wetgeving op te lossen.
o Je moet zelf blijven redeneren wat de Wko regels beogen en wat het kader van een regel is; Dat is onze taak als toezichthouders op de Wko nu eenmaal.
o Op veel IKC achtige initiatieven leidt e.e.a. toch vaak tot een structurele onvoldoende. Dat is een zaak voor de gemeente. De gemeente zit er in de praktijk vaak met een dubbele pet in. Het is belangrijk om binnen het team goed gebruik te maken van elkaars kennis en inzicht.

GGD Rotterdam heeft hiermee al ervaring (Nicolet Rance), evenals GGD BZO (Nicolet weet welke persoon) en GGD Amsterdam (Mirjan Alsema).

Ik hoop dat je hiermee verder uit de voeten kan.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 06 81343845

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Fred
>Datum: 2023-09-25 12:13:32
>Aan: “Marja van van Maurik- de Munck”
>Onderwerp: BSO in combinatie met onderwijs
> Hoi Marja, ik ben ziek geweest. De vraag is blijven liggen. excuses daarvoor. Pak die nu op. reageer uiterlijk dinsdag.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Fred van der Wal
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>
>
>Telefoon: 06 81343845
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>
>
>
>
>>> Van: Marja van Maurik- de Munck
>>Datum: 2023-09-20 10:42:51
>>Onderwerp: BSO in combinatie met onderwijs
>> Goedemorgen,
>>
>>Wil iemand deze vraag nog beantwoorden aub.
>>
>>Groeten,
>>Marja van Maurik
>

Fred

09-25-20235:20 pm

NPS script

09-28-202310:16 am