Hallo Sasja,
Het kan inderdaad zo zijn dat een overtreding samenhangt met een andere overtreding. Hiervoor verwijs ik even naar de FAQ âSamenhangende eisen beoordelenâ, waarvan ik hieronder de tekst zal meesturen.
In de door jou beschreven situatie gaat het inderdaad om de beschrijving van de 3-uursregeling, waarvan de kaders in het pedagogisch beleid opgenomen moeten zijn indien een houder daar gebruik van maakt. Binnen de beschreven kaders kan een houder onder voorwaarden afwijken van de BKR. Maar de hoofdregel blijft dat er voldoende personeel ingezet moet worden.
Het inzetten van voldoende personeel is een zwaardere overtreding dan een beschrijving in het pedagogisch beleid. De BKR keur je dus af als er niet wordt voldaan aan de voorwaarden om bij uitzondering af te mogen wijken.
Het kan tegelijkertijd zo zijn dat bij het niet voldoen aan de BKR vervolgens ook niet wordt voldaan aan de regel die stelt dat het pedagogisch beleid uitgevoerd wordt in de praktijk. Die voorwaarde stelt: â(…) De houder van een kindercentrum draagt er zorg voor dat in de dagopvang conform het pedagogisch beleidsplan wordt gehandeld.â Of de houder er voldoende zorg voor heeft gedragen dat er conform het pedagogisch beleid wordt gehandeld, of dat er een andere oorzaak aan de overtreding ten grondslag ligt, zal uit onderzoek moeten blijken.
Hieronder de tekst uit de FAQ over samenhangende eisen:
Als er door een handeling meerdere kwaliteitseisen worden overtreden, moeten dan alle kwaliteitseisen waar niet aan wordt voldaan apart als overtredingen worden opgenomen in het rapport?
Ja.
Veel wettelijke eisen en regels hangen met elkaar samen in die zin dat wanneer niet aan de ene kwaliteitseis wordt voldaan, daardoor ook een andere kwaliteitseis wordt overtreden.
Echter, wanneer de eisen ook op zichzelf, zonder samenhang met andere eisen, overtreden kunnen worden, is geen sprake van eendaadse samenloop en moeten de overtredingen los van elkaar gerapporteerd worden. In de praktijk komt het er op neer dat dit vrijwel altijd het geval is en zal je dus als gevolg van een constatering meerdere overtredingen moeten rapporteren.
In de beschouwing van je rapport beschrijf je wat de samenhang tussen de geconstateerde overtredingen is. Maak daarbij duidelijk welke eis wordt overtreden als gevolg van het niet voldoen aan de andere kwaliteitseis. In de handhaving kan dan rekening worden gehouden met de samenhang tussen de verschillende eisen.
Voorbeelden van samenhangende eisen:
• Beroepskwalificatie en BKR
Door het niet voldoen aan kwalificatie-eis, wordt ook niet voldaan aan de BKR.
• Pedagogisch beleidsplan en inhoudelijke eisen daaraan
Door het niet hebben van een pedagogisch beleid, wordt ook niet voldaan aan inhoudelijke eisen van pedagogisch beleid.
• Maximale groepsgrootte en aantal m3 per kind
Bij overschrijden maximale groepsgrootte, wordt ook niet voldoen aan m3 eis.
NB: Uiteraard is het niet altijd zo dat een overtreding van de ene eis leidt tot een overtreding van de andere eis. Wanneer bijvoorbeeld de maximale groepsgrootte wordt overschreven, betekent dat niet altijd dat niet voldaan wordt aan het minimum aantal m3 per kind.
Voorbeeld van rapporteren:
• Maximale groepsgrootte: voldoet niet
• Aantal m2 speelruimte: voldoet niet
Beschouwing:
âDoordat in de groep 13 kinderen aanwezig waren in plaats van de
toegestane 12 kinderen, was er ook onvoldoende vierkante meter
binnenspeelruimte per kind beschikbaar. De groep heeft
speelruimte voor maximaal 12 kinderen (42 m3) beschikbaar.â
Geef ook bij de beoordeling van de voorwaarde in de toelichting aan dat het tevens leidt tot overtreding van een andere voorwaarde.
Bijvoorbeeld:
Voorwaarde maximale groepsgrootte:
In de groep waren 13 kinderen aanwezig in plaats van de
toegestane 12 kinderen. Hiermee wordt de maximale groepsgrootte overtreden. Dit leidt bovendien tot het niet voldoen aan het minimaal aantal m2 speelruimte per kind (zie….).
Ik hoop dat het zo voldoende duidelijk is. Zo niet, dan zal ik je er over bellen, zodra ik terug ben van mijn vakantieperiode (dit is mijn laatste werkdag).
Indien het niet kan wachten tot de week van 7 augustus, kan je altijd contact opnemen met één van mijn collega’s.
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Sasja Laan
>Datum: 14/07/2023 08:10
>Aan: “helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl”
>Onderwerp: RE: (Referentienummer:165048) BKR en pedagogisch beleid
> Beste Renate,
>
>
>
>Kun je mij dan ook een uitleg geven wanneer je 2.1.1 op nee zet? Want je werkt niet conform beleid volgens de kaders? Of moet je ze dan beide afkeuren. Dat lijkt mij weer wat dubbel. Je zou namelijk ook een herstel kunnen doen dat ze de kaders anders gaan beschrijven, dan voldoen ze opeens wel aan de praktijk en zou je 3.3.1 niet als tekortkoming hoeven beschrijven.
>
>
>
>En zie het goed dat de kaders nu een verkapte 3 uursregeling zijn?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Sasja Laan| toezichthouder | GGD Hollands Noorden |Team Toezicht Kinderopvang & WMO| tel: 0682994132 | e-mail: slaan@ggdhn.nl | informatie: www.ggdhollandsnoorden.nl | Postadres: Postbus 9276, 1800 GG Alkmaar | werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
>
>
>
>Van: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl
>Verzonden: donderdag 13 juli 2023 16:40
>Aan: Sasja Laan
>Onderwerp: (Referentienummer:165048) BKR en pedagogisch beleid
>
>
>
>Hallo Sasja,
>
>Goede vraag.
>
>Item 3.3.1. gaat over het inzetten van voldoende personeel. Dit is geregeld in Artikel 7 lid, 1 en 2.
>
>In het vierde lid van Artikel 7 is geregeld dat daar onder voorwaarden en in achtneming van de kaders (bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel a) van afgeweken kan worden. Indien daar niet aan wordt voldaan, voldoe je niet aan de BKR. Er mag immers alleen binnen de kaders worden afgeweken van Artikel 7, lid 1.
>
>Hopelijk heb ik het zo iets kunnen verhelderen.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>Renate van Lith
>
>
>Helpdesk kinderopvang
>
>
>Mobiel: 06-81343811
>
>Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl/)
>
>
>
>Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
>
>>>
>>
>>Van: Sasja Laan
>>Datum: 2023-07-10 17:01:19
>>Onderwerp: BKR en pedagogisch beleid
>>
>>
>>Hoi,
>>
>>In de denklijn Toezicht op het afwijken van de beroepskracht-kindratio (3-uursregeling) staat het volgende beschreven op pagina 8:
>>
>>Beoordeling in het rapport
>>Indien een toezichthouder tijdens de inspectie constateert dat in de praktijk niet gehandeld is
>>conform de kaders opgenomen in het pedagogisch beleidsplan, is er sprake van een overtreding van
>>artikel 7 of artikel 16 lid 1, 2 en 4 van het Besluit kwaliteit kinderopvang (item 3.3.1)
>>
>>Naar mijn idee is dit geen overtreding van artikel 7 of artikel 16 maar van artikel 3 en 12 lid 1. Er wordt dan niet conform het beleid gehandeld.
>>
>>wanneer dit niet het geval is kunnen jullie mij dan uitleggen hoe jullie komen bij de beoordeling zoals beschreven in de denklijn.
>>
>>Alvast bedankt
>>Groetjes Sasja Laan GGD HN
>>
>>
>
>
>
>
>
>
>DISCLAIMER GGD HOLLANDS NOORDEN:
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u niet de geadresseerde bent, verzoeken wij u dit bericht te vernietigen en de afzender te informeren. GGD Hollands Noorden is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan. GGD Hollands Noorden maakt gebruik van ZIVVER om veilig e-mails te versturen en bestanden uit te wisselen. Lees meer over ZIVVER (https://www.zivver.eu/nl/)
>
>
>
>
>
>
>
>
>