beoordeling beleid V&G

Gesloten

Goedemorgen,

Ik heb een vraag over de beoordeling van het beleid veiligheid en gezondheid en dan met name met betrekking tot het plan van aanpak. Ik kan hierover namelijk geen informatie vinden op het ondersteuningsportaal.

Wat we binnen ons team onduidelijk vinden is: hoe beoordeel je of er een plan van aanpak aanwezig is? Vaak wordt er gewerkt met protocollen waarin de handelswijze beschreven staat. Is het voldoende als die genoemd worden in het beleid? Want die zijn vaak niet uitgeschreven in het beleid maar worden alleen genoemd. Of wordt er voor een plan van aanpak ook een cyclus verwacht waarin de beleidsstukken en protocollen intern besproken worden?
Graag hoor ik of hier meer informatie over beschikbaar is hoe we dit (uniform) kunnen beoordelen?

Beoordeling van de maatregelen met betrekking tot het risico op grensoverschrijdend gedrag is wel duidelijk.

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Greetje de Wit
toezichthouder kinderopvang
[cid:image001.png@01D8D973.836D8990]
Postbus 8684
5605 KR. Eindhoven
www.ggdbzo.nl
T:
E:
+31 88 0031 441
g.de.wit@GGDBZO.nl

De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht onterecht ontvangt, vragen wij u de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.

Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.

Antwoorden

Fred

10-14-202210:40 am

Hoi Greetje ,

Belangrijke vraag en mogelijk een beetje wollig antwoord. Heb nu niet veel tijd en er is geen eenduidig antwoord, dus maak gebruik van wat informatie en gedachten die ik daar over heb.

Vooropgesteld:

o Het is niet helder geregeld in de zin dat precies duidelijk is waaraan een beleid moet voldoen om voldoende of onvoldoende te zijn.
o Er is geen reden dat de kwaliteit van een beleid minder moet zijn dan dat dit vooraf was vereist in de tijd van de RI’s.
o De houder blijft te allen tijde verantwoordelijkheid voor de borging en uitvoer van het feitelijke beleid. De toezichthouder beantwoord op hoofdlijnen of sprake is van een inzichtelijk en actueel (op de praktijk aansluitend) verantwoord (Wko art 1.50 lid 1) en volledig (Besluitkwaliteit: voornaamste risico’s en overige risico’s die niet onder voornaamste risico’s vallen) beleid, waarbij alle partijen betrokken (personeel) of geïnformeerd (iedereen waaronder ouders) zijn.
o Een “beschrijving in algemene zin van de wijze waarop kinderen wordt geleerd om te gaan met risico’s waarvan de gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van kinderen beperkt zijn en welke derhalve geen risico’s vormen als bedoeld onder b;” betekent niet dat voorkómen van risico’s door kinderen moet worden uitgevoerd. Kinderen kunnen niet lezen dus het personeel is te allen tijde verantwoordelijk voor het beheersen van de risico’s en dus is de houder verantwoordelijk voor duidelijk instructies wat van hen wordt verwacht. De regel is: een plan van aanpak waarin in concrete termen is aangegeven welke maatregelen binnen welke termijn zijn respectievelijk worden genomen teneinde de onder b genoemde risico’s in te perken en de handelswijze indien deze risico’s zich verwezenlijken;

De vertaling is : Is een plan van aanpak opgenomen waarin concreet is aangegeven welke maatregelen gelden (zijn of moeten worden genomen) om de grote risico’s (voornaamste risico’s met grote gevolgen) van veiligheid, gezondheid en grensoverschrijdend gedrag in te perken.
Is tevens aangegeven wat te doen als risico’s zich daadwerkelijk voordoet?

Wat daar mee bedoeld wordt is onduidelijk. Sommige grote risico’s (sloot+ hek) regel je in een keer en dan is het klaar ander grote risico’s (verkeersweg naast het kindercentrum/uitstapjes) vraagt continu aandacht en vereist misschien wel een plan van aanpak (specifiek op het risico toegespitst plan inclusief noodscenario’s, do & dont’s en stelselmatig uit te voeren acties). Het is gewoon niet zo nauwkeurig te definiëren.

Ik denk dat meer algemeen gezegd kan worden dat alle risico’s in beginsel in beeld moeten zijn. Dus net al in de tijd van inventarisaties, maar dan zonder verplichte inventarisatie. En dat de houder op de specifieke risico’s een keus moet doen. Wat wordt geschaard onder voornaamste risico’s en wat onder ‘de overige risico’s, is in beginsel aan de houder en daarover valt prima een ‘dialoog’ te voeren denk ik.

Een plan van aanpak bevat denk ik schema’s, reminder voor stelselmatige acties en protocollen om aan te vullen wat gedaan moet worden naast het realiseren dat een risico een voornaam risico is. Dus hoe wordt het adequaat en effectief beheerst dan wel opgelost.

Ik hoop dat je met dit advies, eventueel in overleg met collega’s, verder kan.

Met vriendelijke groet,

Fred van der Wal

Helpdesk kinderopvang

Telefoon: 030 – 252 50 60

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)en @Toezicht_kov (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Greetje de Wit
>Datum: 06/10/2022 11:18
>Aan: Helpdesk Kinderopvang
>Onderwerp: beoordeling beleid V&G
> Goedemorgen,
>
>
>
>Ik heb een vraag over de beoordeling van het beleid veiligheid en gezondheid en dan met name met betrekking tot het plan van aanpak. Ik kan hierover namelijk geen informatie vinden op het ondersteuningsportaal.
>
>
>
>Wat we binnen ons team onduidelijk vinden is: hoe beoordeel je of er een plan van aanpak aanwezig is? Vaak wordt er gewerkt met protocollen waarin de handelswijze beschreven staat. Is het voldoende als die genoemd worden in het beleid? Want die zijn vaak niet uitgeschreven in het beleid maar worden alleen genoemd. Of wordt er voor een plan van aanpak ook een cyclus verwacht waarin de beleidsstukken en protocollen intern besproken worden?
>
>Graag hoor ik of hier meer informatie over beschikbaar is hoe we dit (uniform) kunnen beoordelen?
>
>
>
>Beoordeling van de maatregelen met betrekking tot het risico op grensoverschrijdend gedrag is wel duidelijk.
>
>
>
>Ik hoor het graag.
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>Greetje de Wit
>toezichthouder kinderopvang
>
>
>Postbus 8684
>5605 KR . Eindhoven
>www.ggdbzo.nl (http://www.ggdbzo.nl)
>
>T :
>E :
>
>+31 88 0031 441
>g.de.wit@GGDBZO.nl (mailto:g.de.wit@GGDBZO.nl)
>
>De informatie opgenomen in dit bericht kan vertrouwelijk zijn en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Als u dit bericht onterecht ontvangt, vragen wij u de inhoud niet te gebruiken en de afzender direct te informeren door het bericht te retourneren.
>
>
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>

Fred

10-14-202210:47 am