Hallo Tamara,
Wat jij schrijft klopt. De informatie die ik je nu ga geven heb je misschien zelf ook al gevonden?
Wettelijk gezien is een beroepskracht in opleiding (BIO) niet gelijk aan een beroepskracht in de zin van de wet.
De Wko maakt in de definities onderscheid in âberoepskrachtâ en âberoepskracht in opleidingâ. Een beroepskracht in opleiding is: degene die beschikt over een arbeidsovereenkomst met de houder van een kindercentrum of van een gastouderbureau en ten behoeve van het praktijkdeel van de opleiding belast is met de verzorging, de opvoeding en het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen bij een kindercentrum. De BIO is âten behoeve van het praktijkdeelâ in opleiding en is dus nog geen beroepskracht.
Op plekken in de wet- en regelgeving waar de BIO als beroepskracht mag worden gezien, zoals bij de bepaling dat een bepaald percentage van de op basis van de BKR benodigde beroepskrachten uit BIO’s en stagiaires mag bestaan, maakt de wetgever dit heel duidelijk. Dat is niet het geval bij de bepalingen van mentorschap.
Art. 18 lid 5 Besluit kwaliteit kinderopvang âAan ieder kind wordt een mentor toegewezen. De mentor is een beroepskracht van het kind en bespreekt, indien wenselijk, de ontwikkeling van het kind met de ouders. Daarnaast is de mentor voor de ouders en het kind aanspreekpunt bij vragen over de ontwikkeling en het welbevinden van het kind.”
Daarom stellen we vast dat het niet conform wet- en regelgeving is als de BBL-er als mentor van een kind is aangesteld.
Hierop zijn mij geen uitzonderingen bekend en ook geen op handen zijnde wijzigingen in de wet. Op het moment dat deze regelgeving wel wijzigt zullen wij dat via Kennisnet communiceren.
Het ik hiermee je vraag beantwoord?
Met vriendelijke groet,
Edith Koot
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06-40116641
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: “Butler, Tamara”
>Datum: 26/10/2023 13:24
>Aan: “‘helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl'”
>Onderwerp: bbl-er mentor van kinderen
> Beste Mensen van de helpdesk,
>
>Op bsoâs worden steeds maar meer bbl-ers formatief ingezet en met de verdeling mentorkinderen wordt een deel van dekinderen toegewezen aan de bbl-er.: In de wet staat beschreven dat de mentor een beroepskracht is, de wet beschrijft niet dat dit ook een beroepskracht in opleiding zou mogen zijn)
>
>Is dit bij jullie bekend en staan er mogelijk veranderingen op komst in de wet?
>
>Voor nu wordt middels herstelaanbod de mentorkinderen te herverdelen onder beroepskrachten maar mogelijk zijn er wel uitzonderingen op deze regel?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Tamara Butler
>
>Toezichthouder Wet kinderopvang
>
>
>
>
>Reitseplein 3 Tilburg
>
>Postbus 3024, 5037 AA
>
>www.ggdhvb.nl (http://www.ggdhvb.nl/)
>
>088 3686514
>t.butler @ggdhvb.nl (mailto:t.butler@ggdhvb.nl)
>
>Aanwezig op: ma- en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.30 uur
>
>di-wo-do
>
> (https://www.linkedin.com/company/ggd-hart-voor-brabant/) (https://twitter.com/ggdhvb)
>
>
>
>→ Verzenden van privacygevoelige informatie mag volgens de AVG richtlijn alleen als dit via een beveiligde manier is gedaan. Je kunt de informatie door sturen via een programma zoals ZIVVER, Cryptshare. Enz. Ons is gevraagd dit met jullie te communiceren omdat wij als overheid onveiligheid niet in de hand mogen werken.
>
>
>
>
>
>Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>