BBL-er alleen op de groep

Gesloten

Hallo,

omdat ik niet bij de FAQ’s kan, ik dat al vaak heb aangegeven, maar er kennelijk geen oplossing voor gevonden kan worden, stel ik dan hier maar de vraag (misschien staat dit ook niet in de FAQ, hoor. Het frustreert wel een beetje dat ik die FAQ’s niet in kan zien. Heb al een mailwisseling gehad met het bedrijf erachter, lost ook niks op)

Goed, ik loop tegen het volgende aan: op een VSO wordt een BBL-er alleen ingezet. Ik heb dit afgekeurd omdat een BBL-er dan voor 100% op de locatie wordt ingezet en ze ook alleen opent.
Nu geeft de houder aan dat het KDV en de VSO in de ochtenden worden samengevoegd, zodat er wel een gediplomeerd iemand naast de BBL-er staat.
De groep is niet geregistreerd als combigroep. In mijn optiek mag het dan nog niet en moet je de VSO als een aparte groep blijven beoordelen, ook al zijn de locaties samengevoegd.
Klopt dit? Het samenvoegen staat wel beschreven in het pedagogisch beleid.
Mijn collega’s wisselen een beetje van mening hierover.
Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Annelies Buigholt
GGD Drenthe

Antwoorden

Renate

11-22-202311:42 am

Hallo Annelies,

Ik denk dat je in de FAQ âWat is een gecombineerde groep?â het antwoord op je vraag kan vinden. Voor het gemak plaats ik de tekst van het antwoord op die FAQ even hieronder:

âEr is onderscheid in hoe de toezichthouder kijkt naar de feitelijke situatie (wanneer is er sprake van een gecombineerde groep) en de vraag of en hoe de gemeente deze situatie als âcombi-groepâ registreert in het LRK.

Toezien op de gecombineerde groep

De gecombineerde groep is een in het Besluit Kwaliteit gecreëerde uitzondering op de eis dat een kind naar gelang de leeftijd wordt opgevangen in of een stam- of een basisgroep.

De uitzondering maakt onder voorwaarden mogelijk dat een houder kinderen van 0-13 jaar van een onder hem vallende dagopvang en buitenschoolse opvang, op reguliere basis in 1 groep opvangt. Omdat de houder deze werkwijze vooraf moet overdenken en beschrijven in het pedagogisch beleidsplan, heeft de gecombineerde groep een structureel karakter. De gecombineerde groep is daarmee ingebed in de reguliere bedrijfsvoering van de houder.

Hoewel de gecombineerde groep in de regelgeving niet nader is gedefinieerd, volgt daaruit wel dat de gecombineerde groep moet voldoen aan de volgende componenten:

o De voorziening voor dagopvang en de voorziening voor buitenschoolse opvang hebben een LRK registratie op hetzelfde adres en vallen onder dezelfde houder.
o De houder moet de werkwijze, grootte en leeftijdsopbouw van deze gecombineerde groep vastleggen in het pedagogisch beleidsplan. De voorziening wordt getoetst aan de eisen van dagopvang. Waarbij met name de volgende kwaliteitseisen de aandacht verdienen:

o De gecombineerde groep betreft een vaste groep kinderen.
o De kinderen in de gecombineerde groep hebben vaste beroepskrachten,
o De gecombineerde groep heeft een afzonderlijke vaste eigen groepsruimte.
o De gecombineerde groep heeft een passend ingerichte groepsruimte.
o De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen.
o De pedagogische praktijk is op orde. De toezichthouder onderzoekt in de concrete situatie of deze voldoet aan de bovenstaande eisen en of de situatie recht doet aan het principe van verantwoorde kinderopvang.

De toezichthouder constateert in de praktijk of er sprake is van een gecombineerde groep. Het is aan de gemeente of deze een âcombi-groepâ in het LRK registreert.

Registratie in het LRK van een gecombineerde groep

Of en hoe de gecombineerde groep in het LRK geregistreerd kan worden, staat in de handleiding Instructie registratie combi-groepen van DUO en de VNG (te vinden op de website van DUO).

Kort samengevat:

De registratie âcombi-groepâ in het LRK is puur een technische oplossing. Dit betreft geen nieuwe vorm van opvang. De houder kan hiervoor geen aanvraag indienen.

Als een âcombi-groepâ in het LRK is geregistreerd, betekent dit dat de toezichthouder kan volstaan met een onderzoek voor het KDV, waarin de gecombineerde groep wordt beoordeeld. Er is geen afzonderlijk onderzoek voor de BSO nodig. In het geval er naast de gecombineerde groep een zelfstandig draaiende BSO is, is daarvoor wel een afzonderlijk onderzoek nodig.

De gemeente kan er echter ook voor kiezen om de gecombineerde groep niet vast te leggen in het LRK en beide voorzieningen afzonderlijk te laten onderzoeken.

Wettelijke grondslag

Artikelen 3, lid 2 d; 7, lid 7; 9, lid 10; 12 lid 2d Besluit kwaliteit kinderopvangâ

Wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van een combinatiegroep, dan is het dus goed om te weten dat in dat geval dus de strengste eisen gelden; die van de dagopvang. En in de dagopvang kan een bblâer géén vaste beroepskracht zijn. Daarnaast moet het omgaan met de grote variatie in leeftijd onder andere terugkomen in de risico-inventarisaties, het pedagogisch beleid, het spelmateriaal en inrichting van de ruimte. Meer hierover is te lezen in de FAQ: âWelke âstrengste eisenâ gelden bij een âcombinatiegroepâ van dagopvang en buitenschoolse opvang, die van de dagopvang of van de buitenschoolse opvang?â. Ook deze tekst plaats ik hieronder voor je:

âBij een gecombineerde groep dov/bso (soms ‘combigroep’ of ‘combinatiegroep’ genoemd) geldt de strengste eis die geldt voor de kinderen die deel uitmaken van de opvanggroep, zodat voor elk kind in de opvanggroep aan de minimale kwaliteitseis wordt voldaan.

Het omgaan met de grote variatie in leeftijd moet onder andere terugkomen in de risico-inventarisaties, het pedagogisch beleid, het spelmateriaal en inrichting van de ruimte.

Buitenruimte: In geval van een ‘combigroep’ (gecombineerde opvanggroep/ combinatiegroep) van dagopvang en buitenschoolse opvang gelden dus ook de strengste eisen voor buitenruimte waarbij de ruimte voor dagopvang en BSO geschikt is. Wanneer de houder ervoor kiest om de groep voor het buitenspelen te splitsen in een groep met alleen dagopvangkinderen en een andere groep met alleen BSO kinderen, -waarbij ook de BKR in orde is- is het mogelijk dat kinderen uit de BSO groep gebruik maken van een niet-aangrenzende buitenruimte. Anders moet ook voor buitenschoolse opvangkinderen voldoende op de leeftijd afgestemde buitenruimte aangrenzend zijn aan het gebouw.â

En dan is er ook nog de FAQ: âKunnen kinderen uit de dagopvang of BSO in een gecombineerde groep als tweede groep worden geplaatst?â. Deze FAQ is in 2020 afgestemd met VNG Naleving en meldt het volgende:

âHet is mogelijk dat kinderen uit de buitenschoolse opvang of dagopvang binnen het kindercentrum met toestemming van ouders worden geplaatst in een gecombineerde groep, als tweede groep. De toestemming moet vooraf schriftelijk zijn gegeven en aanduiden voor welke periode het kind in de gecombineerde groep is geplaatst. Het plaatsen van een kind vanuit buitenschoolse opvang in de dagopvang of andersom naar een groep die niet structureel een gecombineerde groep is, voldoet niet.

Achtergrond :

o Elke voorziening heeft een apart LRK nummer, dus ook een KDV of een BSO op hetzelfde adres.
o Kinderen worden opgevangen in een vaste stam- of basisgroep.
o Op grond van het Besluit kwaliteit kinderopvang vindt opvang in een andere (tweede) stam- of basisgroep plaats op basis van voorafgaande schriftelijke toestemming van de ouder. Op grond van de regel in het besluit kan alleen âhorizontaalâ binnen dezelfde opvangsoort (stam- naar stamgroep of basis- naar basisgroep) worden geplaatst.
o Een uitzondering kan zijn als kinderen uit dagopvang en buitenschoolse opvang samen in een gecombineerde groep worden opgevangen. De gecombineerde groep kan dan wel gelden als tweede groep waarin een kind wordt opgevangen.
o Er moet sprake zijn van een gecombineerde groep, waarin dus structureel BSO of dagopvang kinderen worden opgevangen. Dat is bijvoorbeeld voorschoolse opvang, vaste opvang op woensdag en vrijdagmiddag, of een vast omschreven vakantieperiode.
o Plaatsing in een andere groep dan de eigen groep binnen het kindercentrum betekent dat:
o de opvang in een andere groep plaatsvindt op basis van vooraf gegeven schriftelijke toestemming van de ouder;
o een specifieke periode (moment/duur) is afgesproken;
o in die periode opvang in slechts één andere stam- of basisgroep plaatsvindt;
o de opvang overeenkomstig de toestemming plaats vindt;
o voor dagopvang geldt tijdens de opvang in de tweede stamgroep dat voor dat kind kan worden afgeweken van het vaste gezichtencriterium en het maximaal aantal te gebruiken stamgroepruimtes.
o Voor een gecombineerde groep geldt:
o De groep is ingericht (meubilair en spelmateriaal) voor buitenschoolse opvang en dagopvang kinderen.
o In het pedagogisch beleid is de werkwijze en de leeftijdsopbouw van de groep beschreven.
o In het pedagogisch beleid is de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de ontwikkeling van de pedagogische competenties per leeftijdscategorie voor de groep beschreven.
o Uit overige informatie blijkt eveneens dat het om een gecombineerde groep gaat.
o Ouders/oudercommissie kunnen adviesrecht uitoefenen bij wijziging van beleid.
o Als het opvang in een gecombineerde groep op een ander kindercentrum (= LRK-registratie) betreft, is het feitelijk geen plaatsing in een 2 e stam of basisgroep, maar opvang op basis van een nieuwe opvangovereenkomst. Dit kan worden geregeld door het aangaan van een overeenkomst of addendum op de bestaande overeenkomst. Ook dan moet sprake zijn van de vereisten die voor een gecombineerde groep gelden. Een voorbeeld is de situatie dat een BSO kind in de ochtend in een gecombineerde groep wordt opgevangen in een groepsruimte van de dagopvang. Voor deze opvang is voor het BSO kind een tweede overeenkomst nodig.â Al met al een hoop informatie. Hopelijk kun je hier mee verder.

Ik was wel verbaasd om te lezen dat je de FAQâs niet kunt inzien. Dat lijkt me heel vervelend. Ik ben zelf niet bekend met het probleem of waardoor dat zou kunnen komen. Maar wat misschien goed is om te weten: de meeste FAQâs zijn ook openbaar te vinden via de website (https://ggdghor.nl/onderwerp/jeugd/toezicht-kinderopvang/)van GGD GHOR NL die je brengt bij deze link: https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.exe (https://online.superoffice.com/Cust17415/CS/scripts/customer.exe)
Wanneer je hier zoekt op âcombinatiegroepâ zie je ook daar de FAQâs verschijnen. Hopelijk heb je hier iets aan, totdat je probleem is opgelost.

Met vriendelijke groet,

Renate van Lith

Helpdesk kinderopvang

Mobiel: 06-81343811

Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)

Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)

> Van: Annelies Buigholt-Beuving
>Datum: 2023-11-21 16:06:36
>Onderwerp: BBL-er alleen op de groep
> Hallo,
>
>omdat ik niet bij de FAQ’s kan, ik dat al vaak heb aangegeven, maar er kennelijk geen oplossing voor gevonden kan worden, stel ik dan hier maar de vraag (misschien staat dit ook niet in de FAQ, hoor. Het frustreert wel een beetje dat ik die FAQ’s niet in kan zien. Heb al een mailwisseling gehad met het bedrijf erachter, lost ook niks op)
>
>Goed, ik loop tegen het volgende aan: op een VSO wordt een BBL-er alleen ingezet. Ik heb dit afgekeurd omdat een BBL-er dan voor 100% op de locatie wordt ingezet en ze ook alleen opent.
>Nu geeft de houder aan dat het KDV en de VSO in de ochtenden worden samengevoegd, zodat er wel een gediplomeerd iemand naast de BBL-er staat.
>De groep is niet geregistreerd als combigroep. In mijn optiek mag het dan nog niet en moet je de VSO als een aparte groep blijven beoordelen, ook al zijn de locaties samengevoegd.
>Klopt dit? Het samenvoegen staat wel beschreven in het pedagogisch beleid.
>Mijn collega’s wisselen een beetje van mening hierover.
>Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
>
>Met vriendelijke groet,
>Annelies Buigholt
>GGD Drenthe

Renate

11-22-202311:50 am

NPS script

11-22-20231:56 pm