Hallo Regina,
Ik heb je vandaag proberen te bellen, maar kreeg helaas geen gehoor. Ik heb je vraag intern besproken, vandaar dat het antwoord even op zich liet wachten.
Wellicht dat de houder met bepaalde aanpassingen er weliswaar voor kan zorgen dat de buitenruimte aangrenzend aan het gebouw kan zijn, maar zoals de situatie nu wordt geschetst lijkt ons dat als er een pad moet worden overgestoken dat door derden wordt gebruikt, de beschikbare buitenruimte om te spelen hierdoor niet aangrenzend is aan het gebouw , en dit daardoor niet als aangrenzend kan worden beschouwd.
We vroegen ons bij de geschetste situatie ook af hoe de houder de risicoâs m.b.t. de trap voor zich ziet. Hoe gaat de houder praktisch en verantwoord organiseren dat een peutergroep, bestaande uit jonge kinderen vanaf twee jaar, tegelijkertijd veilig deze trap op- en/ of afgaat om naar binnen of buiten te gaan? Of als een peuter naar het toilet moet, wanneer zij buiten spelen?
Hoewel deze vragen natuurlijk wat anders betreffen dan de vraag of de buitenruimte aangrenzend aan het gebouw is, sluit het wel aan bij de beoordeling van een accommodatie. Kan er verantwoorde kinderopvang worden geboden? Is de accommodatie geschikt voor de opvang van peuters?
Misschien ten overvloede verwijs ik daarom even naar de âHandleiding landelijke werkwijze Streng aan de Poortâ, waarin op bladzijde 26 en 27 handige richt- en denklijnen staan bij het beoordelen van een accommodatie bij een onderzoek voor registratie:
âBeoordeel of redelijkerwijs zal worden voldaan aan de kwaliteitseisen. Onderzoek dit subdomein door in een gesprek met de houder te vragen naar o.a.:
(…)
Beschikbare en toegankelijke ruimten: een ruimte dient niet alleen bouwkundig te kunnen fungeren als verblijfsruimte, maar de ruimte moet ook organisatorisch voldoende toegankelijk zijn om te kunnen spelen. Dit betekent: (…) Als de afstand tussen/ligging van ruimtes dit vraagt kan het zo zijn dat een beroepskracht zo moet zijn ingeroosterd dat zij beschikbaar is om kinderen te begeleiden van bijvoorbeeld de ene naar de andere ruimte, of van de ruimte naar de buitenruimte/toilet en dergelijke.
(…)
Looproutes door groepsruimtes heen, zoals halen en brengen door ouders waarbij zij bijvoorbeeld door een andere groepsruimte moeten lopen zijn ook belangrijke aandachtspunten bij het beoordelen van de ruimtes (ook op het gebied van [emotionele] veiligheid). Dit geldt ook voor looproutes van een groepsruimte naar de buitenruimte, looproutes door andere groepsruimten naar de slaapkamer, looproutes van groepsruimte naar keuken/sanitair etc.
(…)â
Hopelijk heb ik jullie hiermee wat op weg kunnen helpen of een denkrichting kunnen geven.
Kan jij hiermee verder?
Met vriendelijke groet,
Renate van Lith
Helpdesk kinderopvang
Mobiel: 06-81343811
Email: helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl (http://helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl)
Twitter : @GGDGHORNL (https://twitter.com/GGDGHORNL)
> Van: Regina Zandbergen
>Datum: 06/06/2023 15:37
>Aan: Helpdesk Kinderopvang
>Onderwerp: Aangrenzende buitenspeelruimte?
> Beste L.S.
>
>
>
>Wij komen niet uit het volgende vraagstuk bij de beoordeling of er sprake is van een aangrenzende buitenruimte:
>
>Voor een onderzoek voor registratie beoordelen wij de volgende voorwaarde: Een kindercentrum beschikt over ten minste 3m² vaste buitenspeelruimte per in het kindercentrum aanwezig kind. De buitenspeelruimte is voor kinderen in de leeftijd tot twee jaar aangrenzend aan het kindercentrum. Voor kinderen van twee jaar of ouder is de buitenspeelruimte bij voorkeur aangrenzend aan het kindercentrum, maar in ieder geval aangrenzend aan het gebouw waarin het kindercentrum is gevestigd. De houder is voornemens een peutergroep te starten voor kinderen vanaf twee jaar.
>
>
>
>Toelichting en verduidelijking fotoâs:
>
>De rode deur (gemarkeerd met een rode x bij situatieverduidelijking) is de deur welke gebruikt zal worden als toegangsdeur om naar buiten te gaan. Dit is niet de plek waar de groepsruimte zich bevindt. De kinderen moeten vanaf de groepsruimte door het pand lopen om hier naar buiten te gaan. De houder zal het grasveld tussen de haagbeuken omheinen (rode ovaal) en voorzien van een toegangspoort ter hoogte van het blauwe kruis. De gele/rode stoep is het pad dat leidt naar de hoofdingang van het gebouw. Dit pad zal tijdens de opvangtijd gebruikt worden door diverse personen die afspraken hebben in het (diensten)gebouw.
>
>
>
>Is er in deze specifieke situatie sprake van een aangrenzende buitenruimte ja of nee?
>
>
>
>Met vriendelijke groet,
>
>
>
>Regina Zandbergen | Team Toezicht
>Toezichthouder kinderopvang en toezichthouder technische hygiënezorg
>
>
>GGD Fryslân | Harlingertrekweg 58, 8901 BK LEEUWARDEN
>
>r.zandbergen@ggdfryslan.nl (mailto:r.zandbergen@ggdfryslan.nl) | 088 22 99 204 | www.ggdfryslan.nl (http://www.ggdfryslan.nl/)
>
>Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
>
>
>
>
>
>Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân, GGD Fryslân en GHOR Fryslân aan brandweerzorg, publieke gezondheidszorg en rampen- en crisisbeheersing.
>
>In verband met de privacywetgeving dient u er zorg voor te dragen dat documenten met persoonsgegevens beveiligd verstuurd worden.
>
>
>
>
>————————————————————
>
>DISCLAIMER Veiligheidsregio Fryslân:
>Een per e-mail verzonden mededeling is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Indien u niet de geadresseerde bent, wordt u verzocht de afzender te informeren. Aan de inhoud van deze e-mail en eventuele bijlagen kunnen geen rechten worden ontleend, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Binnen Veiligheidsregio Fryslân werken Brandweer Fryslân en GGD Fryslân aan de brandweerzorg, publieke gezondheidszorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. Meer informatie over onze organisatie vindt u op www.veiligheidsregiofryslan.nl (http://www.veiligheidsregiofryslan.nl), www.ggdfryslan.nl (http://www.ggdfryslan.nl)en op www.brandweerfryslan.nl (http://www.brandweerfryslan.nl). Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te vernietigen en de afzender te informeren. GGD GHOR Nederland is niet aansprakelijk voor onjuiste en onvolledige overbrenging van de inhoud van een verzonden e-mail bericht, of een te late ontvangst daarvan.
>
>